Γνώρισαν την επιστήμη των υπολογιστών και έγραψαν το πρώτο τους πρόγραμμα για το διάστημα

Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε, για ακόμη μία χρονιά, οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια κίνηση της «Ώρας του Κώδικα». Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης και την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης οργάνωσε την εκδήλωση “Στείλε τον ΔΙΚΟ σου κώδικα στο ΔΙΑΣΤΗΜΑ“. 

Περισσότεροι από 80 συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστήμη υπολογιστών και να γράψουν συνεργατικά το πρώτο τους πρόγραμμα για το διάστημα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού διαγωνισμού Mission Zero της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).
Η εκδήλωση έλαβε μέρος στο καινούργιο/ανακαινισμένο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ευχαριστούμε το Δήμο Αλεξανδρούπολης για την φιλοξενία και την άψογη συνεργασία για την οργάνωση της εκδήλωσης. Τιμά ιδιαίτερα τον Σύλλογο Τεχνολογίας Θράκης, που είχε την ευκαιρία να συνδιοργανώσει με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης την πρώτη εκδήλωση στον καινούργιο αυτό χώρο του πνεύματος της πόλης μας.

Χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό που δημιουργήθηκε συνεργατικά από τα μέλη του Συλλόγου με αφορμή την εκδήλωση στα πλαίσια των τεχνολογικών δράσεων του Συλλόγου.

Το υλικό της εκδήλωσης αλλά και τα σχόλια των συμμετεχόντων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης, https://www.techthrace.com/category/activities/events/.

Μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων, ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης θα διοργανώσει μέσα στον Ιανουάριο 2020 σεμινάρια για υποστήριξη ομάδων νεαρών συμπολιτών μας (έως 14 ετών) για την συμμετοχή στο διαγωνισμό Mission Zero της ESA. Όσα παιδιά ή έφηβοι ενδιαφέρονται μπορούν να αναζητήσουν  λεπτομέρειες  που θα ανακοινωθούν σύντομα στις ιστοσελίδες του Συλλόγου:

Ενημέρωση -> Ανακοινώσεις: https://www.techthrace.com/category/news/announcements/ και
Εκδηλώσεις -> Διαγωνισμοί: https://www.techthrace.com/challenges/

Η «ώρα του κώδικα»

 Η «ώρα του κώδικα» είναι μια εισαγωγή μιας ώρας στην επιστήμη των υπολογιστών, σχεδιασμένη να απομυθοποιεί τον κώδικα και να δείξει ότι ο καθένας μπορεί να μάθει τα βασικά. Φέτος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και τον διαγωνισμό «Mission Zero» η «ώρα κώδικα» στην Αλεξανδρούπολη συνάντησε το διάστημα.

Ο διαγωνισμός Mission Zero προσφέρει σε μαθητές και νέους την ευκαιρία να γράψουν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο θα εκτελεστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Οι ομάδες γράφουν ένα απλό πρόγραμμα που εμφανίζει ένα μήνυμα στους αστροναύτες που βρίσκονται στο διαστημικό σκάφος. Δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό ή δεξιότητες προγραμματισμού.

Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης συμμετέχει στο διαγωνισμό και είναι ο σύνδεσμος στην περιοχή μας για να στείλουν οι ομάδες τον κώδικά τους στο διάστημα. Όλα τα προγράμματα των συμμετεχόντων που ακολουθούν τους κανόνες θα εκτελεστούν εγγυημένα στο διάστημα και θα λάβουν ένα ειδικό πιστοποιητικό που θα δείχνει πού ακριβώς βρισκόταν ο ΔΔΣ κατά την εκτέλεση του προγράμματός.

Μάριος Ζήκος 

Principal Software Development Engineer 
Πρόεδρος Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης 

Σχετικά με τον Σύλλογο Τεχνολογίας Θράκης 

Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης είναι μη κερδοσκοπικός σύλλογος, ιδρύθηκε το 2017 στην Αλεξανδρούπολη από ενθουσιώδες χρήστες τεχνολογίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.  Βασικός σκοπός του συλλόγου είναι την προώθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, των επικοινωνιών και της εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία, η συνέργεια με άλλους φορείς και πρόσωπα σε θέματα τεχνολογίας, η καθοδήγηση και συμβουλευτική πιθανών μελλοντικών επιχειρηματιών και η παραγωγή και διάδοση ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτών δεδομένων.
Οι δράσεις του συλλόγου συμπεριλαμβάνουν: εκπαιδευτικά σεμινάρια και ανοιχτές ομιλίες, δωρεάν σεμινάρια στον προγραμματισμό, εργαστήρια πάνω σε πρωτοποριακό hardware και κατασκευές, εβδομαδιαία ανεπίσημη συνάντηση πάνω σε θέματα τεχνολογίας (brownbag), δημιουργία τεχνολογική γωνιάς (κοινός χώρος για συναντήσεις και πειραματισμό πάνω στην τεχνολογία).

Μάθετε περισσότερα στο https://www.techthrace.com/

Σχετικά με το code.org 

Η code.org είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βασικούς σκοπούς τον εκδημοκρατισμό της έννοιας της ψηφιακής τεχνολογίας, την επέκταση της συμμετοχής στην επιστήμη των υπολογιστών και την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών. Το όραμά του είναι ότι κάθε μαθητής σε κάθε σχολείο έχει την ευκαιρία να μάθει προγραμματισμό υπολογιστών.   Μετά την έναρξή του το 2013, η code.org διοργάνωσε την καμπάνια Hour of Code – η οποία έχει εισαγάγει πάνω από 100 εκατομμύρια φοιτητές στην επιστήμη της πληροφορικής μέχρι σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε: http://code.org και http://hourofcode.com/el

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο