Και τι δε θα ‘δινα για μια εκδρομή στη Φρουτοπία…

  Γράφει η Ηλιάνα Ζυγερίδου               

Πριν λίγο καιρό η μικρή μου ξαδέρφη είχε γενέθλια και της πήραμε για δώρο τα αγαπημένα «88 ντολμαδάκια» του Ευγένιου Τριβιζά. Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα παιδικά παραμύθια η μαμά της εξέφρασε την απόλυτα σεβαστή προτίμησή της σε ιστορίες με ηθικό δίδαγμα. Κάπως έτσι τέθηκε το ερώτημα: «τι προσφέρουν τα παραμύθια στυλ Τριβιζά;». Και εκεί ήταν που τα έχασα! Γιατί ήξερα – ήμουν βέβαιη – ότι αυτά τα παραμύθια ήταν εξίσου πολύτιμα. Όμως, ξαφνιασμένη και μουδιασμένη απάντησα συγκαταβατικά «καταλαβαίνω τι εννοείς…» και μέσα σε ένα απόγευμα η παιδική μου ηλικία γκρίζιασε.

Από εκείνη τη μέρα, λοιπόν, σκεφτόμουν το θέμα συνεχώς μη μπορώντας να αποδεχτώ ότι η Ωμεγαβήτα και η Φρικαντέλα δε διαδραμάτισαν κανέναν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Και αυτό συνέβαινε γιατί στην πραγματικότητα διαδραμάτισαν! Ανακάλυψα, τελικά, την απάντηση στο δίλλημα της θείας και οι ευτυχισμένες αναμνήσεις ανέκτησαν τα χρώματά τους.

Αυτοσκοπός του παραμυθιού δεν είναι αποκλειστικά η διδαχή (αν και συχνά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του), ειδάλλως θα αρκούμασταν στον Αίσωπο και στις παραβολές. Το παραμύθι καλλιεργεί τη φαντασία, την ευρηματικότητα, την αίσθηση του χιούμορ. Μέσα από το ξεφύλλισμα των εικονογραφημένων σελίδων επέρχεται η μετατροπή του ασυνήθιστου σε καθημερινό.

Το παραμύθι ως πρώτο αναγνωστικό υλικό του ανθρώπου διατηρεί την αθωότητα και την ειδυλλιακότητα που χρειάζεται ένα παιδί για να πορευτεί. Κάθε πριγκίπισσα καταλήγει σε κάποιο παλάτι, κάθε ζωάκι του δάσους γλυτώνει από τους λύκους, κάθε κοριτσάκι με τα σπίρτα ξυπνά το επόμενο πρωί. Γιατί τα παιδιά πρέπει να πιστέψουν στο ευτυχισμένο τέλος ώστε να το απαιτήσουν.

Οπότε αν ένας σταθμάρχης με φροντισμένο μουστάκι που κυνηγά έναν πορτοκαλί ελέφαντα για να τον επιβιβάσει στο τρένο που αναχωρεί για τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών με ανταπόκριση στο Πιπερού μπορεί να στείλει τα μικρά ανθρωπάκια για ύπνο χαμογελαστά, νομίζω ότι η προσφορά των παραμυθιών «στυλ Τριβιζά» είναι κρυσταλλικά εμφανής.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο