Καβάλα: Με κάταγμα στα πλευρά 9χρονος μετά από ξυλοδαρμό

Το συμβάν σημειώθηκε σε Δημοτικό Σχολείο, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για αντίστοιχα περιστατικά σε σχολεία του Έβρου.  Υπό διερεύνηση καταγγελία για διακίνηση φωτογραφιών που δήθεν απεικονίζουν μαθήτρια  

Τον ξυλοδαρμό του 9χρονου  γιου του από μαθητές μεγαλύτερης τάξης καταγγέλλει με ανάρτηση του στα social media, ένας γονέας από την Καβάλα. Όπως αναφέρει, ο γιος του, μαθητής τρίτης δημοτικού στο 16ο δημοτικό σχολείο Καβάλας, δέχθηκε επίθεση από δύο παιδιά της τετάρτης. Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού, ο ένας κρατούσε το γιο του και ο δεύτερος τον χτυπούσε με γροθιές στην κοιλιά. Παράλληλα, ο πατέρας καταγγέλλει ότι οι δάσκαλοι του σχολείου δεν έκαναν απολύτως τίποτα για το περιστατικό.

«Ο Μ. είναι Τρίτη τάξη δημοτικού και σήμερα δυο παιδιά της Τετάρτης του επιτέθηκαν στο σχολείο. Ο ένας τον κρατούσε και ο άλλος τον βαρούσε γροθιές στην κοιλιά!! Θέλω να μάθω οι 4 δάσκαλοι που υποτίθεται ήταν στην μικρή αυλή του σχολείου υπηρεσία τι προσέχουν;; Και τι εννοούσε η Διευθύντρια του σχολείου όταν πήγε το παιδί να της αναφέρει το γεγονός ότι ήθελε να της φέρει μάρτυρες;;; Κατά τα αλλά παρεξηγούνται οι εκπαιδευτικοί αν κάποιος γονιός κάνει παράπονα!!».

Το παιδί διαγνώστηκε με κάταγμα στα πλευρά και θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή, ενώ ο πατέρας δήλωσε πως θα αναζητήσει τους υπεύθυνους για το περιστατικό.

Το έγγραφο του Νοσοκομείου όπως το γνωστοποίησε ο πατέρας του παιδιού
Η κατάσταση στον Έβρο

Ούτε στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, αλλά ούτε και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου έχει υπάρξει αναφορά για περιπτώσεις ξυλοδαρμού μεταξύ μαθητών, σύμφωνα με τους αρμόδιους. Τα όποια προβλήματα προκύπτουν – όχι όμως αυτού του βαθμού σοβαρότητας- επιλύονται σε επίπεδο διευθύνσεων των σχολείων.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η καταγγελία μαθήτριας από τον Έβρο, αναφορικά με ψευδείς φημολογίες για φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και δήθεν απεικονίζουν την ίδια. Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση αρμοδίως, ενώ όπως αναφέρουν στη ΓΝΩΜΗ οι γνωρίζοντες, με την τόσο μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου, τέτοια περιστατικά, δυστυχώς, θα είναι όλο και συχνότερα στο μέλλον.

Νέοι κανονισμοί στα σχολεία

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (μπούλινγκ) παίρνει το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο και των νέων θεματικών που θα εισαχθούν σε όλα τα σχολεία από την επόμενη χρονιά.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, στόχος είναι από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας, το οποίο θα αφορά στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς).

Με δεδομένο ότι το φαινόμενο έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, καθώς όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του, το υπουργείο Παιδείας ήδη προετοιμάζει ένα συνολικό σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βία στα σχολεία. Ενα από τα βασικά μέτρα που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η σύνταξη και η εφαρμογή σχολικών κανονισμών σε κάθε σχολική μονάδα, με τη συμμετοχή και των μαθητών, όπου θα καταγράφονται οι κανόνες οι οποίοι θα διέπουν τη σχολική ζωή.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου το οποίο θα γνωρίζουν και θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές και φυσικά οι εκπαιδευτικοί, η διεύθυνση του σχολείου αλλά και οι γονείς. Για παράδειγμα, οι μαθητές θα «εκπαιδευτούν» ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν πέσει στην αντίληψή τους ένα περιστατικό βίας. Σε ποιον να το πουν, πώς να ενεργήσουν οι ίδιοι ως προς τους συμμαθητές τους κ.ά. Αντίστοιχους κανόνες θα ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Ιδιαίτερα οι μαθητές θα αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο -μέσω του θεσμού του «διαμεσολαβητή»- στην επίλυση περιστατικών βίας μεταξύ των συμμαθητών τους, πάντα σε συνεργασία με τους καθηγητές και με την καθοδήγηση του διευθυντή του σχολείου.

Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο