Η ιστορία της Αλεξανδρούπολης ζωντανεύει μέσα από το επετειακό λεύκωμα του Ελ. Τσινταράκη

«Εκατό χρόνια από την Απελευθέρωση-Ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης. Εκατόν πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Αλεξανδρούπολης», είναι ο τίτλος του επετειακού λευκώματος – ημερολογίου 2020 του Ελευθερίου Τσινταράκη, το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 8/1 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Για το επετειακό λεύκωμα- ημερολόγιο μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Μπακιρτζής, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σωτηρία Μαραγκοζάκη και ο φαρμακοποιός- ιστοριοδίφης Ελευθέριος Τσινταράκης. Την εκδήλωση παρουσίασης διοργάνωσαν από κοινού η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών και το Ιστορικό Μουσείο της πόλης, που, όπως τόνισε ο συγγραφέας, «χάρη στην αμέριστη και θερμή συμπαράσταση και εμπιστοσύνη τους εκδόθηκε το ξεχωριστό αυτό λεύκωμα, γεγονός που συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό. Στις περίπου 230 σελίδες της πολυτελούς έκδοσης ζωντανεύει η ιστορία, τα πρόσωπα, οι τόποι και οι μνήμες του τόπου μας με τρόπο διαφωτιστικό και συνάμα συγκινητικό.

Στο εισαγωγικό σημείωμά του, ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το Επετειακό Λεύκωμα – Ημερολόγιο 2020  αξιοποιεί κάθε πτυχή της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης, από τα χρόνια της σκλαβιάς μέχρι και σήμερα, με πληθώρα έγκυρων και αυθεντικών φωτογραφικών ντοκουμέντων, προκαλώντας το ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό. Η Αλεξανδρούπολη, μετά την απελευθέρωσή της διαδραμάτισε και πάλι  πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη ανάπτυξή της και τη διαφαινόμενη κυριαρχία της για πολλούς αιώνες σε όλη την περιοχή.

Η έκδοση, που χρονολογικά καλύπτει ενάμιση αιώνα της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης, με τη φωτογραφική μεταφορά των γεγονότων μιας δραματικής και ταυτόχρονα συναρπαστικής εποχής, φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμη τόσο στον ιστορικό ερευνητή, καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορική μαρτυρία, όσο και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ιστορία της Αλεξανδρούπολης».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο