Η Σαμοθράκη το 1973 – Ένα σπάνιο ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ!

Ένα απίθανο ερασιτεχνικό φιλμ ξένης παραγωγής γυρισμένο το 1973, χωρισμένο σε 4 μέρη, παρουσιάζει την άγνωστη και δυσπρόσιτη τότε Σαμοθράκη. Μια αφήγηση στην αγγλική γλώσσα περιγράφει το ταξίδι προς το νησί, την Καμαριώτισσα, το Ιερό των μεγάλων Θεών και τη Χώρα.

Μέρος 1ο:  Αλεξανδρούπολη: Αναχώρηση για Σαμοθράκη

Όπως ακούμε από τον αφηγητή του ντοκιμαντέρ: «Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ένα μικρό ferry boat ταξιδεύει 2 με 3 φορές την εβδομάδα προς το νησί της Σαμοθράκης που χωράει στριμωχτά δύο μόνο αυτοκίνητα.»

Στο βίντεο φαίνονται να ανεβαίνουν την ράμπα ένα Ι.Χ. και ένα μικρό ημιφορτηγό, κι έπειτα το πλοίο να λύνει τα σκοινιά και να αναχωρεί από το λιμάνι. Μετά διακρίνουμε ένα στιγμιότυπο από το μικρό κατάστρωμα με μία τέντα, ένα παγκάκι, μία σωστική λέμβο και τον λιγοστό κόσμο που ταξιδεύει.

Μέρος 2ο: Σαμοθράκη:  Φτάνοντας στο λιμάνι

Το πλοίο πλησιάζει στο νησί και στο πλάνο φαίνεται η ακτογραμμή του, χωρίς να ξεχωρίζει ούτε ένα κτίσμα ή ξενοδοχείο. Μόνο στεριά και θάλασσα.

Παράλληλα ακούμε τον αφηγητή: «Η Σαμοθράκη φαίνεται λίγο απαγορευτική όταν την πρωτοβλέπεις. Τίποτα παρά ένα ψηλό βουνό μέσα στη θάλασσα. Δεν υπάρχει πολύ γη πάνω στο νησί και το λιμάνι δεν είναι ασφαλές γι’ αυτό το λόγο το νησί είναι δυσπρόσιτο.

Παρόλα αυτά, είναι πολύ πλούσιο σε μυθολογία και ιστορία. Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Δάρδανος, βασιλιάς της Σαμοθράκης, σάλπαρε από το νησί για τα Δαρδανέλια, όπου βρήκε την πόλη της Τροίας.  Το βουνό Ίδη στην Μικρά Ασία , μπορεί στα αλήθεια να γίνει ορατό από την κορφή του νησιού, με καθαρό καιρό.»

Στο βίντεο βλέπουμε το ferry boat να μπαίνει στο λιμάνι για να δέσει, ενώ γύρω στα 20 με 30 άτομα περιμένουν, ίσως για να επιστρέψουν με το επόμενο δρομολόγιο. Στο βάθος φαίνεται καθαρά η Καμαριώτισσα με ελάχιστα μόνο σπίτια γύρω από το λιμάνι.

Μέρος 3ο: Σαμοθράκη:  Το ιερό των Μεγάλων Θεών.

Η κάμερα εστιάζει στο Ιερό των Μεγάλων Θεών: «Στους αρχαίους καιρούς, η πιο σημαντική υπόθεση στην Σαμοθράκη ήταν η λατρεία των Μεγάλων Θεών. Αυτά τα μυστήρια έχουν προελληνική προέλευση, και ήταν δεύτερα σε σημασία μετά τα Ελευσίνια μυστήρια»

Μετά αναφέρεται στο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης όπου ανακαλύφτηκε από τους Γάλλους το 1861 και μεταφέρθηκε στο Λούβρο

Μέρος 4ο:  Σαμοθράκη: Η Χώρα.

«Η πρωτεύουσα του νησιού γνωστή τοπικά ως «Χώρα» και είναι χτισμένη σε σχήμα αμφιθεάτρου.»

Ο φακός δείχνει αρχικά μια πανοραμική όψη του χωριού και έπειτα αρκετά κοντινά πλάνα από τα σοκάκια του, τα σπίτια και μερικούς χωριανούς στα παράθυρα και τις αυλές.

Μετά εστιάζει σε μια παρέα παιδιών ενώ ακούμε τον αφηγητή: «Δυστυχώς αρκετοί νησιώτες έχουν φύγει στην αναζήτηση καλύτερης ζωής.  Το ερώτημα είναι, θα παραμείνουν αυτά τα παιδιά στο νησί όταν μεγαλώσουν ή θα φύγουν και αυτά;»

πηγή βίντεο : aylonfilmarchives

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο