«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει με φροντίδα, σεβασμό και ασφάλεια»

Συνομιλήσαμε με τον Διευθυντή του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης κ.Γιώργο Βαφέα

«Κάθε παιδί θα πρέπει να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια». Αυτό είναι το όραμα των Παιδικών Χωριών SOS που αποτελούν τον μοναδικό φορέα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα που προσφέρει στα παιδιά οικογενειακού τύπου φροντίδα και μάλιστα χωρίς κρατική επιχορήγηση. Η Θράκη από το 2009 έχει την τύχη να διαθέτει , στο Αρίστεινο Αλεξανδρούπολης, το δικό της Χωριό, που  αγκαλιάζει με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά που είναι μόνα στον κόσμο. Που δίνει σε κάθε παιδί ξεχωριστά, τη ζεστασιά ενός δικού του σπιτικού, τη συντροφιά των φίλων και των αδελφών του, το ενδιαφέρον για την μόρφωση του, την ξενοιασιά του παιχνιδιού. Που χαρίζει στα παιδιά το μητρικό χάδι και την αγάπη μιας Μητέρας SOS, που έχουν ανάγκη και που χρειάζονται περισσότερο απ’ όλα.

Για το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρει το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, για τις ανάγκες και το ρόλο του καθώς και για το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπηρία, το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο του φορέα, συνομιλήσαμε με τον Διευθυντή του, κο Γιώργο Βαφέα

 Η συνέντευξη
Το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης είναι σημείο αναφοράς τον τομέα της κοινωνικής προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή μας. Ποιος είναι ο αντίκτυπος και ποια τα οφέλη της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη;

 Τα Παιδικά Χωριά SOS,  είναι ο μοναδικός φορέας παιδικής προστασίας στην Ελλάδα που προσφέρει στα παιδιά οικογενειακού τύπου φροντίδα και μάλιστα χωρίς κρατική επιχορήγηση.

Στη Θράκη, εκτός από το Παιδικό Χωριό, λειτουργούν δύο Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, ένα στην Κομοτηνή και ένα στις Σάπες και το Κέντρο Ημέρες για Άτομα με Αναπηρία στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης. Στα Κέντρα Στήριξης παρέχεται δωρεάν συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια, ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων, λογοθεραπεία, ειδική αγωγή για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών και υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης

Τι σημαίνει η ύπαρξη του για την περιοχή και τι επιδιώξατε να πράξετε κατά την παρουσία σας ως υπεύθυνος του Χωριού;

Η ύπαρξή του στην περιοχή σημαίνει, κατ΄ αρχάς, υψηλής ποιότητας φροντίδα προς τα παιδιά και αυτό δεν περιορίζεται στη στέγαση και διατροφή αλλά περιλαμβάνει όλο το φάσμα των δράσεων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Επίσης , πολύ σημαντική είναι και η ενίσχυση του αισθήματος αλληλεγγύης και προσφοράς πολλών κατοίκων της Θράκης σε έναν κοινό σκοπό, αυτόν της βοήθειας προς τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Ως υπεύθυνος-όπως λέτε- του Χωριού ανήκω σε μια ομάδα εργαζομένων όπου κοινός και μοναδικός μας στόχος είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για κάθε παιδί ξεχωριστά. Σίγουρα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι καθημερινά πολλές αλλά βλέποντας την εξέλιξη των παιδιών, η ικανοποίησή μας αντισταθμίζει την ψυχική και σωματική μας κούραση.

Ποιες είναι οι ανάγκες του και τι μπορεί να κάνει όποιος θέλει να βοηθήσει εθελοντικά και να συνεισφέρει;

 Οι ανάγκες μας ποικίλουν ανάλογα και με την εποχή. Σε πέντε σπίτια, φιλοξενούμε είκοσι παιδιά μεταξύ 4,5 και 17 ετών, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να καλύπτουμε  τις ανάγκες των παιδιών αλλά και των σπιτιών.

Όποιος θα ήθελε να προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες ή κάποιο είδος ή χρήματα, μπορεί να επικοινωνεί με τη γραμματεία μας στο τηλέφωνο 25510 51890

Μιλήστε μας λίγο για το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπηρία. Τι είναι και ποιος ο ρόλος του;

Το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Αναπηρία είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί από τα Παιδικά Χωριά  SOS. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 27 άτομα από 7 εώς 45 ετών.

Προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του και λειτουργεί καθημερινές όλα τα απογεύματα και Την Τρίτη και το πρωί. Την ομάδα του κέντρου Ημέρας αποτελούν:  κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, εικαστικός, κεραμίστρια, μουσικός, νοσηλεύτρια, γυμνάστρια και οδηγός.

Διαθέτουμε το μέσο για τη μεταφορά των εξυπηρετούμενων από και προς τα σπίτια τους και σε εμάς απασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες είτε ατομικά είτε σε μικρές ομάδες.

Στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς προετοιμάζουν και παρουσιάζουν μια θεατρική ή/και μουσική παράσταση. Επίσης, μαζί με τους επαγγελματίες διοργανώνουν εξόδους στην πόλη για καφέ, κινηματογράφο κλπ.

Ο ρόλος του Κέντρου Ημέρας, θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικός για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση.

Τα παιδιά που ζουν στο Παιδικό Χωριό, τι πρόνοια και φροντίδα έχουν όταν συμπληρώσουν το 18 έτος της ηλικίας τους;

Το Παιδικό Χωριό SOS αναλαμβάνει την φροντίδα των παιδιών μέχρι να είναι ικανά να ζήσουν αυτόνομα. Αυτό σημαίνει πως, όπως και σε μια βιολογική οικογένεια,

τα παιδιά, στα 18 τους χρόνια δεν είναι έτοιμα να μείνουν μόνα τους.

Εμείς στα Παιδικά Χωριά  SOS Ελλάδος, βοηθούμε τα παιδιά στις σπουδές τους και τα φροντίζουμε μέχρι την επαγγελματική και κοινωνική τους αποκατάσταση.

Φυσικά, οι συναισθηματικοί δεσμοί παραμένουν για πολλά χρόνια ακόμα…

 Το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης

Αποτελείται:
– Από 6 σπίτια οικογενειών SOS, για μακρόχρονη προστασία και φροντίδα τουλάχιστον 36 παιδιών που στερούνται την φυσική τους οικογένεια, με αντίστοιχους κοινόχρηστους χώρους και γραφεία.
– Από ένα Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, λογοθεραπευτικής και μαθησιακής ενίσχυσης σε παιδιά της ευρύτερης περιοχής.
– Από ενα Κέντρο Ημέρας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 35 παιδιών σε ημερήσια βάση.

Οι 4 αρχές των Παιδικών Χωριών SOS

Κάθε παιδί έχει έναν γονιό για να το φροντίζει

Η Μητέρα SOS είναι το πρόσωπο που καλύπτει το μεγάλο συναισθηματικό και ψυχικό κενό που αισθάνεται το παιδί, το οποίο βρέθηκε μόνο του.

Κάθε Οικογένεια έχει το δικό της σπίτι

Το σπίτι είναι το φυσικό καταφύγιο για κάθε παιδί. Η ζεστασιά και η ασφάλεια που αξίζει σε κάθε παιδί.

Οι οικογενειακοί δεσμοί αναπτύσσονται & δημιουργούνται νέοι

Τα αδέρφια είναι ο καθοριστικός σύνδεσμος για την ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων. Βασική επιδίωξη η διαβίωση με τα βιολογικά αδέρφια ή άλλα παιδιά.

Η Οικογένεια SOS είναι μέρος της ευρύτερης κοινωνίας

Το Χωριό είναι η φυσική προέκταση της οικογένειας SOS. Ένα κοινωνικό περιβάλλον που επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώνουν με ασφάλεια και να προετοιμάζονται για την έξοδό τους στην κοινωνία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο