Ο Γιάννης Μουζάλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας χθες στο protothema.gr εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση κάνει σωστά που εμποδίζει τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, ωστόσο όπως τονίζει «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έτσι και αλλιώς αλλά δεν είναι πόλεμος. Ούτε είναι ασύμμετρη απειλή. Ασύμμετρη απειλή ήταν όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι και οι Αμερικανοί κήρυξαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μετά στο Ιράκ. Όταν μιλάς για πολεμική ενέργεια οφείλεις να προσδιορίσεις τον εχθρό και να απαντήσεις. Είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες; Αυτοί αποκρούονται. Είναι οι Τούρκοι; Πρέπει να τους κηρύξουμε τον πόλεμο; Εάν μας έχουν κηρύξει πόλεμο πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Πρέπει να πάψουμε να τραγουδάμε Σοφία Βέμπο από το πρωί μέχρι το βράδυ».
Όσον αφορά στην αποτροπή στη θάλασσα από το Λιμενικό ή το Πολεμικό Ναυτικό, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει ότι είναι παράνομη. «Διάσωση θα πρέπει να γίνει… Τώρα η Ν.Δ. κάνοντας αποτροπή δημιουργούνται βάσιμοι κίνδυνοι για πνιγμό. Και θα τους δούμε τις επόμενες μέρες, μόλις φτιάξει οι καιρός και αρχίσουν να έρχονται οι βάρκες».
Ενώ στην ερώτηση αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα έκανε στον Έβρο, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε: «Όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων και στην απόκρουση αυτής της κατευθυνόμενης από το τουρκικό κράτος και παρακράτος εισροής θα έκανε τα ίδια πράγματα. Με λιγότερες κραυγές. Με μία διεθνοποίηση του θέματος, που δεν θα έβαζε τρακτέρ να γυρνούν με φώτα, αυτό το κραυγαλέο πολεμικό κλίμα.
Όσο καλλιεργείται αυτό το πολεμικό κλίμα μπορεί από λάθος να γίνουν ενέργειες, όχι συστηματικά από την κυβέρνηση ή το στρατό, αλλά από ανθρώπους που θα παρασυρθούν από το κλίμα. Όταν κυκλοφορούν όπλα που δεν έχει ο στρατός, όταν κυκλοφορούν σφαίρες που δεν τις έχει ο στρατός, μπορεί να έχουμε ζητήματα τα οποία μπορεί και η ίδια η Τουρκία να τα στήσει ώστε να συκοφαντηθεί η χώρα μας.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής. Θα εξέταζε πάρα πολύ σοβαρά και θα έβαζε μία σε εισαγωγικά απειλή προς την Ευρώπη. Ότι πολύ πιθανόν να περάσουμε πολύ καιρό με βέτο από την Ελλάδα αν δεν ληφθούν μέτρα».