Τον έντονο προβληματισμό του για την «αδιέξοδη πολιτική» που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από τη Ροδόπη, όπου περιόδευσε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, με αφορμή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ στην Κομοτηνή.
Μιλώντας στους «Απέναντι στον Δέλτα FM», ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για μία δύσκολη φάση, την οποία διανύει η χώρα αναφορικά με το ζήτημα αυτό, η οποία, όπως τόνισε, οφείλεται σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση των ροών και κυρίως στην ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πρόβλημα, «κλεισμένη μέσα στις ιδεοληψίες της».
«Ψευδές και επικίνδυνο ότι είναι μόνο μεταναστευτικό το πρόβλημα»
«Είχαν την 7η , μέσα σε 6 μήνες, συνάντηση κυβερνητικών στελεχών για το θέμα, όπου και πάλι αποφασίστηκαν τα ίδια ψέματα που λένε στο λαό μας από την αρχή. Πρώτον ότι είναι μόνο μεταναστευτικό το ζήτημα. Αυτό είναι ψευδές. Είναι ανάμικτο: 60% προσφυγικό και 40 % μεταναστευτικό. Επιπλέον, το να λένε ότι είναι μόνο μεταναστευτικό, είναι επικίνδυνο για την πατρίδα μας, γιατί, έτσι, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να ευαισθητοποιηθούν και να βοηθήσουν, θα σου πουν ότι είναι δικό σου το πρόβλημα, λύσε το».
Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε ακόμη και στην προσπάθεια συκοφάντησης της αστυνομίας και του στρατού από την κυβέρνηση της ΝΔ.
«Πάλι είπαν το μεγάλο ψέμα περί φύλαξης των συνόρων…. Τα σύνορά μας φυλάσσονται εξαιρετικά και ουαί κι αλίμονο σε οποιοδήποτε εχθρό θέλει το κακό της πατρίδας μας. Αλλά, τους πρόσφυγες και μετανάστες, που έρχονται από τη θάλασσα και το ποτάμι, δεν γίνεται να τους σταματήσεις, εκτός κι αν αρχίσεις να τους πυροβολείς. Φαντάζομαι, αυτό, δεν το προτείνει κανείς στα σοβαρά, άλλο αν μερικοί μέσα στη ΝΔ το υπονοούν.
Για όσα λέγονται για τον φράχτη, όταν ήμουν Υπουργός, με τη βοήθεια του στρατού, διανύσαμε τα 162 χιλιόμετρα του ποταμού, δύο φορές. Το να λέμε να μπει φράχτης στο ποτάμι, είναι σαν να λέμε να μπει φράχτης στις ακτές της Μυτιλήνης. Όταν φτάσει ο μετανάστης και ο πρόσφυγας σε ελληνική νησίδα, όταν περάσει το μισό ποτάμι, που ανήκει στην Ελλάδα, οφείλεις να τον πάρεις. Επομένως, με το να λες αυτές τις βλακείες περί φράχτη ή να δείχνεις στην τηλεόραση τα οριζόντια συρματοπλέγματα που έβαλε ο Στεφανής, εκτίθεσαι και δείχνεις μία βαρβαρότητα, που είναι αναποτελεσματική. Τα μέτρα της ΝΔ, πολλά από αυτά, είναι εν δυνάμει βάρβαρα, αλλά κυρίως είναι αναποτελεσματικά και αυτό, εσείς, το ζείτε.
Όταν λέει η ΝΔ να φυλαχθεί το ποτάμι, τι εννοεί; Ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, οι στρατηγοί της αστυνομίας και του στρατού ήταν επίορκοι και δεν φυλούσαν το ποτάμι και τώρα κάνουν ό,τι τους πει η κυβέρνηση; Δεν διστάζουν να καταργήσουν και να συκοφαντήσουν θεσμούς».
«Από την αλληλεγγύη στον ρατσισμό»
Σε ό,τι αφορά τα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, ο πρώην Υπουργός αναφέρει:
«Φοβάμαι ότι έχουμε μία αλλαγή. Ενώ από το 2015 μέχρι πρόσφατα, το κύριο συναίσθημα του λαού μας ήταν η αλληλεγγύη και η ανοχή, σε αυτούς τους μήνες, ΝΔ το μετέτρεψε σε ξενοφοβία. Επειδή είμαι και γιατρός, θα πω ότι η φυσική αντίδραση του ανθρώπου απέναντι στον ξένο, ειδικά σε αυτόν που μπαίνει παράνομα, που είναι φτωχός, είναι ο φόβος. Αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση. Πρέπει να μεσολαβήσει η πολιτική, ώστε αυτός ο φόβος να μπορέσει να μετατραπεί σε αλληλεγγύη ή ρατσισμό. Η ΝΔ σκοπεύει να μετατρέψει αυτό τον φυσικό φόβο απέναντι στο άγνωστο, που εμείς τον αναδείξαμε σε αλληλεγγύη, και μέχρι και για νόμπελ προταθήκαμε, σε ξενοφοβία και ρατσισμό.
Θα πρέπει ο λαός μας να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Καταρχήν, να πούμε ότι είμαστε ένας λαός που κουράστηκε. Μετρά 5 χρόνια αυτή η κατάσταση. Είναι ντροπή, βέβαια, με 400 αφίξεις τη μέρα να μιλάμε λες και έχουμε, όπως τότε που ανέλαβα εγώ, 10.000 αφίξεις τη μέρα, επί 10 μήνες.
Αυτή της στιγμή, παίζεται η δημοκρατία μας. Δεν ζητάω να αγαπάμε τους πρόσφυγες και μετανάστες. Λέω ότι αγαπάμε τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε δικαιώματα που δικαιούνται και να απαιτούμε να ασκούνε τις υποχρεώσεις τους. Το αν θα τους αγαπάμε ή όχι είναι μία άλλη ιστορία. Η αλληλεγγύη δεν προϋποθέτει αγάπη. Η αλληλεγγύη προϋποθέτει την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας».
«Όταν κάνεις κάτι για τους πρόσφυγες, το κάνεις και για τους Έλληνες»
Κάνοντας μία εκτίμηση για την κατάσταση από εδώ και πέρα, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «δεν θα είναι καλές οι εξελίξεις, διότι η ΝΔ επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική. Θεωρώ ότι στο εξωτερικό η κατάσταση επίσης έχει αλλάξει, έχουμε μια ΕΕ πιο σκληρή. Για μένα, υπάρχει ζήτημα, καθώς μέσα στην παραδοσιακή δεξιά εισχώρησαν και υιοθετήθηκαν ακροδεξιές λογικές και πρακτικές. Αυτές δεν πρόκειται να βγάλουν σε καλό».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν στο επίκεντρο πρωτοβουλίες με οφέλη και για τους πρόσφυγες, αλλά και για τον ελληνικό λαό.
«Όταν κάνεις κάτι για τους πρόσφυγες και μετανάστες, το κάνεις και για το ντόπιο πληθυσμό. Για παράδειγμα, εμείς είχαμε δώσει ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο (σ.σ. κάτι που καταργήθηκε από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της ΝΔ). Αυτό, διασφάλιζε και τη δική τους υγεία και, συνεπώς, και των Ελλήνων.
Το δεύτερο παράδειγμα, είναι ο άθλος, που πέρασε απαρατήρητος, με την καταγραφή και των 10.000 ατόμων που έφταναν στη χώρα μας, κάθε μέρα, για μήνες. Τους καταγράφαμε όλους, με δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, στοιχεία, τα πάντα. Αυτό ήταν καλό για τους Έλληνες, γιατί ήξεραν ότι πχ ο Ιμπραήμ είναι αυτός στη φωτογραφία, με αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ήταν όμως καλό και για τους πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί είχαν ένα χαρτί, ενώ πριν δεν είχαν τίποτα, και μπορούσαν και αυτοί να κινηθούν και εμείς να είμαστε ασφαλείς.
Όταν στείλαμε τα παιδιά στα σχολεία, διασφαλίσαμε τη μόρφωσή τους κι ότι δεν θα γίνουν εχθροί της Ελλάδας, αλλά και την ησυχία των γονέων, ότι δεν θα ενταχθούν σε εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες τα παιδιά τους. Τα δικαιώματα που δίνεις αντανακλούν στη δική σου κοινωνία. Οφείλει, βέβαια, κανείς να είναι αυστηρός στο ότι θα πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους».
Για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων
Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο, που έχουν δημοσιευθεί τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όσο και από ξένα ΜΜΕ, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε:
«Αυτές οι καταγγελίες ήρθαν στο γραφείο μου κάποιους μήνες, λιγότερο από χρόνο, πριν αρρωστήσω και φύγω από Υπουργός. Τις ψάξαμε, εκδώσαμε υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες δηλώναμε σαφέστατα την αντίθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης, απέναντι σε αυτά που καταγγέλλονταν. Μετά έφυγα, δεν ξέρω να σας πω. Ξέρω να σας πω, όμως, ότι πάγια κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι αυτό το πράγμα που παλαιότερα γινόταν να μη γίνεται. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν παρακρατικοί μηχανισμοί ή οτιδήποτε άλλο, εμείς δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Είμαι επιφυλακτικός, γιατί για όποια περίπτωση ελέγξαμε επί υπουργίας μου, δεν προέκυψε κάτι. Αλλά στα 162 χλμ του ποταμού, μπορεί να υπήρξαν περιπτώσεις, χωρίς να εκτελούνται διαταγές, πράξεων που δεν ήταν σωστές. Τα θεσμικά όργανα της πολιτείας δεν απεδείχθη ότι έκαναν τέτοια πράγματα. Δεν κατηγορώ ούτε αυτή την κυβέρνηση, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο».
Κ.Η.-Γ.Π .