room-to-grow-bnner

«Η Αλεξανδρούπολη δεν χρειάζεται να περιμένει την υπόλοιπη Ελλάδα να ξυπνήσει»

Συνέντευξη με τα μέλη του περιβαλλοντικού κινήματος Fridays For Future Alexandroupoli

Της Κικής Ηπειρώτου

«Πώς θα κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια όταν βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αν γνωρίζουμε ότι δεν κάναμε τίποτα για να την σταματήσουμε όταν ακόμη μπορούσαμε;», λένε σήμερα στο 360 τα μέλη του περιβαλλοντικού κινήματος Fridays For Future Alexandroupoli. Πρόκειται για τη συνέχεια του γνωστού κινήματος που ξεκίνησε τη δράση του τον Αύγουστο του 2018, ύστερα από παρότρυνση της 16χρονης περιβαλλοντικής ακτιβίστριας Greta Thunberg, η οποία για 3 συνεχόμενες εβδομάδες, καθόταν έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, με σκοπό την αφύπνιση του κόσμου για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Το κίνημα Fridays For Future Alexandroupoli μετρά περίπου 6 μήνες «ζωής» και έχει ήδη πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων, οι οποίες, όπως αναφέρουν τα μέλη της, έχουν βρει αποδοχή από τους πολίτες. Σήμερα, μας μιλούν για τους στόχους τους, για την περιβαλλοντική συνείδηση στους νέους, για την κλιματική κρίση, που, όπως απαντούν στους αρνητές της, «δεν πρόκειται περί διαπραγμάτευσης για το αν βρισκόμαστε ή όχι σε κλιματική κρίση. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη».

Πώς ξεκίνησε το κίνημα σας; Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» των μελών της σήμερα; Ποιοι οι σκοποί και οι στόχοι της;

Το Fridays For Future (FFF) είναι ένα αυξανόμενο διεθνές περιβαλλοντικό κίνημα που κυρίως απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, μαθητές και φοιτητές. Ξεκίνησε τη δράση του τον Αύγουστο του 2018 ύστερα από παρότρυνση της 16χρονης περιβαλλοντικής ακτιβίστριας Greta Thunberg, η οποία για 3 συνεχόμενες εβδομάδες, τις εργάσιμες μέρες καθόταν έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας διότι θεωρούσε πως δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παραρτήματα του FFF στην Ελλάδα υπάρχουν σε πάνω από 20 διαφορετικές πόλεις, και συνεχώς αυξάνονται. Παγκοσμίως υπάρχουν ομάδες σε περίπου 150 χώρες.

Ως στόχους μας, ορίζουμε τη διοργάνωση διαμαρτυριών και άλλων ειρηνικών, μη-βίαιων δρωμένων μέσω των οποίων απαιτούμε την κινητοποίηση πολιτικών αρχηγών για εγκαθίδρυση κλιματικής δικαιοσύνης, μέσω της συμμόρφωσης με τις καλύτερες επιστημονικές μελέτες που είναι διαθέσιμες ως τώρα. Εν τέλει, όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, ενώνουμε τις φωνές μας για την άμεση λήψη μέτρων που θα προστατέψουν τον τόπο μας και τις ζωές μας από την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν είναι πια μια μακρινή καταστροφή.

Ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου στις δράσεις που έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Είναι εξοικειωμένος ο κόσμος της Αλεξανδρούπολης με τον ακτιβισμό;

Ως Fridays for Future Alexandroupoli έχουμε οργανώσει αρκετές δράσεις για το κλίμα ώστε να επιτύχουμε έτσι την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι πολύ θετικές και δείχνουν να έχουν ενδιαφέρον απέναντι στο θέμα ακόμη και παιδιά μικρότερης ηλικίας. Ως πόλη δεν είμαστε και τόσο εξοικειωμένοι με τον ακτιβισμό αλλά ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξει αυτό!

Οι νέοι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά; Συμβάλλει σε αυτό ο χώρος της εκπαίδευσης, τουλάχιστον όσο θα έπρεπε;

Παρατηρούμε πως η νέα γενιά σε αντίθεση με την παλιά ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιβάλλον όμως κυρίως στο επίπεδο της καθημερινής ζωής, δηλαδή αναζητά τρόπους για να ζει πιο οικολογικά. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο χρειάζεται μια πιο ουσιαστική προσέγγιση του θέματος από τους νέους, δηλαδή να κατανοήσουν βαθιά το μέγεθος και την σημασία της κλιματικής αλλαγής και το πώς αυτή θα επηρεάζει τις ζωές τους με τις ολέθριες καταστάσεις που θα επιφέρει μελλοντικά. Πώς θα κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια όταν βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,  αν γνωρίζουμε ότι δεν κάναμε τίποτα για να την σταματήσουμε όταν ακόμη μπορούσαμε;

Στον χώρο της εκπαίδευσης οι μαθητές οφείλουν να ενημερώνονται με ανάλογα μαθήματα και δράσεις που θα τους παρέχουν την κατάλληλη περιβαλλοντική παιδεία, γιατί έτσι θα μάθουν να σέβονται το περιβάλλον και θα εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες με κριτική ικανότητα, θάρρος, τόλμη, όραμα: ψυχικά εφόδια απαραίτητα για την επίτευξη της αλλαγής!!!

 Ποια είναι τα βασικά μέτρα και πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν σε πανελλαδικό, αλλά και τοπικό επίπεδο για το περιβάλλον; Τι θα θέλατε να αλλάξει άμεσα στην Αλεξανδρούπολη;

Φανταστείτε ότι μαθαίνατε πως έχετε μια ασθένεια η οποία θα γίνει θανατηφόρα αν δεν αλλάξετε τρόπο ζωής, αλλά εσείς την αγνοούσατε τελείως ελπίζοντας πως στο μέλλον θα ανακαλυφθεί θεραπεία. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας απέναντι στη κλιματική κρίση· έχει αποτύχει να προστατεύσει τους πολίτες της, κοιτώντας μόνο βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι  βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών της.  Στη συνέχεια,  να λάβει δραστικά μέτρα για να μας προστατέψει από αυτήν.

Η Αλεξανδρούπολη, όμως, δεν χρειάζεται να περιμένει την υπόλοιπη Ελλάδα να ξυπνήσει. Αν θέταμε ένα δεσμευτικό στόχο να μειώσουμε τις εκπομπές μας στο μηδέν μέχρι το 2025, μέσω επενδύσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στη στέγαση, μέσω μείωσης της υπερκατανάλωσης και αύξησης του πρασίνου στην πόλη, θα δίναμε έμπνευση σε όλη την Ελλάδα για το μέλλον που θα μπορούσαμε να χτίσουμε! Ένα μέλλον που ο άνθρωπος ζει αρμονικά με τη φύση και όχι προσκολλημένος στην απληστία και σε παραμύθια αιώνιας οικονομικής ανάπτυξης σε έναν πεπερασμένο πλανήτη.

 Τι απαντάτε σε όλους λένε ότι δεν υφίσταται θέμα κλιματικής αλλαγής/κρίσης ή ότι ο άνθρωπος δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει κάτι;

Κάτι που είναι καλό να καταλάβουν οι “αρνητές” της κλιματικής αλλαγής είναι πως δεν πρόκειται περί διαπραγμάτευσης για το αν βρισκόμαστε ή όχι σε κλιματική κρίση. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Η θερμοκρασία της Γης έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1°C από τα προβιομηχανικά επίπεδα και δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5°C αύξησης αν θέλουμε να αποφύγουμε καταστροφικές συνέπειες. Με τους σημερινούς ρυθμούς οδεύουμε σε πάνω από 6°C αύξησης της θερμοκρασίας. Ακόμη και στους 2°C, απειλείται τόσο η ασφάλεια μας όσο και η πρόσβασή μας σε τροφή, σε καθαρό νερό και σε στέγη.

Απέναντι σε αυτή την παγκόσμια επιστημονική συναίνεση οργανώνεται το τελευταίο διάστημα, με χορηγίες από το λόμπι των υδρογονανθράκων και του άνθρακα, μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης από συγκεκριμένα ερευνητικά κέντρα, με στόχο την καθυστέρηση της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ήδη αρκετά κοινοβούλια ανά τον κόσμο έχουν κηρύξει κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα δεν έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Πιέζουμε, λοιπόν, την κυβέρνηση για γενναίες πολιτικές κλιματικής ανθεκτικότητας, μηδενισμού των εκπομπών άνθρακα από τις οικονομικές δραστηριότητες, και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 Ποιος και πώς μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα σας;

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν σε strikes και να μας στηρίζουν σε δράσεις μας! Οι μαθητές, φοιτητές και οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στις συναντήσεις μας και αν θέλουν να γίνουν μέλη της ομάδας. Όποιος ενδιαφέρεται να μας ακολουθήσει ή να έρθει σε επαφή μαζί μας, μπορεί να μας βρει στο Facebook και στο Instagram.

  • Facebook: Fridays for Future Alexandroupoli
  • Instagram: fridaysforfuture.axd
Τι να περιμένουμε στο μέλλον από το Fridays for future;

Το 2020 θα πρέπει να είναι σημείο καμπής για την ανθρωπότητα, γιατί μια έρευνα του ΟΗΕ έδειξε ότι πρέπει οι εκπομπές να μειώνονται κάθε χρόνο από φέτος, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη Γη σε βιώσιμα επίπεδα. Πρέπει να σταματήσουν οι κενές υποσχέσεις και να αρχίσουν οι πραγματικές λύσεις, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο αν ασκηθεί τεράστια πίεση μέσω του ακτιβισμού. Οπότε το 2020 ετοιμαστείτε για περισσότερες δημιουργικές δράσεις και πορείες μεγαλύτερες από ποτέ!

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο