Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου… Ένα ακόμη αχρείαστο λουκέτο

Του Γιώργου Ρουμελιώτη

Σε μια κοινωνία όπου έχουν εμπορευματοποιηθεί ακόμη και οι ανθρώπινες αξίες, σε μια κοινωνία όπου η ελευθερία έχει γίνει συνώνυμο του συμβιβασμού, σε μια κοινωνία όπου οι μισοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν την αντέχουν και οι άλλοι μισοί παραμένουν αδιάφοροι και απαθείς, υπάρχουν κάποιοι και κάποιες που αγωνίζονται να την αλλάξουν. Αντιδρούν στην εκμετάλλευση, δεν ανέχονται τις εξουσιαστικές συμπεριφορές, αγωνίζονται για την ειρήνη, αναζητούν την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και επιμένουν να χαράζουν στη συνείδηση όλων μας την ανθρωπιά. Επιλέγουν να στεγάσουν τα όνειρά τους σε μια κατάληψη για να μας αποδείξουν ότι αξία σε έναν χώρο δίνουν οι άνθρωποι και όχι το κεφάλαιο.
Έχουν ανάγκη από ένα στέκι όπου κανένας δεν θα χρωστάει σε κανέναν, κανείς δεν θα το παίζει αφεντικό σε κανέναν και όπου όλοι και όλες μαζί θα απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες. Καταλαμβάνουν εγκαταλειμμένα κτήρια και τα μετατρέπουν από εστίες βρωμιάς σε μικρές αυτοδιαχειριζόμενες κοιτίδες ελευθερίας και πολιτισμού. Νέοι και νέες, φοιτητές, φοιτήτριες, εργαζόμενες, άνεργοι, διαβάζουν, συζητούν, ανταλλάσσουν πολιτικές απόψεις, διασκεδάζουν, εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά. Λειτουργούν κοινωνικά φροντιστήρια, δανειστικές βιβλιοθήκες, κοινωνικά ιατρεία, καφέ-μπαρ και φιλοξενούν αστέγους.
Προβάλλουν ταινίες και διοργανώνουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Οργανώνουν πορείες, διαμαρτυρίες και παίρνουν θέση σε ζητήματα που οι περισσότεροι συνομήλικοί τους δεν γνωρίζουν καν. Αλλά ενοχλούν. Ενοχλούν, ακριβώς γιατί δεν ανέχονται την εκμετάλλευση, γιατί αμφισβητούν την εξουσία. Ενοχλούν, γιατί απορρίπτουν το κοινωνικό μας σύστημα και ταράζουν την ησυχία στην οποία έχουμε βολευτεί. Ενοχλούν, γιατί δεν μας έχουν ανάγκη. Ενοχλούν, γιατί κάνουν αυτό που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε.
Ενοχλούν, γιατί οι αξίες τους είναι πολύ πιο μπροστά από τις δικές μας.
Ενοχλούν, γιατί δεν συνεισφέρουν στην οικονομία της εκμετάλλευσης. Ενοχλούν, γιατί στη συντηρητική μας κοινωνία έχουμε ταυτίσει την αναρχία με την εγκληματικότητα.
Ενοχλούν, γιατί θέλουμε το σύστημα που έχουμε φτιάξει να είναι άτεγκτο, συμπαγές και απόλυτα ελεγχόμενο. Ένα σύστημα, όπου δεν χωράνε οι φωνές που το αμφισβητούν και το αλλάζουν αλλά μόνο αυτές που το αποδέχονται και το υπηρετούν. Ένα σύστημα, που καταστέλλει βίαια, κάθε τι που το ξεπερνά.
Έτσι ενόχλησε και η Κατάληψη του Παλιού Νεκροτομείου στην Αλεξανδρούπολη, που εκκενώθηκε πρόσφατα. Ενόχλησε την ησυχία των γειτόνων και την ασφάλεια του συστήματος. Στη θέση όλων των παραπάνω μπήκε ένα τεράστιο λουκέτο. Τώρα η πόλη μας δεν κινδυνεύει πια. Αποκαταστάθηκε η ησυχία, η τάξη και η ασφάλεια. Το κράτος έδειξε ποιoς είναι το αφεντικό. Οι γείτονες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

 Γιώργος Ρουμελιώτης 
 Μέλος της ΚΕ του ΜέΡΑ25

1 Σχόλιο

  • Δημήτρης
    Posted 25 Αυγούστου 2022 07:35 0Likes

    Να ρωτήσω κάτι τον συντάκτη; Το ρεύμα στο υπό κατάληψη κτίριο θα μας πείτε ποιος το πλήρωνε;

Αφήστε ένα σχόλιο