efhmerida1

Φ. Μάρης στη ΓΝΩΜΗ: Θετικές εξελίξεις για τα πανεπιστημιακά τμήματα του ΔΠΘ στον Έβρο

Προχωρά η ίδρυση της Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα, διεργασίες για τις υποδομές και την στελέχωσή του – Εντείνονται οι προετοιμασίες για την «πρεμιέρα» της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη – «Συνολικά, μόνο για τα τμήματα του Έβρου, προκηρύσσουμε 36 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ»

Της Κικής Ηπειρώτου

Πολλές θετικές ειδήσεις έδωσε ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης κατά την τοποθέτησή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Έβρου, αναφορικά με τα τμήματα του πανεπιστήμιου στον νομό.

Αρχικά, το μεγάλο και ιδιαίτερα απαιτητικό project του τμήματος Κτηνιατρικής, με έδρα την Ορεστιάδα, η λειτουργία του οποίου έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2026. Στην κατεύθυνση αυτή, γίνονται ήδη τα πρώτα βήματα αναφορικά με την στελέχωσή του, τη δημιουργία ενός ευρέος πλέγματος υποδομών και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού. Όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, έχουν ιεραρχηθεί και θα υλοποιούνται σταδιακά μέχρι την πλήρη λειτουργία του τμήματος.

Από εκεί και πέρα, ενισχύονται με προσωπικό τα τμήματα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. όπως και τα τμήματα της Ορεστιάδας, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για τη λειτουργία της Νοσηλευτικής του ΔΠΘ, η οποία μετακομίζει από τον Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει το πανεπιστήμιο στα τμήματα του Έβρου, είναι το γεγονός ότι, όπως τόνισε μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ, ο κ. Μάρης, έχουν κατανεμηθεί, για το σύνολο του πανεπιστημίου που σήμερα έχει 600 μέλη ΔΕΠ, 73 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, από τις οποίες, οι 36 αφορούν στα τμήματα του Έβρου.

Κτηνιατρική Ορεστιάδας

Μετά τη θετική εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), το Υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του τμήματος Κτηνιατρικής και στη συνέχεια η Σύγκλητος θα ορίσει τη Διοικούσα Επιτροπή του.

Το ΔΠΘ, με απόφαση της Συγκλήτου, θα διαθέσει 4 νέες θέσεις ΔΕΠ, για να προκηρυχθούν άμεσα, με στόχο, όπως αναφέρει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο κ. Μάρης, τον Σεπτέμβριο του 2026 να έχουμε ορκισμένους τους τέσσερις πρώτους καθηγητές.

Επιπλέον, θα κατατεθεί από το Πανεπιστήμιο, αίτημα χρηματοδότησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ύψους 1 εκ ευρώ για τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό του Τμήματος.

Σε ό,τι αφορά στις υποδομές της Κτηνιατρικής, σχεδιάζεται η ανέγερση νέου κτιρίου Εργαστηρίων – Γραφείων σε οικόπεδο που είναι δίπλα στο κτιριακό συγκρότημα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας ΔΠΘ εντός της πόλης της Ορεστιάδας.

Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 800 m² και είναι ώριμο για δημοπράτηση δεδομένου ότι διαθέτει πλήρη μελέτη στην οποία απαιτούνται μόνο:

-Επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης.

-Επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών σύμφωνα με τις ισχύουσες Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές και κανονισμούς.

-Τεχνική έκθεση για την προσαρμογή της στατικής μελέτης σε νεότερο Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος

-Έλεγχος της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ.

Η επικαιροποίηση της μελέτης εκτιμάται ότι θα γίνει έως 31 Μαρτίου του 2025 και θα απαιτηθεί άμεση χρηματοδότηση περίπου 2 εκ ευρώ για το έργο.

Επιπλέον, προβλέπεται η ανέγερση ενός νέου Κτιριακού Συγκροτήματος εντός της πόλης της Ορεστιάδας σε διαθέσιμο οικόπεδο 5 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στο ΔΠΘ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κτίριο Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ). Εντός του οικοπέδου είναι δυνατή η ανέγερση ενός τριώροφου κτιρίου συνολικής επιφάνειας περίπου 4.000 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο 120-150 ατόμων, πέντε εργαστηριακές αίθουσες για την άσκηση των φοιτητών/τριών σε ανατομία, γενετική, μικροβιολογία, φυσιολογία, χειρουργική, πληροφορική κ.λπ., νοσοκομείο και κλινικές εγκαταστάσεις, 2-3 χειρουργικές αίθουσες, 6 εξεταστήρια για κλινική πρακτική άσκηση, εργαστήριο Διαγνωστικής Απεικόνισης, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εγκαταστάσεις Παροδικής φιλοξενίας ζώων, μικρή μονάδα ζωικών προτύπων (ποντικοί, αρουραίοι), ερευνητικά εργαστήρια, γραφεία μελών ΔΕΠ, Γραμματεία και βοηθητικοί χώροι.

Ακόμη, προωθείται η δημιουργία και οργάνωση ενός Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος εκτός της πόλης, στην περιοχή του Σάκκου, βόρεια της πόλης της Ορεστιάδας, σε έκταση ιδιοκτησίας του ΔΠΘ (μετά από απαλλοτρίωση 350 στρεμμάτων για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης πριν περίπου 20 χρόνια).  Στο αγρόκτημα θα αναπτυχθούν στάβλοι για μεγάλα ζώα π.χ. άλογα, αγελάδες, χοίροι κ.λπ. χώροι για μικρότερα ζώα: πρόβατα, κατσίκες, κουνέλια κ.λπ. ανοιχτοί χώροι: για πρακτική εργασία και εκπαίδευση στη διαχείριση ζώων, εγκαταστάσεις για ιχθυοκαλλιέργειες, καταφύγιο άγριων ζώων (αρπακτικά), άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. για μέλισσες, τρόφιμα κ.λπ.).

Ψυχολογία Διδυμοτείχου

Για το τμήμα Ψυχολογίας  στο Διδυμότειχο, ο κ. Μάρης ενημέρωσε ότι έχουν κατανεμηθεί ακόμη 4 θέσεις μόνιμων καθηγητών. «Στόχος μας είναι ως το καλοκαίρι του ’26 να έχουμε 8 μόνιμους καθηγητές στο τμήμα. Μέχρι τώρα έχουμε 2 ορκισμένους καθηγητής, 2 ακόμη που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα και 4 θέσεις που προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι με 8 καθηγητές, το τμήμα θα μπορεί να αποκτήσει διοικητική ανεξαρτησία, καθώς, με 8 μέλη ΔΕΠ, θα μπορούν να εκλέξουν διοίκηση μόνοι τους».

Επιπλέον, εντός Φεβρουαρίου θα βγει στον αέρα ένας διαγωνισμός με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ, προκειμένου για να συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του κτιρίου για το τμήμα Νοσηλευτικής, καθώς και ό,τι άλλο απαιτηθεί στο κτίριο του Δημαρχείου που έχει παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο.

«Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό όσες ανάγκες έχουμε σε εργαστηριακούς χώρους, καθώς από αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία είμαστε καλυμμένοι. Επίσης, είμαστε σε συζητήσεις με την Περιφέρεια για χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ για προμήθεια υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού για το τμήμα Ψυχολογίας. Έτσι, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος μεγάλος κύκλος παρεμβάσεων για το τμήμα Ψυχολογίας και απομένει να οριστικοποιήσουμε το κομμάτι που θα χωροθετηθούν οι μόνιμες εγκαταστάσεις του τμήματος στο Διδυμότειχο. Επίσης, προγραμματίζουμε μικρές παρεμβάσεις στο φοιτητικό εστιατόριο της πόλης».

Νοσηλευτική Αλεξανδρούπολης

Η Νοσηλευτική θα εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη από 1η Σεπτεμβρίου 2025 και χρειάζεται αρκετή δουλειά, σύμφωνα με τον Πρύτανη, προκειμένου να γίνουν όσα προβλέπονται σε υποδομές και στελέχωση.

«Είναι ένα τμήμα με μόνο με 2 μόνιμους καθηγητές αυτή την στιγμή, παρ’ όλα αυτά, το τμήμα από τον Σεπτέμβριο θα ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό από τη Σχολή Επιστημών της Υγείας, καθώς πάνω από 20 μαθήματα θα διδάσκονται από καθηγητές των τμημάτων Ιατρικής και Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής. Δεν σταματάμε όμως εκεί, κατανείμαμε 3 θέσεις μόνιμων που είναι ήδη στον αέρα και θα συνεχίσουμε», τονίζει ο κ. Μάρης.

Σε σχέση με τις υποδομές του τμήματος, υλοποιείται ένα έργο δημιουργίας αιθουσών και γραφείων στη Δραγάνα, το οποίο είναι ήδη έτοιμο κατά 50% κι ως τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΠΓΝΑ και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται στη διαδικασία εξασφάλισης δύο ακόμη χώρων, με τον εξοπλισμό τους, για την υποδοχή του τμήματος Νοσηλευτικής.

«Στρατηγική μας επιλογή η λειτουργία Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη»

«Είναι μία περίοδος με πάρα πολλή δουλειά, προσπαθούμε να είμαστε ποιοτικοί σε αυτό που κάνουμε, ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η λειτουργία του τμήματος στην Αλεξανδρούπολη με τους καλύτερους δυνατούς όρους» λέει στη ΓΝΩΜΗ ο Πρύτανης του ΔΠΘ και υπογραμμίζει πως «για το πανεπιστήμιο, η λειτουργία της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μία στρατηγική επιλογή, όπως και τα προηγούμενα τρία τμήματα της Σχολής Επιστημών της Υγείας στην Αλεξανδρούπολη. Φιλοδοξούμε την επόμενη χρονιά να υποδεχθούμε τουλάχιστον 70-80 φοιτητές και ως 100 τα επόμενα χρόνια, κάτι που οδηγεί σε 350-400 νοσηλευτές στην Αλεξανδρούπολη, ένας πολύ σημαντικός αριθμός, τόσο για το πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο, όσο και για την ίδια την πόλη».

Ο κ. Μάρης κάνει λόγο για μία παρέμβαση, όχι μόνο στο εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά και στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας «που θα μας δώσει αρκετές ευκαιρίες στο μέλλον για την καλύτερη δυνατή στελέχωση των νοσοκομείων της περιφέρειας, με ικανό σε αριθμό και ποιότητα ανθρώπινο δυναμικό, στον τομέα της νοσηλευτικής».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr