«Φωτιές» άναψε στον Έβρο ο Μηταράκης με τα περί «ενίσχυσης χώρων» στο ΚΥΤ Φυλακίου  

Κελέτσης : «Ο Έβρος δεν μπορεί να σηκώσει επέκταση του ΚΥΤ για εθνικούς λόγους» 
Μαυρίδης: «Μία τέτοια εξέλιξη θα μας βρει όλους απέναντι» 

Της Κικής Ηπειρώτου  

«Φωτιές» άναψαν στον Έβρο οι αναφορές του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, για την ανάγκη και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση των χώρων και της ασφάλειας του ΚΥΤ Φυλακίου στο Δήμο Ορεστιάδας.  

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία συμμετέχουν και οι βουλευτές Κελέτσης και Γκαρά από τον Έβρο, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίχως να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς, τόνισε πως χρειάζεται να ενισχυθούν οι χώροι και η ασφάλεια του ΚΥΤ στο Φυλάκιο. Για αυτό, όπως τόνισε, θα προκηρυχθούν 6 θέσεις με τριετείς συμβάσεις και 30 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, ώστε να έχει 36 άτομα μόνιμα ή πολυετές προσωπικό.  

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα πως «ούτε στον Έβρο, ούτε στη Λέσβο, ούτε στη Χίο, ούτε στη Σάμο, ούτε στην Κω, ούτε στη Λέρο θα υπάρχει πολύμηνη και σίγουρα όχι μόνιμη, παραμονή αιτούντων άσυλο. Τα σημεία εισόδου, είναι για λίγες βδομάδες, έστω για λίγους μήνες μέχρι να τελεσιδικήσει και μία προσφυγή σε περίπτωση αρνητικής πρώτης απόφασης. Σε κανένα σημείο εισόδου της χώρας, είτε λέγεται Έβρος, είτε λέγεται νησιά, δεν θα υπάρχει μόνιμη παραμονή για λόγους εθνικούς». 

Προαναγγελθέν «έγκλημα» 

Για χρονικό ενός προαναγγελθέντος «εγκλήματος» κάνουν λόγο φορείς και πολίτες στον Έβρο, μετά τις νέες δηλώσεις του Υπουργού, οι οποίες αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων αναφορών που είχαν γίνει πριν λίγες εβδομάδες από τον ίδιο στη Χίο. Τότε, ο κ. Μηταράκης είχε αναφέρει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού πως στον Έβρο, θα υπάρξει χώρος αντίστοιχος με αυτόν της Σάμου, χωρητικότητας 5.000 ατόμων.   

Επιπλέον, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Καζαλτζής κατήγγειλε πως υπάρχουν σε εξέλιξη διερευνητικές επαφές από κάποιους, για πιθανή αγορά ή ενοικίαση εκτάσεων, στην περιοχή του Φυλακίου, με τον Δήμαρχο να επιβεβαιώνει πως γίνονται όντως κρούσεις από ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας, όμως, πως αυτά τα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι δεν θα επιτρέψει κανείς να υλοποιηθούν. Μάλιστα, σημείωσε πως έχει στείλει και σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό. 

Παρέμβαση Κελέτση 

Με παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης που συνεδρίασε ειδικά για την ενημέρωση των μελών της από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, έκανε ξεκάθαρο ότι ο Έβρος για εθνικούς λόγους ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες των τουρκικών προκλήσεων, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου. 

«Ασφαλώς είμαστε υπέρ της βελτίωσης των υποδομών και των συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης στο Κέντρο, δεν μπορούμε όμως να συζητάμε για επέκταση της δομής και μάλιστα για τα νούμερα που ακούστηκαν» τόνισε ο βουλευτής, ενώ υπογράμμισε πως είναι πάγια θέση της κυβέρνησης και των φορέων του νομού μας  πως στον Έβρο για Εθνικούς λόγους δεν μπορεί να δημιουργηθεί δομή με πολυάριθμους φιλοξενούμενους. «Όσο για τους 102 ασυνόδευτους ανήλικους που διαβιούν υπό δύσκολες συνθήκες εκεί, αυτοί πρέπει να απομακρυνθούν από το κέντρο και να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε. 

Επιπλέον, τόνισε «την ανάγκη πρόσληψης περισσότερου προσωπικού και μονιμοποίησης ή παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων ΣΟΧ2». 

Ο υπουργός στην ομιλία του, αφού ξεκαθάρισε  ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών με μείωση και όχι αύξηση των δομών, απαντώντας στο βουλευτή δήλωσε πως το ΚΥΤ Φυλακίου θα ενισχυθεί με άμεσες και μόνιμες θέσεις εργασίας.   

Αντίδραση από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας 

Την θέση του για όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες αλλά και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης από τα χείλη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη εξέφρασε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία”. 

Ο κ. Μαυρίδης για άλλη μία φορά γνωστοποίησε τη αντίθεση τόσο της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Ορεστιάδας και της Π.Ε.Δ όσο και της τοπικής κοινωνίας αναφορικά σε οποιοδήποτε σενάριο επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης του Φυλακίου. Ο κ. Μαυρίδης ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε πρόταση για επέκταση θα βρει απέναντι τον ίδιο, τις παρατάξεις του δήμου αλλά και την τοπική κοινωνία, πως δεν θα μπουν σε διαπραγματεύσεις για οτιδήποτε ανταποδοτικό και ακόμη πως αν χρειαστεί θα αντιδράσουν αλλά με σωστό τρόπο. Άλλωστε η μη επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου αποτελεί επίσημη δέσμευση του πρωθυπουργού, ανέφερε ο δήμαρχος.  

Ο κ. Μαυρίδης επίσης δήλωσε πως δημιουργείται προβληματισμός καθώς υπάρχουν αναφορές για κρούση σε δημότες για εξαγορά οικοπέδων στην περιοχή. Όπως έκανε γνωστό επίκειται επίσκεψη του κ. Μηταράκη τις επόμενες ημέρες όπου θα του γνωστοποιηθεί η άποψη ότι υπάρχει θετική θέση για το θέμα ενίσχυσης του ΚΥΤ με προσωπικό για γρηγορότερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου όπως και σε όποια βελτίωση των συνθηκών για εργαζομένους και φιλοξενούμενους – άλλωστε υπήρξε το αίτημα ενίσχυσης της δομής με προσωπικό που ικανοποιήθηκε και κατατέθηκε πρόταση για την βελτίωση των συνθηκών – αλλά η επέκταση της δομής αποτελεί κόκκινη γραμμή. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο