Συνέντευξη με τον πρώην αντιδήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Β. Λαμπάκη Γιάννη Βαταμίδη
Με την παράταξη Πόλη και πολίτες» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Λαμπάκη συνεχίζει να συμπορεύεται και να παλεύει για μια καλύτερη Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Βαταμίδης. Ο πρώην αντιδήμαρχος αθλητισμού και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης σε αυτές τις εκλογές, μας μίλησε για τους στόχους και τις προσδοκίες του ενόψει των εκλογών της Κυριακής, για το τι πρεσβεύει μέσα από το πρόγραμμά της η παλαιότερη τα δημοτικά πράγματά παράταξη που συμμετέχει και εξηγεί γιατί ζητά την ψήφο των δημοτών
– Τι διαφορετικό έχει να παρουσιάσει η παράταξη Πόλη και Πολίτες αυτή τη φορά και σε σχέση με τo 2019;
Ενισχύσαμε το πάθος μας, κρατήσαμε την εμπειρία αλλά ταυτόχρονα διορθώσαμε τα λάθη μας. Κάναμε την αυτοκριτική μας και επαναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητές μας, έχοντας δύο κυρίαρχες αξίες στο μυαλό και την καρδιά: τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Το διαφορετικό το εκφράζει ο φρέσκος αέρας και οι ιδέες που έφεραν οι νέοι άνθρωποι που ήρθαν στην παράταξή μας, η οποία ανανεώθηκε κατά 83%.
– Ο Γιάννης Βαταμίδης δηλώνει και πάλι «παρών» στην επάνοδο τη παράταξης Πόλη και πολίτες στην διοίκησης του δήμου. Γιατί επιμένετε;
Επιμένω γιατί εμπνέομαι από τον Βαγγέλη Λαμπάκη. Παρά την ήττα το 2019 παρέμεινε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και μας δίδαξε πως, παρά τις δυσκολίες, δεν πρέπει να τα παρατάμε στη ζωή. Πρέπει να δίνουμε μάχες και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι μία από τις αξίες που πρέπει να μεταδώσουμε και στα παιδιά μας.
Ποτέ δεν έκανα δεύτερες σκέψεις και αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρο μέσα μου, ακόμη και όταν είχα την ευκαιρία και την πρόταση να μεταπηδήσω στην κεντρική πολιτική σκηνή.
– Υπηρετήσατε για χρόνια τον χώρο του αθλητισμού. Τι αφήσατε και τι βρίσκετε με το τέλος της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής; Τι πρέπει να αλλάξει;
Κατά την θητεία μας πολλά ζητήματα βρήκαν τη λύση τους όπως οι πολύπλοκες αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, η αξιολόγηση των σωματείων και η δίκαιη χρηματοδότητησή τους, καθώς και άλλα ρυθμιστικά θέματα της καθημερινότητας. Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα και στον αθλητικό τουρισμό προσελκύοντας μεγάλες και μικρές διοργανώσεις με όσα «εργαλεία» είχαμε στα χέρια μας.
Από τη στιγμή που ξεπεράστηκαν όλα αυτά, η στρατηγική μας ήταν να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις ώστε να εξυπηρετήσουμε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα σωστών επιλογών, μακριά από σκοτεινούς δρόμους και συνήθειες.
Ο λυόμενος θόλος (μπαλόνι) ήταν μία από τις λύσεις αυτές. Δυστυχώς παρά το γεγονός πως υπογράφηκαν οι προβλεπόμενες συμβάσεις, το έργο δεν προχώρησε επειδή η σημερινή Δημοτική Αρχή πολύ απλά δεν τον ήθελε!
Δέχθηκα τότε έναν ανελέητο πόλεμο ο οποίος, ομολογώ πως με επηρέασε πολύ ως άνθρωπο. Σήμερα όμως νιώθω απόλυτα δικαιωμένος διότι πλέον έπειτα από τις επιστολές που είχα στείλει τότε στον Υφ. Αθλητισμού, έγιναν κομμάτι του Αθλητικού Νομοσχεδίου όλα όσα ακριβώς ζητούσαμε και θα καθόριζαν το πως «στήνονται» αυτού του είδους οι κατασκευές.
Επιπλέον ο προμηθευτής του θόλου έχει δικαιωθεί από όλα τα δικαστήρια για το γεγονός ότι κακώς κηρύχθηκε έκπτωτος. Παρά το γεγονός πως έχει ζητήσει να παραδώσει το θόλο, αφού δικαιώθηκε, δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την Δημοτική Αρχή!
Μια ακόμη λύση που σχεδιάσαμε, ήταν το νέο κλειστό γυμναστήριο, όπως ακριβώς ταίριαζε στην ιστορία και την προοπτική της Αλεξανδρούπολης. Ένα γυμναστήριο που θα πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα γυμναστήριο παρόμοιο με το τωρινό, το οποίο μάλιστα θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι εμείς, οι δημότες, με επιπλέον 2.500.000 €, με απόλυτη ευθύνη και παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής.
Αναφορικά με τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν με την διαμαρτυρία για την κοπή των δέντρων, η παράταξή μας ΠΟΤΕ δεν ζήτησε να σταματήσει η ανέγερση του γυμναστηρίου. Ζήτησε μόνο τη μεταφορά του σε άλλο σημείο εντός του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου, ώστε να σώσουμε ένα αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου για τον αστικό ιστό.
Εν κατακλείδι τα τέσσερα τελευταία έτη υπήρξε στασιμότητα στα θέματα του αθλητισμού με ελάχιστα βήματα προς τα εμπρός. Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι το γεγονός πως ένας αντιδήμαρχος αθλητισμού δεν γίνεται να εμπλέκεται στη διοίκηση μιας ομάδας και παράλληλα να μοιράζει χρήματα και προπονητικές ώρες σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε άλλα σωματεία. Υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο.
Εμείς, στο πρόγραμμά μας, μιλάμε για γενική αθλητική αναβάθμιση, με νέες μεγάλες εγκαταστάσεις διεκδικώντας ανταποδοτικά οφέλη, μικρά γήπεδα σε κάθε γειτονιά και οικισμό και αθλητισμό για όλους. Σας ζητώ να το διαβάσετε.
– Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και τα προτάγματα της επόμενης περιόδου για τον δήμο Αλεξανδρούπολης;
Πολλές και ποικιλόμορφες είναι οι προκλήσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα. Η κλιματική αλλαγή είναι μία από αυτές. Μιλάμε, ως παράταξη, για κλιματική προσαρμογή με συγκεκριμένες δράσεις ώστε τα κτήρια και τα οχήματα του Δήμου μας, έως το 2050 να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές και εμείς έχουμε υποχρέωση πέραν των παραπάνω να «προστατέψουμε» τους δημότες μας. Δείτε ως παράδειγμα την μεγάλη φωτιά του Αυγούστου και τις πλημμύρες πριν μερικά χρόνια. Πρέπει να οργανώσουμε μία δομή Πολιτικής Προστασίας που θα δημιουργεί ένα δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας.
Η βελτίωση της καθημερινότητας είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή. Θέλουμε πόλεις και οικισμούς καθαρούς που δεν θα ταλαιπωρούν τους δημότες και θα επιβραβεύουν την υπευθυνότητά τους.
Σε γενικές γραμμές όλες μας οι ιδέες, συμπυκνώνονται γύρω από τέσσερις πυλώνες:
Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Κλιματική Προσαρμογή – Κοινωνική Συμπερίληψη – Βιώσιμη Καθημερινότητα
– Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στους ψηφοφόρους του Δήμου Αλεξανδρούπολης; Γιατί να επιλέξουν τον Γ. Βαταμίδη και τον Β. Λαμπάκη;
Ζητάμε την ψήφο σας ώστε να φτιάξουμε ένα Δήμο στον οποίο οι άνθρωποι θα χαίρονται να εργάζονται και να δημιουργούν σε ένα βιώσιμο, καθαρό και φιλικό περιβάλλον. Θα χαίρονται να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να διασκεδάζουν με τους φίλους και τις φίλες τους, να καταναλώνουν από τα τοπικά καταστήματα και να ευημερούν. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να κάνουμε χαρούμενους τους ανθρώπους. Να επιστρέψουν τα χαμόγελα.


