room-to-grow-bnner

Οι κούκλες της «ΚαραντΙΝΑΣ» ενισχύουν το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης

Μία ιδέα του δημοσιογράφου Θανάση Τσολάκη που «γεννήθηκε» και εξελίχθηκε την περίοδο του εγκλεισμού λόγω πανδημίας

Ανήσυχο πνεύμα και πολυσχιδής προσωπικότητα ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης κατάφερε, μέσα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, όχι με τα ρεπορτάζ του, αυτή τη φορά, αλλά με έναν άλλο, πιο δημιουργικό, τρόπο έκφρασης. Ξεκίνησε, «για να περνάει η ώρα», να κατασκευάζει μικρές κούκλες από σύρμα, νήμα και υφάσματα και να μοιράζεται τις ιστορίες τους, πότε γλυκόπικρες, πότε κωμικές, πότε συγκινητικές, (συχνά όλα αυτά μαζί), δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους και το «βιογραφικό» τους στη σελίδα «ΚαραντΙΝΑ» στο facebook και συγκεντρώνοντας πολλά θετικά σχόλια και μηνύματα.

Η ανάγκη για δημιουργία, όμως, συνυπάρχει το ίδιο έντονα με την ανάγκη για προσφορά και αλληλεγγύη. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την ενίσχυση, μέσω της ΚαραντΙΝΑΣ, του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης, με μία απλή διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας.

Καλύτερα όμως μας τα λέει σήμερα ο ίδιος ο δημιουργός.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την καραντΙΝΑ;

Η ιδέα διαμορφώθηκε σταδιακά. Αρχικά σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω για να γεμίζω το χρόνο μου στις ημέρες του εγκλεισμού και συνδύασα αυτή την επιθυμία μου με την αγάπη μου για τη λαϊκή τέχνη. Το αποτέλεσμα ήταν ο κούκλες της ΚαραντΙΝΑς.

Πώς σκέφτηκες να συνδέσεις τις δημιουργίες σου με έναν φιλανθρωπικό σκοπό;

Πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι ένα όπλο που έχουμε όλοι και το μόνο που χρειάζεται είναι να «τραβήξουμε σκανδάλη». Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύσαμε και αυτή που έρχεται, θεωρώ επιβεβλημένο να νοιάζεται ο ένας για τον άλλον και έτσι προσπάθησα να «δώσω ένα παράδειγμα» για το πως εννοώ εγώ το «νοιάζομαι» και να πω ότι δεν χρειάζεται κανείς να «έχει» για να δώσει. Αν υπάρχει θέληση προκύπτει και ένας τρόπος.

Ποια είναι η αγαπημένη σου κούκλα και γιατί;

Η αγαπημένη μου είναι η Τζέσικα, η οποία είνα ιερόδουλος. Την αγαπάω γιατί ζει στο «περιθώριο», όμως για μένα τα περιθωρια είναι πολύ σημαντικά – είναι αυτά που ορίζουν τα όρια.

Ποια σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Η Τζέσικα ήταν και αυτή που με δυσκόλεψε περισσότερο και στην κατασκευή, αλλά και στην «ιστορία» της. Προβληματίστηκα πολύ αν έπρεπε να τη δημοσιοποιήσω, αλλά τελικά το έκανα γιατί νομίζω ότι ζωή δεν είναι μόνο όσα φαίνονται. Είναι και αυτά που δεν φαίνονται ή που κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε.

Κατά πόσο έχουν χαρακτηριστικά από αληθινούς ανθρώπους που έχεις γνωρίσει στη ζωή σου ;

Σε μεγάλο βαθμό οι κούκλες έχουν χαρακτηριστικά ανθρώπων που γνωρίζω, ακόμη και δικά μου. Κατά βάση όμως πιστεύω ότι αποτυπώνουν σκέψεις και προβληματισμούς που λίγο – πολύ πέρασαν από τα μυαλά όλων μας την περίοδο που «μέναμε σπίτι».

Τι σχόλια ακούς από φίλους και γνωστούς;

Το πιο ωραίο σχόλιο που ήρθε εν είδει μηνύματος στην ΚαραντΙΝΑ είναι το εξής: «πώς καταφέρνεις και μπαίνεις στα σπίτια τόσων ανθρώπων και διαβάζεις το μυαλό τους;». Σε γενικές γραμμές όμως, νομίζω ότι κατάφερα να κάνω πολλους ανθρώπους να χαμογελάσουν μέσα στη ζοφερή αυτή κατάσταση που ζήσαμε. 

Πώς πέρασες κατά τα άλλα το διάστημα της καραντίνας, πέρα από αυτό, το δημιουργικό, κομμάτι;

Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι κι εγώ πέρασα αυτό το διάστημα με αρκετό άγχος, αγωνία για την «επόμενη μέρα», προβληματισμό, στερούμενους τους αγαπημένους μου ανθρώπους, αλλά αν κάτι μου «χαρισε» η φύση είναι μία έμφυτη αισιοδοξία, που ήταν και τελικά το κλειδί για να διαχειριστώ όλα τα αρνητικά αυτής της περιόδου. Τα οποία –μη γελιόμαστε- ήταν πολλά.

Τι πιστεύεις τελικά ότι θα αφήσει, με τον καιρό, στις ψυχές των ανθρώπων όλη αυτή η κατάσταση;

Πιστεύω ότι θα αφήσει μία πληγή –σε άλλους μικρή σε άλλους μεγάλη- και εν τέλει τη βεβαιότητα ότι «όλα μπορούν να συμβούν». Όσα περάσαμε και περνάμε αυτόν τον καιρό, αν κάποιος μας έλεγε οτι θα τα ζήσουμε θα γελούσαμε γοερά και θα λέγαμε ότι είναι μπορούν να συμβούν μόνο σε ταινίες. Ελπίζω, ωστόσο, να αφήσει και ένα αίσθημα αλληλεγγύης γιατί θέλοντας και μη –για κάποιες μέρες έστω- υπήρξαμε όλοι ίσοι έχοντας ακριβώς την ίδια και εκ των συνθηκών ανεκπλήρωτη ανάγκη: να είμαστε μαζί.

Πώς μπορείτε να υιοθετήσετε μία κούκλα και να ενισχύσετε το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης

Για να αποκτήσει κανείς μία κούκλα χρειάζονται τρία βήματα:

–  Μπαίνει στη σελίδα ΚαραντΙΝΑ στο facebook και επιλέγει όποια φιγούρα του αρέσει

– Δηλώνει με μήνυμα στη σελίδα την προτίμησή του και του αποστέλλεται το IBAN στο οποίο πρέπει να γίνει η κατάθεση εντός 24 ωρών (το οποίο έχει υποδειχθεί από το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης)

– Στέλνει φωτογραφία ή print screen το καταθετήριο (με αλλοιωμένα τα προσωπικά του δεδομένα) και η κούκλα κατοχυρώνεται στο όνομά του.

Συνολικά θα διατεθούν 45 κούκλες και η ελάχιστη καταβολή για την απόκτηση καθεμιάς ορίζεται στα 15 ευρώ. Αν βέβαια ο δωρητής επιθυμεί να καταθέσει μεγαλύτερο ποσό, προφανώς είναι ευπρόσδεκτο. Κάθε κούκλα θα διατεθεί μαζί με την ιστορία της, όμως επειδή ο αριθμός τους είναι συγκεκριμένος θα τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση την ώρα/ημερομηνία αποστολής του μηνύματος και την συνέπεια στην κατάθεση.

Όλες οι κούκλες της ΚαραντΙΝΑς  πριν παραδοθούν στους τελικούς αποδέκτες τους θα εκτεθούν για μια και μοναδική φορά στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα θα σημάνουν την έναρξη της σεζόν στο θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο» που διαχειρίζεται η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης.

Η έκθεση φυσικά θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid-19 και η ημερομηνία της θα αποφασιστεί από την Κινηματογραφική Λέσχη, η οποία θα κηρύξει και την έναρξη της καλοκαιρινής «κινηματογραφικής» χρονιάς (υπολογίζεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου).

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο