Γ. Αρχοντάκης: Πολυτεχνείο χθες, σήμερα και αύριο

Όταν πλησιάζουν οι μέρες από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όλοι οι πραγματικοί δημοκράτες νιώθουμε πολύ έντονα συναισθήματα. Πως κατάφερε μια χούφτα φοιτητών να αλλάξουν όλη την σύγχρονη ιστορία ενός λαού αλλά και πως κρατάμε εμείς ζωντανό το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» μέχρι και σήμερα. Κάθε φορά, τέτοιες μέρες, η μνήμη μου ανατρέχει την πρώτη φορά που βρέθηκα στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Εκπροσωπώντας τότε το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Γραμματέας της ΠΑΣΠ Ρεθύμνου. Κράτησα στα χέρια μου την αιματοβαμμένη σημαία, το ιερό σύμβολο όλων των δημοκρατών. Τη σημαία που ενώνει όλους τους αγώνες για ελευθερία από σύστασης του ελληνικού κράτους. Από τότε και έπειτα υπήρξαν και άλλες φορές, το ρίγος συγκίνησης όμως παραμένει το ίδιο. Όμως η ουσία δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης αλλά ως η μέρα επανεκκίνησης και αναδιαμόρφωσης των αιτημάτων του σήμερα. Τα συνθήματα του τότε παραμένουν επίκαιρα και σήμερα με το δικό τους συμβολισμό.

Όταν λέμε «Ψωμί» εννοούμε τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αποτρέποντας το Brain Drain, «Παιδεία» την πρόσβαση όλων των πολιτών στο αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση μειώνοντας τις ανισότητες και τέλος «Ελευθερία» να μπορούμε να εκφραζόμαστε χωρίς να υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας «ακούει». Είναι υποχρέωση μας να τιμούμε τους νεκρούς της Δημοκρατίας, τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Όπως υποχρέωση μας είναι να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε για μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.

Μακρυά από ακραίες φωνές και ανισότητες. Για μια κοινωνία ισχυρή και σταθερή για όλο το λαό.

 Αρχοντάκης Γ. Ιωάννης

Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα αλλαγής Έβρου

 

Στη φωτογραφία ο ΓΙΑΝΝΗΣ Αρχοντάκης κρατώντας την αιματοβαμμένη, ιερό σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα!!

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του