room-to-grow-bnner

«Η Αλεξανδρούπολη των εικαστικών» το νέο βιβλίο του Θόδωρου Ορδουμποζάνη

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας συγγραφέα Θόδωρου Ορδουμποζάνη με τίτλο «Η Αλεξανδρούπολη των εικαστικών».

Πρόκειται για ένα βιβλίο σε πολυτελή έκδοση  που προσφέρει στους αναγνώστες πλουσιοπάροχα χρώματα, αρώματα και συναισθήματα σε ένα ταξίδι στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης με ξεναγούς ζωγράφους, χαράκτες, σκιτσογράφους, φωτογράφους, αρχιτέκτονες, λογοτέχνες, ποιητές και στιχουργούς, μαζί με παλιές ιστορίες και φωτογραφίες της πόλης.

Όπως λέει και ο συγγραφέας το βιβλίο αυτό το έγγραψε για να μπορέσουμε όλοι μας να διαπιστώσουμε πως είδαν και πως αποτύπωσαν όλοι οι παραπάνω από την σκοπιά τους και με την τέχνη τους τις όποιες ομορφιές της πόλης μας, τους ανθρώπους της, τις δραστηριότητές τους, το χρώμα της, τα κτίρια της, τις γειτονιές της, την θάλασσά της, την ιστορία της. Πως γεύτηκαν το άρωμά της και πως αποτύπωσαν καλλιτεχνικά με χρώματα και λέξεις τις εντυπώσεις τους. Και αναφέρεται βέβαια εκτός από  τους μύστες των εικαστικών τεχνών, (ζωγράφους, χαράκτες, γλύπτες, σκιτσογράφους, φωτογράφους και Αρχιτέκτονες)  και σε ντόπιους ποιητές και λογοτέχνες που τους συντροφεύουν σ΄ αυτό το ταξίδι.

Πρόκειται για μια σπουδαία δουλειά του συγγραφέα, σε ένα συλλεκτικό βιβλίο, που προορίζεται να κοσμεί τις βιβλιοθήκες των συμπολιτών του.

Μίλησαν για το νέο βιβλίο του συγγραφέα

Για το νέο  βιβλίο του συγγραφέα Θόδωρου Ορδουμποζάνη, έχουν γράψει:

Ο καταξιωμένος συμπατριώτης μας Γελοιογράφος – Σκιτσογράφος Γρηγόρης Γεωργίου:

Όλοι εμείς , που ζήσαμε ή απλώς περάσαμε  απ αυτή την πόλη, που νιώθουμε δεμένοι συναισθηματικά μαζί της, που κλέβουμε στιγμές για να περπατήσουμε στους γνωστούς δρόμους της και στις παλιές γειτονιές της και προσπαθούμε να κρατήσουμε στη μνήμη μας  στιγμές, εικόνες , πρόσωπα  δεν περιμέναμε  πως κάποιος από μας θα είχε την θέληση και τον τρόπο να πραγματοποιήσει αυτό το όραμα. Ο  Θόδωρος απέδειξε έμπρακτα , πως είναι ο εραστής αυτής της πόλης , που κατάφερε  για χάρη μας και για λογαριασμό μας  να συγκεντρώσει εικόνες , μορφές , ιστορίες και να μας τα προσφέρει κέρασμα στα συναισθήματά μας. Μετά το ΄Προκτήτωρ πόλις΄ και το Ίστορικό Ημερολόγιο  2018΄ ήλθε η ώρα να συγκεντρώσει  και έργα , που δέθηκαν μ αυτή την πόλη μέσα σε στιγμές προσφοράς πολιτισμού.

Το τελευταίο τούτο  πνευματικό παιδί του ο Θόδωρος  Ορδουμποζάνης απέφυγε  να το ονομάσει «Οι εικαστικοί της Αλεξανδρούπολης».  Επέλεξε με προσοχή και φροντίδα  τον  τίτλο « Η Αλεξανδρούπολη των  εικαστικών» γιατί και πάλι  στόχος του είναι η πόλη μας, οι δρόμοι της, οι γειτονιές της , οι άνθρωποί της , τα σπίτια της , όπως τα είδαν και τα απεικόνισαν στο έργο τους  οι καλλιτέχνες που την αγάπησαν.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας να περισωθούν στιγμές και μνήμες της πόλης μέσα από την δουλειά καλλιτεχνών , που μεγάλωσαν σ αυτήν,  πέρασαν  απ αυτήν , την γνώρισαν και την αγάπησαν  είναι σίγουρο πως δεν θα ήταν τόσο αξιόλογο  αν ο Θόδωρος δεν είχε την συμπαράσταση και την δημιουργική βοήθεια  κάποιων  συνεργατών του, με πρώτη την κα Φωτεινή Σκαρλακίδου , στην οπoία χρεώνεται και η επιμέλεια αυτής της τόσο καλαίσθητης  και μοναδικής  έκδοσης.   Σπάνια συναντά κανείς  τέτοια ποιότητα λευκώματος  εικαστικών έργων , με τόσο μελετημένο τρόπο  παρουσίασης και έτσι  σοφά  μοιρασμένο υλικό ανάμεσα  σε έργα εικαστικών και  σε  εικόνες απ τη ζωή και

Πάντα  σαν γελοιογράφο με παρηγορούσε η άποψη ότι η γελοιογραφία είναι , έστω και παραγνωρισμένη,  κόρη της ζωγραφικής . Δεν μπορούσα όμως να φαντασθώ – αισθάνομαι  ιδιαίτερα κολακευμένος και θεωρώ πολύ μεγάλη  την τιμή που μου έκανε ο αγαπητός μου φίλος- ότι θα έχει   συμπεριλάβει ανάμεσα  στα τόσα μεγάλα ονόματα  των καλλιτεχνών , που κοσμούν με τα έργα τους αυτό το βιβλίο  και το όνομα ενός  γελοιογράφου.Αθήνα  , 7

Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών  Θρακιώτης Ποιητής  Βαγγέλης Χρόνης, σε σχετική επιστολή του προς τον συγγραφέα αναφέρει:

Αγαπητέ μου Θόδωρε Ορδουμποζάνη,

Θερμά συγχαρητήρια για το νέο σου βιβλίο ‘Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ’ που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις με την ζεστή  αφιέρωση.

Υπέροχη η σκέψη σου να συγκεντρώσεις ντόπιους δημιουργούς ζωγράφους και να τους παρουσιάσεις με τόση ευαισθησία μαζί με τα βιογραφικά τους σημειώματα.

Αυτό το βιβλίο- μελέτη είναι ένα χάρμα οφθαλμών να το ξεφυλλίζεις και ευφραίνεσαι από τις έγχρωμες σελίδες του που πλημμυρίζουν από χρώματα και ποίηση.

Εξαιρετική η ιδέα σου να συμπεριλάβεις στην έκδοση και ποιήματα μια και η ποίηση με την ζωγραφική έχουν πολλά κοινά ως συγγενείς τέχνες.

Δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω για την σκέψη σου να συμπεριλάβεις και δικά μου ποιήματα στην έκδοση αυτή. Με τιμάς ιδιαίτερα. Ευχαριστώ.

Εύχομαι να είσαι πάντα γερός, δημιουργικός και οι σκέψεις σου για ένα επόμενο βιβλίο να πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια για την συμβολή σου στον πολιτισμό της χώρας μας.

Και τέλος ο συμπατριώτης μας Συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης σημειώνει:

Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα λεύκωμα.

Αποτυπώνει τη νοσταλγία μας, ως ένα σημείο αθεράπευτη, για τον χρόνο που περιέχει τα ίχνη που αφήσαμε, έστω αχνά στη πόλη αυτή.

Γνώρισα ζωγράφους που δεν ήξερα – τους πιο πολλούς – και συνάντησα φίλους με ξεχωριστή ευαισθησία στο χρώμα, στο σχέδιο και από όλα στη διάθεση να περιφρουρήσουν τα ημιτόνια μιας νεότητας πέρα από ηλικιακούς προσδιορισμούς.

Μπράβο Θόδωρε και εις άλλα με υγεία.

 Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 7,30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ (αίθουσα Τένεδος), την δε παρουσίαση θα κάνουν η συμπολίτισσά μας φιλόλογος Γωγώ Γεωργίου και ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Θρακιώτης Ποιητής  Βαγγέλης Χρόνης, θα προλογίσουν δε την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης. Την  εκδήλωση θα συντονίζει ο Δημοσιογράφος κ. Δημοσθένης Δούκας.

Η διάθεση του βιβλίο γίνεται από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη-Φωτεινή Σκαρλακίδου.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο