Η εκτίμηση της εξέλιξης της κακοκαιρίας “Ελπίδα” από τα “Καιρικά Νέα Θράκης”

Λίγα λόγια για την συνέχεια της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, συνεχίζεται η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την περιοχή τής Ρωσίας στην περιοχή μας.
📌 Επειδή τις επόμενες δύο ημέρες το μόνο που θα βλέπουμε από τά κεντρικά αθηναϊκά κανάλια θα είναι τα χιόνια στην Αττική πάμε να δούμε την αιτία και το παράδοξο ότι ενώ η βόρεια Ελλάδα θα έχει ήλιο και καλές καιρικές συνθήκες η πρωτεύουσα θα έχει αρκετό χιόνι.
📌Με απλά λόγια όταν μιλάμε για ένα κύμα κρύου-ψυχους φανταστείτε το σαν ένα ποτάμι παγωμένου αέρα πού ακολουθεί μια πορεία από βορρά προς νότο,το ποτάμι-αερα λοιπόν καθώς κινείται πάνω από την ηπειρωτική Ευρώπη Ρωσία-βαλκανια κουβαλάει ελάχιστες ποσότητες υγρασίας με αποτέλεσμα τα τοπικά κατά βάση φαινόμενα όπως είχαμε χθές και σήμερα.Ολα αλλάζουν όμως όταν στο δρόμο του βρεί το υγρό στοιχείο δηλαδή την Θάλασσα του Αιγαίου, καθώς λοιπόν διασχίζει το Αιγαίο ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή ο αέρας είναι ξηρός σταδιακά εμπλουτίζεται με υδρατμούς καθώς η θερμοκρασία τής θάλασσας είναι μεγαλύτερη από αυτήν του αέρα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντός του Αιγαίου υετοφορα νέφη.
Η ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα δλδ Εύβοια ανατολική Στερεά Αττική και ανατολική Πελοπόννησος βρίσκονται στον δρόμο αυτών των υετοφορων νεφών άρα και των χιονοπτώσεων.
Εν κατακλείδι οι βασικοί παράγοντες για να χιονίσει στην νότια Ελλάδα 1ον είναι η γωνιά κατάβασης του ψύχους που και αυτή την φορά αντί να κινηθεί λίγο δυτικότερα ώστε να ευνοήσει εμάς Μακεδονια-θρακη με δημιουργία χαμηλού κινείται απ’ ευθείας μέσα στο Αιγαίο και 2ον όπως γράψαμε και πιο πάνω η θάλασσα.
📌 Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ο τρόπος που έρχονται τα συστήματα στην περιοχή μας, όπως θα θυμούνται και όι παλιότεροι τις δεκαετίες 80-90 είχαμε περισσότερα χιονο-επεισόδια καθώς τα συστήματα που χιονιζαν την περιοχή μας ήταν πιο συχνά απ ότι τά τελευταία χρόνια.
Από την ομάδα “Καιρικά νέα Θράκης”

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο