«Οι Εκκλησίες δεν θα κλείσουν εξαιτίας του κορωνοϊου»

Δεν θα υπάρξει αποτροπή όσων θέλουν να εκκλησιαστούν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

Απαγόρευση επισκεπτηρίου στα ιδρύματα της Μητρόπολης και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων

Της Κικής Ηπειρώτου

 

Οι εκκλησίες της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως δεν θα κλείσουν και ούτε θα υπάρξει αποτροπή όσων θέλουν να εκκλησιαστούν, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Παρά την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, o κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θα εκκλησιαστεί τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΝΩΜΗΣ, δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το πρόγραμμα των ακολουθιών στη Mητρόπολη Αλεξανδρούπολης για το επόμενο διάστημα. Έτσι, η ευθύνη για τον κάθε πιστό είναι προσωπική και ατομική του υπόθεση, τόσο για την προσέλευση όσο και για τη συμμετοχή στη θεία κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά στα ιδρύματα της Μητρόπολής μας, (Ιωακείμειο Γηροκομείο και Σταυρίδειο Ίδρυμα Χρονίων Πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός») έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο και το προσωπικό, καθ’ όλη τη διάρκεια των βαρδιών, εργάζεται με μάσκες. Επίσης, έχει γίνει πλήρης ενημέρωση και στον παιδικό σταθμό της Μητρόπολης, κι εφαρμόζονται όσα προβλέπονται, υπό τις οδηγίες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος, με Εγκύκλιο Σημείωμα το οποίον ήδη απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία  προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ζητώντας τα εξής:

«1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του.

2) Οι ειδικοί επιστήμονες, τόσο της Πατρίδος μας όσο και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων νοσήσουν, απλώς θα παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς την γρίπη. Ως εκ τούτου, ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες.

3) Ως προς την πρόληψη του ιού, οφείλουμε: α) Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά. β) Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με οινόπνευμα. γ) Εάν έχουμε βήχα ή πυρετό να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον ιατρό μας και όχι να μεταβαίνουμε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο αμέσως. δ) Να τηρούμε απόσταση από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. ε) Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες και να αερίζουμε καλά τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους  Ιερούς Ναούς. στ) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, ας αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.

4) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους συνανθρώπους μας ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα  ή σακχαρώδη διαβήτη  ή καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μη νοσήσουν. Καλό είναι να αποφεύγουν την έξοδο από την οικία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα και, εάν υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν τους ασθενείς, αυτοί να φορούν μάσκα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο