Καταγγελία για φωτογραφικές διατάξεις για προμήθεια της Περιφέρειας ΑΜΘ

Σκανδαλώδεις φωτογραφικές διατάξεις για την προμήθεια επίπλων στις υπηρεσίες της ΠΑΜΘ στην Ξάνθη, καταγγέλλει ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Χατζηπέμου της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», επισημαίνοντας την «μεθοδευμένη ανάθεση της προμήθειας επίπλων σε συγκεκριμένη επιχείρηση της Ξάνθης».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η παράταξη, το Τμήμα Προμηθειών της Δ/νσης Διοικητικού-Οικονομικού της ΠΕ Ξάνθης, εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ την προμήθεια επίπλων για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας στην ΠΕ Ξάνθης για το έτος 2019, συνολικού προϋπολογισμού 30.218,80 (με ΦΠΑ), μέσω συνοπτικού διαγωνισμού και πέτυχε την έγκριση της δαπάνης.

Στους όρους, όμως, της διακήρυξης (03/2019) περιέχονταν όροι φωτογραφικοί μέσω της εξαντλητικής περιγραφής των προς προμήθεια ειδών, αλλά και των όρων κατασκευής τους, αναζητώντας από τους προμηθευτές επί ποινή αποκλεισμού πιστοποιητικά βιομηχανικής κατασκευής (που αφορούν την ασφάλεια στην εργασία OHSAS 18001 και στην εφαρμογή προτύπων περιβαλλοντικής ασφάλειας ISO14001).

Αποτέλεσμα αυτών των όρων, ήταν να κατατεθεί προς αξιολόγηση μία και μοναδική προσφορά, από συγκεκριμένη επιχείρηση της Ξάνθης, με μηδενική σχεδόν έκπτωση (ή άλλως έκπτωση 0,45% και συνολική αξία προσφοράς 30.081,16€) επί της προϋπολογιζόμενης δαπάνης (με ΦΠΑ), η δε Υπηρεσία αντί να κρίνει την μία και μοναδική προσφορά αυτή ως ασύμφορη, ενέκρινε το αποτέλεσμα και ζήτησε και πέτυχε και την έγκρισή της κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Το διαγωνιστικό αποτέλεσμα αυτό ουσιαστικά υπήρξε απόρροια των φωτογραφικών διατάξεων, που νοθεύοντας τον ανταγωνισμό, δεν επέτρεψαν σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις της περιοχής να συμμετάσχουν ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε άλλη διαγωνιστική διαδικασία της περιφέρειας που δεν περιέχονταν όροι αυτής της μορφής η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε προσφέρει έκπτωση 15% (πχ στην προμήθεια επίπλων για τις κατασκηνώσεις της μητρόπολης Μαρωνείας – Κομοτηνής) ενώ, στην περίπτωση της προμήθειας επίπλων για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην ΠΕ Ξάνθης τα περιθώρια έκπτωσης ήταν ακόμη μεγαλύτερα αφού ακόμη και οι προϋπολογισθείσες δαπάνες ήταν από μόνες τους σκανδαλωδώς υψηλές (πχ προμήθεια διευθυντικών καθισμάτων των 496 € και καθισμάτων εργασίας των 186 €, εν μέσω οικονομικής κρίσεως).

Χαρακτηριστικά, η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, παραθέτει την (με κάθε εξαντλητική λεπτομέρεια) περιγραφή της διακήρυξης του προς προμήθεια καλόγηρου:

«Ο καλόγηρος θα είναι από επιχρωμιωμένο μεταλλικό σωλήνα διαμέτρου 10mm. Θα απολήγει στο πάνω μέρος του σε 8 κρεμάστρες από μαύρο πολυπροπυλένιο. Στο μέσο περίπου του σωλήνα θα υπάρχουν τέσσερεις κυκλικές θέσεις ομπρελών από μαύρο πολυπροπυλένιο. Στο κάτω μέρος του ο καλόγηρος θα έχει ομπρελοθήκη η οποία θα καταλήγει σε πλαστική βάση η οποία θα εξασφαλίζει σταθερότητα και προστασία του δαπέδου . Το εργοστάσιο κατασκευής και ο προμηθευτής πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν πιστοποίηση κατά ΙSΟ 9001, ISO 14001 και OHSAS 18001. Τα παραπάνω πιστοποιητικά πρέπει να κατατεθούν επί ποινή αποκλεισμού. Να προσκομιστεί φωτογραφία ή σχέδιο που θα επαληθεύει τα τεχνικά χαρακτηριστικά».

 Ανάγκη για 76 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Η ανάγκη κάλυψης 76 θέσεων εργασίας σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαπιστώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν τα εξής θέματα: «Έγκριση κατανομής θέσεων προσωπικού της Περιφέρειας ΑΜΘ, ανά κατηγορία και κλάδο στις οργανικές μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΠΑΜΘ, των Αυτοτελών Τμημάτων, των Δ/νσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ και των Τμημάτων αυτών» και «Έγκριση προσλήψεων μονίμου προσωπικού έτους 2020 στις υπηρεσίες της έδρας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτής».

Η συζήτηση έφερε στο φως την ανάγκη να καλυφθούν 76 θέσεις εργασίας, όπως γράφει ο Χρόνος, αλλά όμως και την απαισιοδοξία ότι «θα εγκριθούν πολύ λιγότερες» σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Η συζήτηση έγινε κατόπιν κεντρικού αιτήματος κατάρτισης των οργανογραμμάτων όλων των περιφερειών και όπως όλα δείχνουν το ίδιο «κέντρο» δεν θα δώσει το πράσινο φως για να γίνουν οι προσλήψεις. Πάντως, το αίτημα θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα.

Αυξήσεις 30% στα εισιτήρια του Φαλακρού

Κατά 30% αυξημένες θα είναι φέτος οι τιμές των εισιτηρίων σε όλους τους αναβατήρες του χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό του νομού Δράμας, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους μόνο της διοικούσας παράταξης και των συν αυτής συμβούλων, ενώ προκάλεσε και την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, που έκανε και τη σχετική εισήγηση ώστε να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου, αφού «στο Φαλακρό αν δεν το ξέρετε, εδώ και 2-3 μέρες χιονίζει», απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι χαμηλές τιμές «υποβαθμίζουν  το Φαλακρό σε σχέση με τα υπόλοιπα χιονοδρομικά» και ότι «όταν έχουμε ένα προϊόν που το δίνουμε δωρεάν, το μηδενίζουμε».

Πάντως το χιονοδρομικό του Φαλακρού πέρυσι είχε έσοδα περίπου 55.000 ευρώ και τα έξοδα του ήταν υπερτριπλάσια. Ωστόσο στόχος της διοίκησης της ΠΑΜΘ είναι «να γίνει βιώσιμο».

Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο