Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες γιατροί σε όλη τη χώρα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήρε θέση για την ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν από το πρωί χιλιάδες γιατροί σε όλη τη χώρα από το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το οποίο περιλαμβάνει νέες τεχνικές δυσκολίες για τον κλάδο. Το υπουργείο υγείας και η ΗΔΙΚΑ αντικατέστησαν το παλαιό σύστημα συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα από το πρωί σήμερα που έγινε η «πρεμιέρα», να παρουσιάζονται προβλήματα τόσο σε ιδιωτικά ιατρεία όσο και σε δημόσιες δομές όπως στα κέντρα υγείας.
Ο κλάδος βρίσκεται σε διαμάχη με το υπουργείο υγείας για τις αλλαγές στην ψηφιακή πλατφόρμα εδώ και μέρες, αφού οι εκπρόσωποι των γιατρών σημειώνουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τις τεχνικές δυσκολίες που θα παρουσιάζονταν. Μιλούν για ένα ψηφιακό σύστημα δύσχρηστο, χρονοβόρο και με πολλές τεχνικές δυσκολίες ενώ από το πρωί σήμερα για να εκδοθεί μια συνταγή φαρμάκου αρκετοί γιατροί χρειάστηκαν ακόμη και 50 λεπτά.
Η ΗΔΙΚΑ από την πλευρά της σημειώνει ότι απαιτούνται κάποια τεχνικά βήματα ώστε να εγκατασταθεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή η νέα πλατφόρμα και εξηγεί: “Σας ενημερώνουμε πως σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά την είσοδό σας στην νέα εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε: Διαγραφή ιστορικού περιήγησης Συνδεθείτε εκ νέου στο https://www.e-prescription.gr/portal/ και επιλέξτε από το μενού αριστερά την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση”.
Ωστόσο το νέο ψηφιακό περιβάλλον έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών οι οποίοι από το πρωί βρίσκονται σε ιατρεία προκειμένου να λάβουν μια συνταγή, περιμένοντας όμως ακόμη και ώρες προκειμένου να εκδοθεί. Να σημειωθεί ότι πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα εδώ και μέρες είχαν επισημάνει στον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για το νέο σύστημα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστήριζε ότι υπήρξαν επαφές και ειδικές συναντήσεις από τον Οκτώβριο. Πάντως η ΗΔΙΚΑ τροποποίησε το ψηφιακό περιβάλλον για τη συνταγογράφηση σημειώνοντας ότι έπρεπε να γίνει άμεσα καθώς στις 9 Φεβρουαρίου θα υπάρξει διασύνδεση της ελληνικής πλατφόρμας με την ευρωπαϊκή, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι στη διακίνηση των φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν! Το σύστημα συνταγογράφησης δεν λειτουργεί! Αναμένουμε απάντηση και οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ για την επίλυση του».
ΠΦΣ: Άμεσα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους να δοθούν από τα φαρμακεία της γειτονιάς
Ο ΠΦΣ προτείνει, για άλλη μία φορά, την αξιοποίηση του έτοιμου δικτύου των 11.000 φαρμακείων, για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνονται τα εξής:
«Με αφορμή την ταλαιπωρία του κόσμου στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, η σημερινή, πρωτόγνωρη ενέργεια του υπουργού Υγείας επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος το οποίο έχει λάβει πλέον διαστάσεις τέτοιες, που καθιστούν επιβεβλημένη και αναγκαία την εξεύρεση λύσης, όπως έχει επανειλημμένα αναδείξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Η ταλαιπωρία των συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων, που έχουν απόλυτη ανάγκη το φάρμακό τους, δεν αντιμετωπίζεται από το υφιστάμενο πλαίσιο διακίνησης αυτών των φαρμάκων, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και με την αξιοποίηση του έτοιμου δικτύου των 11.000 φαρμακείων, με ομοιόμορφη κατανομή και διασπορά ανά την επικράτεια.
Επιτέλους, οι θέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα «Φάρμακα Υψηλού Κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς», προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ευπαθείς ομάδες ασθενών, πρέπει άμεσα να γίνει πράξη. Εκείνο που προέχει, αποκλειστικά και μόνο, είναι η προστασία και η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ασθενών».