Φράχτης στον Έβρο με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα και 400 νέοι συνοριοφύλακες

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για ενδεχόμενο νέο κύμα επιθετικότητας, καθώς ομάδες μεταναστών κρατούνται σε αποθήκες κοντά στη μεθόριο

Μέσα από αντίσκηνα που έχουν στήσει κοντά στην τουρκική όχθη του Έβρου, άνδρες της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) παρακολουθούν τον οργασμό εργασιών θωράκισης των συνόρων στην ελληνική πλευρά, η οποία προετοιμάζεται μεθοδικά για το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας μαζικής προώθησης προσφύγων – μεταναστών από τη γείτονα, ενάμιση μήνα μετά τη «μάχη του Εβρου».

Μέσα στους επόμενους μήνες αναλαμβάνουν υπηρεσία οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες που σχεδόν θα διπλασιάσουν τη δύναμη αποτροπής και θα ενισχύσουν τις κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας. Θηριώδη τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη και κατασχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια νότια της Κρήτης έχουν τεθεί στη διάθεση των δυνάμεων του Στρατού στην περιοχή, με ειδική πρόβλεψη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ανεξαρτήτως δαπάνης»

Με άλλες διατάξεις της ίδιας ΠΝΠ έχει ανατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η διαδικασία κατασκευής του φράχτη «ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης», και χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ακρίτες που «χτενίζουν» τη γη με τα τρακτέρ τους στο πλαίσιο αγροτικών εργασιών δηλώνουν έτοιμοι να τα μεταφέρουν και πάλι κατά μήκος των αναχωμάτων και των περασμάτων που γνωρίζουν καλά, συνδράμοντας τις Αρχές – όπως έκαναν με επιτυχία τον Μάρτιο – με τη φυσική τους παρουσία αν η απειλή επανέλθει.

Ενάμιση μήνα μετά τη λήξη του «πολέμου χωρίς όπλα» που δόθηκε στον Εβρο, παρατηρείται κάποια κινητικότητα στην απέναντι πλευρά της μεθορίου. Εκτός από τους σκηνίτες στρατοχωροφύλακες, έχουν καταγραφεί σποραδικές κινήσεις και από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της γείτονος, ενώ δεν λείπουν και οι επικίνδυνες προκλήσεις. Τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά πυροβολισμών έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την απέναντι πλευρά κατά ελληνικών περιπόλων και συνοριοφυλάκων της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τακτική άλλαξε μετά την ανάληψη καθηκόντων από νέο Τούρκο στρατιωτικό διοικητή στο νότιο τμήμα. «Δεν ξέρουμε αν πυροβολούν στον αέρα. Μπορεί να το κάνουν και σε ευθεία βολή» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Εβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, προσθέτοντας πως έχει δει άνδρες της Jandarma να γίνονται οι ίδιοι διακινητές, κατευθύνοντας ομάδες μεταναστών προς τα περάσματα.

από το “Εθνος της Κυριακής”

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο