room-to-grow-bnner

«Οι γυναίκες μπορούν να αντιδράσουν και να αντισταθούν»

530 γυναίκες έχουν σπάσει τη σιωπή τους μέχρι σήμερα και έχουν δεχθεί την στήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

 Της Κικής Ηπειρώτου

 Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης μιλούν στο 360 για τους στόχους και την αποστολή του Κέντρου, αλλά και για την στήριξη που έχουν λάβει από το 2013 μέχρι σήμερα 530 γυναίκες που απευθύνθηκαν σε αυτό. Ακόμη, μας μιλούν για τους λόγους που κάνουν μία γυναίκα να παραμένει σε μία κακοποιητική σχέση, αλλά και για τους τρόπους που μπορεί να βοηθηθεί, εφόσον το αποφασίσει.

 Μία σύντομη αναδρομή στη δημιουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου, στους στόχους και την αποστολή του.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας είναι μια δομή του Δήμου Αλεξανδρούπολης και λειτουργεί από το 2013. Στελεχώνεται από Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο και Κοινωνιολόγο. Μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική, κ.λπ.) ή και πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, μετανάστριες, ΑμΕΑ, προσφύγισσες, άνεργες, κ.λπ) από ολόκληρο το νομό Έβρου. Επίσης, μπορούν να απευθυνθούν πολίτες και φορείς, ώστε να λάβουν εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ισότητας φύλων. Σκοπός του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας, καθώς και των πολλαπλών διακρίσεων, η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες, που είναι ή έχουν υπάρξει θύματα έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, καθώς και η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Πόσες καταγγελίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ποια η διαδικασία που συνήθως ακολουθείτε;

Στα 6,5 έτη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου έχουν απευθυνθεί περισσότερες από 530 γυναίκες και έχουν λάβει στήριξη. Σεβόμενοι τη διαφορετικότητα της κάθε γυναίκας, κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, ανάλογα με το αίτημά της. Επομένως, μία γυναίκα μπορεί να λάβει είτε ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, είτε νομική συμβουλευτική, εργασιακή συμβουλευτική, παραπομπή ή συνοδεία όταν αυτό απαιτείται σε διάφορες υπηρεσίες (π.χ. Αστυνομία, Νοσοκομείο, Δικαστήριο) ή σε Ξενώνες Φιλοξενίας των γυναικών και των ανήλικων παιδιών τους. Να τονιστεί ότι όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από το κέντρο είναι δωρεάν και τηρείται πάντα ο κώδικας δεοντολογίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Θεωρούμε πολύ  σημαντικό να αναφερθεί ότι, όταν μια γυναίκα απευθύνεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο, δε σημαίνει ότι αυτόματα ενεργοποιείται κάποια νομική διαδικασία ούτε ότι είναι αναγκαία η απομάκρυνσή της από το κακοποιητικό περιβάλλον. Εξάλλου, δεν κατευθύνεται η γυναίκα από το Κέντρο στη λήψη των αποφάσεών της, αντιθέτως ενδυναμώνεται ώστε, ανακτώντας την αυτοεκτίμησή της, να αναλάβει την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής της ζωής και να πάρει η ίδια τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον της. Επομένως, είναι αναμενόμενο και σεβαστό κάποιες γυναίκες να επιλέγουν να παραμείνουν στην κακοποιητική σχέση ή να υπαναχωρούν από την αρχική τους θέση να φύγουν.

Πολλά πρόσωπα του τόπου μας φώναξαν
«Δεν κλείνω τα μάτια μου στη βία κατά των γυναικών»
Γιατί είναι δύσκολο για μια γυναίκα να αποκαλύψει και να καταγγείλει τη βία που υφίσταται;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που απορρέουν από σχετικές έρευνες, το 55% έως 95% των γυναικών-θυμάτων βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα. Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που υφίστανται βία δεν αναγνωρίζουν ότι η συμπεριφορά αυτή είναι κακοποιητική ή την θεωρούν φυσιολογική, είτε γιατί είναι γυναίκες με ιστορικό κακοποίησης στην οικογένεια είτε γιατί θεωρείται φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά από τον κοινωνικό περίγυρο. Επιπλέον, οι γυναίκες-θύματα βίας αυτοενοχοποιούνται ή νιώθουν ντροπή. Εξάλλου, στην Ελλάδα θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση, κάτι που αποτρέπει το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον να παρέμβει. Επίσης, αποτελεί θέμα ταμπού γιατί αγγίζει βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα που θεωρούν φυσιολογικό μια γυναίκα να υπομένει και όχι να αντιδρά, ενώ οι θύτες σε αρκετές περιπτώσεις απολαμβάνουν μια αδιανόητη ασυλία και ατιμωρησία. Άλλοι αποτρεπτικοί παράγοντες μπορεί να είναι η οικονομική εξάρτηση της γυναίκας από το θύτη, η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών της ή συναισθηματικοί λόγοι.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τον σύντροφό της και πώς εξασφαλίζεται ότι η ίδια δεν θα κινδυνεύσει ξανά, μετά την καταγγελία;

Θετικό βήμα στη στήριξη των γυναικών αυτών αποτελεί η εφαρμογή από το 2006 του Νόμου 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος προστατεύει τις θιγούμενες, καθώς και η επικύρωση από τη χώρα μας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αντιτίθεται ρητά στη βία κατά των γυναικών, προβλέποντας ότι ο δράστης θα υπόκειται σε ποινικές ή άλλες νομικές κυρώσεις.

Είναι ακόμα βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία η αδιαφορία και τα ταμπού για τέτοιες συμπεριφορές που μπορεί να συμβαίνει δίπλα μας; Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Από την αρχή της λειτουργίας μας, δώσαμε έμφαση στην υλοποίηση δράσεων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, καθώς θεωρούμε ότι η γνώση αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε ενάντια των στερεοτυπικών αντιλήψεων. Για τον λόγο αυτόν, έχουμε υλοποιήσει περισσότερες από 400 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ο Φάρος φωτισμένος με πορτοκαλί προβολείς, χρώμα που έχει επιλεγεί από τον ΟΗΕ, για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στην γυναικεία κακοποίηση.
 Τι θα συμβουλεύατε να κάνει μια γυναίκα που βιώνει έμφυλη βία αλλά και κάποιο τρίτο άτομο που γνωρίζει για μια τέτοια περίπτωση και διστάζει  να μιλήσει;

Θα λέγαμε σε αυτές τις γυναίκες ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες γι’ αυτό που τις συμβαίνει, αλλά αποκλειστικά και μόνο ο θύτης. Επίσης, θα τονίζαμε ότι δεν μπορούν να σταματήσουν μόνες τους τη βία, μπορούν όμως να αντιδράσουν και να αντισταθούν. Προτείνουμε σε αυτές τις γυναίκες να απευθυνθούν στις εξειδικευμένες δομές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης που στεγάζεται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκη» και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2551025629 ή στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Σε ένα τρίτο πρόσωπο που γνωρίζει ότι μία γυναίκα κακοποιείται, θα προτείναμε να προσεγγίσει τη γυναίκα με διακριτικότητα, να της τονίσει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτήν και ότι ανησυχεί, να την διαβεβαιώσει για την εχεμύθειά του, αποφεύγοντας την κριτική και την πίεση να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς μπορεί ήδη να τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά να μην είναι έτοιμη να τα κάνει. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να ενημερώσει τη γυναίκα για την ύπαρξη εξειδικευμένων δομών.

Για παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα υπάρξουν κάποιες δράσεις;

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με ένα σύνολο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Όσες και όσοι ενδιαφέρονται, θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από την επίσημη σελίδα του Συμβουλευτικού Κέντρου στο Facebook (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αλεξανδρούπολης).

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο