«Η μαμά έχει καρκίνο», μία πραγματική ιστορία συμπόρευσης πρ-ως το τέλος  

Η νουβέλα του δημοσιογράφου Θανάση Τσολάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή» 

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Έβρου «ΣυνεχίΖΩ» 

Της Κικής Ηπειρώτου  

«Από καµία µάχη δεν γίνεται να βγεις αλώβητος. Ούτε και όταν είσαι σύµµαχος ενός ανθρώπου που έχει καρκίνο. Κι ας µην είσαι στην πρώτη γραµµή. Τα σκάγια σε παίρνουν θες δεν θες, όµως αυτό δεν είναι κακό…». Με αυτά τα λόγια συστήνει στο αναγνωστικό κοινό το πρώτο του βιβλίο ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης, το οποίο, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, αποτελεί όντως μία κατάθεση ψυχής. Μίας ψυχής, που συγκλονίστηκε, διαλύθηκε, καταδύθηκε στο σκοτάδι, κατάφερε όμως  να μαζέψει τα κομμάτια της και, συνεχίζοντας να κουβαλά το βάρος της πιο οδυνηρής απώλειας, αποφάσισε να μοιραστεί όσα έζησε, επί 2,5 χρόνια, ελπίζοντας, όπως λέει ο ίδιος, «ότι δημιουργώ ένα ακόμα επιχείρημα σε αυτό που εύκολα λέμε: “Δεν είσαι μόνος, δεν είσαι ο μόνος”». 

«Η μαμά έχει καρκίνο» : Μία φράση που κανείς δεν θέλει ποτέ να ακούσει, κανείς δεν θέλει ποτέ να εκφέρει για κανένα αγαπημένο του πρόσωπο, πόσω μάλλον για τη γυναίκα που τον έφερε στη ζωή, που τον γιατροπόρευε όταν ήταν εκείνος άρρωστος, που του έδινε το χέρι να πιαστεί κάθε φορά που το χρειαζόταν, που τον σκέπαζε με τις φτερούγες της, προτού τις τσακίσει η ασθένεια. Ο συγγραφέας, μέσα από τη συγγραφή της προσωπικής του ιστορίας, «ψυχοθεραπεύτηκε», επούλωσε το τραύμα και αντί να το θάψει, εκεί που θα είναι  θαμμένο για πάντα,  θέλησε με την κυκλοφορία αυτής της νουβέλας να απευθυνθεί σε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παλεύουν με αυτό το -όχι πάντα ανίκητο- θεριό. Κυρίως, θέλησε από τα έσοδα του βιβλίου να ενισχύσει το πολυσήμαντο και πολύπλευρο έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Έβρου «ΣυνεχίΖΩ», που παλεύει και στηρίζει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αδιάκοπα. 

 Ο συγγραφέας για το βιβλίο του  

 Η µάνα µου, όταν έφτιαχνε παστίτσιο, ράντιζε τα µακαρόνια µε λίγη τριµµένη φρυγανιά. Αυτό ήταν το µικρό της µυστικό για να έχει επιτυχία το αγαπηµένο της φαγητό.  

Στις 2 Μαΐου 2017 έµαθα ότι έχει καρκίνο. Περίπου έναν µήνα µετά, το έµαθε και η ίδια. Κι έτσι άρχισε αυτή η µικρή, αλλά πραγµατική ιστορία που κράτησε σχεδόν δυόµισι χρόνια. Επί δυόµισι χρόνια η µαµά είχε καρκίνο κι εγώ είχα την έννοια της, αλλά δεν είχα καρκίνο.  

Επισηµαίνω το ότι εγώ δεν είχα καρκίνο, για να πω ότι αν και ήµουν υγιής, η αρρώστια δεν µε άφησε αλώβητο. Είναι κάπως «κολλητικός» ο καρκίνος, µόνο που αυτό δεν φαίνεται. Αλλά δεν γίνεται να φροντίζεις έναν άνθρωπο που έχει καρκίνο χωρίς να «κολλήσεις» κι εσύ.  

Η θλίψη, η έννοια, το άγχος, η αγωνία αφορούν κι εσένα κι ας είσαι υγιής. Έτσι, επί δυόµισι χρόνια που η µαµά είχε καρκίνο, είχα κι εγώ πολλές από τις συνέπειες της ασθένειας να διαχειριστώ, αλλά και να υποστώ τη συνέπεια αυτών των συνεπειών.  

Από καµία µάχη δεν γίνεται να βγεις αλώβητος. Ούτε και όταν είσαι σύµµαχος ενός ανθρώπου που έχει καρκίνο. Κι ας µην είσαι στην πρώτη γραµµή. Τα σκάγια σε παίρνουν θες δεν θες, όµως αυτό δεν είναι κακό. Απλώς, αν φοβάσαι τα σκάγια, δεν µπαίνεις στη µάχη. Αν µπεις στη µάχη, δεν πρέπει να φοβηθείς τα σκάγια. Ό,τι κι αν διαλέξεις, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο µόνος και σίγουρα δεν είσαι µόνος. Είµαστε πολλοί και πολλές όσοι και όσες βρεθήκαµε σε αυτό το σταυροδρόµι.  

Αυτό να θυµάσαι από αυτή την ιστορία και να µην ξεχνάς να βάζεις τριµµένη φρυγανιά στα µακαρόνια του παστίτσιου, αν θες να γίνεται πιο νόστιµο. 

Βιογραφικό Συγγραφέα 

«Γεννήθηκα το 1983 στον Προβατώνα –ένα µικρό χωριό του Έβρου– και στα έντεκά µου χρόνια βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη όπου και εξακολουθώ να ζω. Έγινα δηµοσιογράφος, γιατί πίστευα ότι έτσι µπορώ να αλλάξω τον κόσµο. Δεκαπέντε χρόνια µετά το πρώτο µου ρεπορτάζ, εξακολουθώ να το πιστεύω, αν και πλέον πιστεύω περισσότερο στην ψυχαναλυτική ιδιότητα της γραφής.  

Μ’ αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί, η λαϊκή τέχνη, τα social media και τα γλυκά κάθε λογής. Ο µεγαλύτερός µου φόβος είναι µην τυχόν έρθει η στιγµή που θα χρειαστεί ‘να πάρω τη ζωή στα σοβαρά’». 

 Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο:   https://www.pigi.gr/product/nouvela-i-mama-exei-karkino/ 

  • Θα ανακοινωθεί σύντομα ημερομηνία παρουσίασης του βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο