«Η Γυναίκα μπορεί να αντέξει τα πάντα. Κρύβει πολύ μεγάλη δύναμη μέσα της»

Συνέντευξη με τη Στέλλα Σωτήρκου, συγγραφέα του βιβλίου ”Ρωγμή στον Χρόνο”

της Ευαγγελίας Τζιάκα

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησα στην συγγραφή και μετέπειτα στην έκδοση του βιβλίου σας;

Από μικρή διάβαζα πολύ κι έγραφα .Μετά και την εκπαίδευση μου στο τμήμα δημιουργικής γραφής της ΧΑΝΘ, το έκανα και πράξη, για να βγάλω απ’ την ψυχή μου ότι κουβαλούσα.

Πώς εμπνεύστηκες τις ηρωΐδες σου; Ποια γεγονότα της ζωής σου αποτέλεσαν αφορμή για την δημιουργία των ηρώων σου;

Η έμπνευση ήρθε από την μαγεία που μου δημιουργούσε πάντα ένα ταξίδι στο χρόνο. Βιωματικά θεωρώ ότι όλοι έχουμε περάσει εμπειρίες όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η ερωτική απογοήτευση, η γέννηση ενός παιδιού..

Ποιο είναι το μήνυμα που θες να περάσεις;

Το μήνυμα του βιβλίου είναι ότι η Γυναίκα μπορεί να αντέξει τα πάντα. Κρύβει πολύ μεγάλη δύναμη μέσα της.

Κάθε μια από τις ηρωΐδες σου ζει σε μια διαφορετική χρονική εποχή και σε μια διαφορετική χώρα. Με ποιο κριτήριο έγιναν αυτές οι επιλογές;

Αυτές οι εποχές, πάντα με μάγευαν. Το Λονδίνο του 1860 με την γυναίκα σε τόσο καταπιεστικό ρόλο, η Νέα Υόρκη του 1960, τόσο αγαπημένη κι ανατρεπτική εποχή. Το σήμερα φυσικά, με τις δικές του δυσκολίες και το μέλλον που το φαντάζομαι διαφορετικό απ’ τις ζοφερές προβλέψεις.

Η μια εκ των τεσσάρων ηρωΐδων σου ζει το 2060. Περίπου 40 χρόνια μετά από την εποχή που γράφτηκε. Η κοινωνία εκείνης της εποχής αντιμετωπίζει μια δύσκολη ασθένεια που μεταδίδεται με την επαφή όπως περίπου και ο κορωνοϊός. Στάθηκε για σένα ο κορωνοϊός πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσεις τον τέταρτο χαρακτήρα; Οι προβλέψεις που έκανες για το μέλλον είναι βασισμένες σε καμία μελέτη η αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας;

Η αλήθεια είναι ότι η τέταρτη ηρωΐδα γεννήθηκε εν μέσω καραντίνας. Με επηρέασε όλη αυτή  η πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Ωστόσο προσπάθησα να μην το δώσω τόσο δραματικό τόνο. Η Εύα είναι από τα παιδιά που γεννήθηκαν στον Όλυμπο, από άγνωστη οικογένεια προκειμένου να σωθούν από έναν κατακλυσμό. Αντιμετωπίζει τις καταστάσεις της εποχής της σε μια Θεσσαλονίκη πολύ διαφορετική από αυτήν που ξέρουμε. Έτσι, λοιπόν, ορμώμενη από τα όσα διαδραματίζονται στην ζωή μας, έφτιαξα έναν χαρακτήρα με καθαρά μυθοπλαστικά στοιχεία.

Αυτό είναι το πρώτο σου συγγραφικό εγχείρημα. Υπάρχουν σκέψεις για επόμενο;

Υπάρχουν. Καταρχήν θα ακολουθήσει βιβλίο με την συνέχεια της ζωής των χαρακτήρων, που πολλοί αναγνώστες έχουν ζητήσει.  Παράλληλα έχω αρχίσει να γράφω το επόμενο βιβλίο μου που βασίζεται στις αναμνήσεις της δεκαετίας του 80, της νιότης μου.

Ποιοι είναι οι συντελεστές του βιβλίου και πού μπορούμε να το βρούμε;

Οι συνεργάτες μου, που είναι και φίλοι μαζί, είναι όλοι τους αξιόλογοι και τους ευχαριστώ θερμά.  Η Ειρήνη Γκίλη είναι η γραφίστρια που μου σχεδίασε το εξώφυλλο. Ο τεχνικός μου Ιωάννης Παπαδόπουλος που με βοήθησε σε θέματα τεχνικής φύσης.  Τέλος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στo Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Συγγραφέων bookguru.gr για το καταπληκτικό βίντεο που μου δημιούργησε ο Λάζαρος Γκέτσιος καθώς και την κ. Τζιάκα για την ψηφιοποίηση του βιβλίου μου και διάθεση του στην στην Αmazon. Έτσι, λοιπόν, το βιβλίο μου μπορείτε να το προμηθευτείτε τόσο μέσω Αmazon όσο και κατόπιν παραγγελίας από τον επίσημο λογαριασμό μου στο Facebook, Στέλλα Σωτήρκου.

Σας ευχαριστώ θερμά!

Σύντομο βιογραφικό

H Στέλλα Σωτήρκου κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Αθήνα, στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, αποστρατεύτηκε. Έχει τρία παιδιά. Σπούδασε στη  σχολή αγιογραφίας Γεωργιάδη στη Θεσσαλονίκη για τρία χρόνια. Μετά την εκπαίδευση της στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, συμμετείχε στο συλλογικό μυθιστόρημα «Σταγόνες Ζωής». Το βιβλίο ”Ρωγμή στον Χρόνο” που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2020 είναι το πρώτο της προσωπικό βιβλίο

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο