Η κυβέρνηση διαλύει τη δημόσια υγεία

της Κατερίνας Μπέρδου*

Είναι γνωστή η αντίληψη που διακατέχει την κυβερνητική παράταξη για την διασφάλιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,αποτυπώθηκε άλλωστε στην πράξη από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και αφορούσε τον Τομέα της Υγείας.

Ουσιαστικά τιμωρήθηκε το Ε.Σ.Υ. για τις “πλάτες” που έβαλε από την έναρξη της πανδημίας του Covid19,στηρίζοντας σθεναρά και στην πράξη τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα Υγείας, τη στιγμή που και υποχρηματοδοτείται και οι ελλείψεις είναι εμφανείς. Σε αντίθεση με τις ιδιωτικές κλινικές που επεδίωκαν πρώτα την χρηματοδότηση για την συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του Covid19.

Δεν μπορεί όμως κανείς να μην αναγνωρίσει πως η γνωστή επιλογή της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, όπως και πολλών άλλων τομέων στην Ελλάδα, έρχεται σε συμφωνία υποσχέσεων, έργων και πράξεων που υλοποιεί προγραμματικά η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα υπάρχει πολύ μικρή αποδοχή από το σύνολο της κοινωνίας ακόμα και από τους γιατρούς αλλά και κριτική διάθεση απέναντι στο νέο Νόμο γιατί καταργεί μεταξύ άλλων την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και σε συνδυασμό με την είσοδο των ιδιωτών οδηγεί στην αποδυνάμωση της δημόσιας υγείας και περίθαλψης καθώς και στην περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Όλα αυτά μετά την υπόσχεση της Κυβέρνησης ότι δήθεν θα ενισχύσει το ΕΣΥ μετά το ηρωικό έργο γιατρών και νοσηλευτών και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ο αντίκτυπος και οι συνέπειες του νέου Νόμου είναι ότι η υγεία και η δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία θα είναι για λίγους και οικονομικά εύρωστους. Συνειδητά τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και μέσω της υποχρηματοδότησης ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση της υγείας

Σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό των μεγάλων υποσχέσεων για τη Θράκη και τους νέους της, σε ότι αφορά τους τακτικούς “όρκους αγάπης”, μπορούμε να πούμε πως συνοψίζονται και αποτυπώνονται στην επιλογή εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας και διαφόρων ιώσεων, να αφήνουν την Θράκη χωρίς Μ.Ε.Θ. Παίδων, όπως αφήνουν όλο τον νομό με υποστελεχωμένα και ελλειπή Περιφερειακά Ιατρεία και με μια διαλυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αν λοιπόν το πρώτο δείγμα των ανανεωμένων για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο “όρκων αγάπης” για τον νομό Έβρου και την Θράκη είναι αυτές οι επιλογές για την Υγεία, τότε καλή αρχή, δυστυχώς δεν κάναμε.

Στις επιλογές για την Υγεία, για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας και του νομού μας, δεν χωράνε εκπτώσεις. Κυρίως όμως δεν χωράνε πλέον λόγια και υποσχέσεις.

*H Κατερίνα Μπέρδου είναι Δικηγόρος, LLM και Πρόεδρος ΣΥΝΟΛΟΥ (Μη κομματικός σύλλογος με στόχο την προώθηση της σκέψης, του προβληματισμού και της μελέτης σημαντικών θεμάτων)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο