Κερδίζει έδαφος η τηλεργασία και στην περιφέρεια ΑΜΘ 

Μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, δηλώθηκαν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι που πλέον δουλεύουν από το σπίτι 
Τι είναι η ‘έκθεση αναγκαίου προσωπικού’ που υποχρεούται να υποβάλλει ο εργοδότης 

 

Ενίσχυση και αυστηροποίηση του πλαισίου της υποχρεωτικής τηλεργασίας προωθείται με νέα ρύθμιση για την έκθεση του «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα στοιχεία δείχνουν τεράστια αύξηση των εργαζομένων που τέθηκαν σε καθεστώς τηλεργασίας το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, σε σχέση με όλο το μήνα Οκτώβριο. 

 

«Έκθεση αναγκαίου προσωπικού», έλεγχοι και πρόστιμα 

Στο πλαίσιο δραστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς κατά της διασποράς του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν τα επόμενα 24ωρα να υποβάλλουν προκαταβολικά στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» νέο ειδικό έντυπο – έκθεση τεκμηριώνοντας τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό που θα παραμένει στο γραφείο είναι απολύτως αναγκαίο. 

Μέσω της «έκθεσης αναγκαίου προσωπικού», σύμφωνα με το «Έθνος», ο κάθε εργοδότης θα πρέπει να τεκμηριώνει τη λειτουργία της επιχείρησής του με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, αναφέροντας στο ίδιο έντυπο – έκθεση και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. 

Στόχος είναι να υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και επιβολής της υποχρεωτικής τηλεργασίας, καθώς το πλαίσιο που διέπει το μέτρο από τα τέλη Σεπτεμβρίου κρίνεται από παράγοντες της αγοράς γενικό, ώστε να επιτρέπει «ελιγμούς» από τους εργοδότες. Σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, η αποσυμφόρηση των δρόμων και των χώρων εργασίας αναδεικνύεται ως βασική προτεραιότητα. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως υποχρεωτικά σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, εντός του διευρυμένου αυτού ορισμού μπορούν να χωρέσουν αμφισβητήσεις και αντεγκλήσεις. Η έκθεση του «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση θα αφορά κάθε οργανισμό του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή την έκθεση αναγκαίου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Στο ίδιο πλαίσιο της αυστηροποίησης, αναμένεται σαφάρι ελέγχων τις επόμενες μέρες   για την υποχρεωτική τηλεργασία και τα άλλα μέτρα λόγω πανδημίας, από νέα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της αστυνομίας και της Αρχής Διαφάνειας. Υπενθυμίζεται πως η παράβαση του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.  

Τα στοιχεία της τηλεργασίας σε όλη την Ελλάδα 

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε το OPEN, στην Αττική έχουν δηλωθεί πάνω από 600.000 εργαζόμενοι σε τηλεργασία, οι 390.261 έως 31 Οκτωβρίου και οι 221.146 το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στην Περιφέρεια Αττικής ίσχυε υποχρέωση για τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση ήδη από τις 25 Σεπτεμβρίου. Το μέτρο παρατάθηκε έως 31 Οκτωβρίου ενώ από 3 Νοεμβρίου το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας αυξήθηκε σε 50% και το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα. 

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ, το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, έγιναν 489 υποβολές στην «Εργάνη», από 314 εργοδότες για συνολικά 2.032 εργαζόμενους που εργάζονται από το σπίτι. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αύξηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι για όλο τον Οκτώβρη, στην ΑΜΘ, είχαν δηλωθεί μόλις 144 εργαζόμενοι για τηλεργασία, από 17 επιχειρήσεις. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο