efhmerida1

Η άποψη των μαθητών για την Εκκλησία, μέσα από έρευνα της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης

9 στους 10 μαθητές και μαθήτριες, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο ότι θεωρούν τον λόγο της Εκκλησίας πολύ σημαντικό/αρκετά σημαντικό

Στις 28 Ιανουαρίου 2026 στον Ιερό Ναό της Παναγίας Στρατήγισσας στην Αλεξανδρούπολη, τελέστηκε ειδική πρότυπη θεία Λειτουργία, στη δημοτική γλώσσα, για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου της πόλης. Μετά το «Δι’ ευχών», ο Μητροπολίτης κ. Ανθιμος ζήτησε από τα παιδιά, μέσα στο ναό, την συμπλήρωση ανώνυμου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με QR code μέσω της πλατφόρμας Google Forms.

Οι 90 απαντήσεις που συνολικά δόθηκαν προήλθαν από 55 αγόρια και 35 κορίτσια. Από τις Λυκειακές τάξεις ήταν οι 39 απαντήσεις και από τις Γυμνασιακές οι 51. Παρακάτω δημοσιεύουμε τα στατιστικά γραφήματα με τις απαντήσεις των μαθητών στις ερωτήσεις που τους θέσαμε.

Σύμφωνα με την καταγραφή των απαντήσεων όπως αποτυπώνονται στο πρώτο γράφημα, 9 στους 10 μαθητές και μαθήτριες, θεωρούν τον λόγο τη Εκκλησίας πολύ σημαντικό/αρκετά σημαντικό. Πρόκειται για μία διαπίστωση της εμπιστοσύνης  που δείχνουν οι μαθητές προς την Εκκλησία, παρ’ όλο που ένας/μία στους δύο (γράφημα 3) δυσκολεύεται με την χρήση της αρχαίας  γλώσσας στα κείμενα της Εκκλησίας, την ίδια στιγμή που είναι μεγάλο το ποσοστό (περίπου 7 στους 10) εκείνων που δεν δυσκολεύονται από την χρονική διάρκεια των Ακολουθιών (γράφημα 4).

Όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με ανάγνωση των περισσότερων  κειμένων στη δημοτική γλώσσα, κάτι που όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα (γράφημα 6) θα διευκόλυνε το 75,6% των νέων, οι οποίοι αγγίζουν το 90% όταν καλούνται να απαντήσουν αν θα ήθελαν να γίνεται συχνότερα ο σχολικός εκκλησιασμός με τον συγκεκριμένο τρόπο (γράφημα 7).

Σημαντικό θα ήταν επίσης για τους μαθητές (75,6% στο γράφημα 5) να υπήρχε ένα βιβλιαράκι στην είσοδο του Ναού, ώστε να γίνεται κατανοητά όσα ακούγονται στη Θεία Λειτουργία, την οποία ένα ποσοστό της τάξεως του 40% παρακολουθεί κάθε Κυριακή (γράφημα 2).

ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν λεπτομερώς κατ’ αποκλειστικότητα και ως κύριο θέμα, με τίτλο «ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ», στην εβδομαδιαία εφημερίδα των Αθηνών «Κιβωτός της Ορθοδοξίας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr