Εξακουστού: «Μεγάλη η απορρόφηση των αποφοίτων των Δημοσίων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας»

Συνέντευξη με την Δέσποινα Εξακουστού, νέα Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Αλεξανδρούπολης

Μιλά στη ΓΝΩΜΗ για μεγάλη στροφή που έγινε από τους απόφοιτους Λυκείου στα ΔΙΕΚ, για το αυξημένο ενδιαφέρον και εκτιμά αρκετά μεγάλη προσέλευση κόσμου μετά και την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την συμμετοχή απόφοιτων Λυκείου στο Δημόσιο ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης την περασμένη Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021, είχαμε την χαρά να βρεθούμε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του επί της οδού Δήμητρας και Κατακουζηνού γωνία 16 και να συνομιλήσουμε με τη νέα Διευθύντρια του ΔΙΕΚ, κ. Δέσποινα Εξακουστού.

Μετά την απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας τοποθέτησης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέσεις Διευθυντών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) η θητεία των νέων Διευθυντών άρχεται την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και λήγει την 31η Αυγούστου του τρίτου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους, ήτοι 31 Αυγούστου 2024.

Η κ. Εξακουστού αρχής γενομένης της θητείας της στη διεύθυνση του ΔΙΕΚ Αλεξανδρούπολης μίλησε στη Γνώμη για την πορεία ολοκλήρωσης των φετινών εγγραφών στο ΔΙΕΚ, τις επιλογές των νέων ειδικοτήτων, καθώς, και για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην αποζημίωση των πρακτικά ασκούμενων.

 

Η Συνέντευξη

Το Υπουργείο Παιδείας φέτος για πρώτη φορά αναβαθμίζει τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας και δίνει τη δυνατότητα σε 14.000 υποψηφίους που δεν πέρασαν στα Α.Ε.Ι. να δηλώσουν αίτηση συμμετοχής σε ειδικότητες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα κατάρτισης και εναλλακτικής επαγγελματικής αποκατάστασης.

-Πόσο αυξημένη εκτιμάτε ότι θα είναι από φέτος η συμμετοχή νέων σπουδαστών με τις αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας.

Φέτος από πριν αλλά και κατά τη διάρκεια δήλωσης συμμετοχής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τις ειδικότητες του ΔΙΕΚ υπήρξε μεγάλο το ενδιαφέρον από απόφοιτους Λυκείου που επικοινώνησαν με μαζί μας κι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν λεπτομέρειες σε ότι αφορά τις ειδικότητες και τι αυτές περιλαμβάνουν. Από εδώ συνάγεται ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση κι έχει γίνει στροφή μεγάλη στα ΔΙΕΚ δεδομένου της όλης κατάστασης που αφορά τόσο την αναβάθμιση των ΔΙΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και τη συμμετοχή των υποψηφίων μέσω του μηχανογραφικού τους σε ειδικότητες των ΔΙΕΚ.

– Με τα στοιχεία που έχετε υπάρχει γενικά απορρόφηση αποφοίτων των ΔΙΕΚ στην αγορά εργασίας; Κι αν ναι σε ποιο βαθμό.

Υπάρχει απορρόφηση στην αγορά εργασίας που αφορά, σχεδόν, όλες τις ειδικότητες κι αυτές έχουν να κάνουν, κυρίως, με τον τουρισμό, τους βρεφονηπιοκόμους, τα στελέχη ασφαλείας, τους εργοθεραπευτές, τους δημοσιογράφους κ.ά. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι 4 στους 5 απόφοιτους των Δ.Ι.Ε.Κ. βρίσκουν δουλειά στο χώρο εργασίας.

-Σήμερα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψήφιων καταρτιζόμενων σε 12 ειδικότητες του ΔΙΕΚ Αλεξανδρούπολης. Με ποιο κριτήριο επιλέγονται κάθε φορά οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ.

Τις ειδικότητες τις επιλέγει το Δ.Ι.Ε.Κ. ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, φέτος, υπήρξε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον Αντιπεριφερειάρχη, το εμπορικό επιμελητήριο και τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης. Οι παραπάνω φορείς γνωρίζοντας ο καθένας από τη δική του πλευρά την τοπική αγορά πρότειναν ειδικότητες με κριτήριο τις ανάγκες της.

 

-Υπήρξε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Τι, κυρίως, ζητούσαν να μάθουν όσοι τηλεφωνούσαν για περισσότερες ή πιο διευκρινιστικές πληροφορίες σε σχέση με τις εγγραφές;

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης, υπήρχε το link, εντούτοις ήθελαν διευκρινίσεις για το πώς θα συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση. Πιο συγκεκριμένα, τους παραπέμπαμε να μπουν στην ιστοσελίδα και τους βοηθούσαμε να την φτιάξουν, τους δίναμε την απαραίτητη βοήθεια. Γενικά δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα και κανείς δεν βρέθηκε να παραπονεθεί για κάτι, ενώ το σύστημα δούλεψε στο ακέραιο.

 -Θεωρείτε ότι μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων των συμμετεχόντων κι εφόσον όλα κυλίσουν ομαλά σε ότι αφορά και την πανδημία, λόγω πιθανού μεγάλου ενδιαφέροντος σε κάποιες ειδικότητες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον, θα τεθεί ζήτημα ανεπαρκούς χώρου για τη λειτουργία του ΔΙΕΚ Αλεξανδρούπολης; Θα φτάσουν οι αίθουσες και οι χώροι εργαστηριών ή θα πρέπει να ζητηθεί η αρωγή του Δήμου και της Δευτεροβάθμιας;

Θα χρειαστεί σίγουρα να δοθούν πρόσθετες αίθουσες εκπαίδευσης, γιατί θα υπάρξουν 16 ειδικότητες στο σύνολό τους. Ήδη τρέχουν τα εξάμηνα ειδικοτήτων που συνεχίζονται από την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει από πλευράς Δημάρχου και Δευτεροβάθμιας παραχώρηση 5 στον αριθμό αιθουσών που θα αφορούν το 4ο ΕΠΑΛ. Σε ότι αφορά τα εργαστήρια αυτά είναι αρκετά και προς το παρόν δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην κάλυψή τους.

-Αναφορικά με το θέμα της πρακτικής άσκησης των καταρτιζομένων η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε προ ημερών πρόγραμμα αμοιβής της από το νέο έτος κατάρτισης (Οκτώβριος 2021). Γνωρίζετε τι συγκεκριμένα θα αφορά αυτό. Θα περιλαμβάνει κάποια επιδότηση; Θα είναι συγχρηματοδοτούμενο ή θα αφορά αποκλειστικά τον φορέα που θα αναλάβει τον ασκούμενο;

Υπάρχει Φ.Ε.Κ. που έχει εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας στις 26 Αυγούστου που αφορά το νόμο 3938 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζεται η πληρωμή της πρακτικής άσκησης με την ολοκλήρωσή της ως αποζημίωση. Πιο συγκεκριμένα, την ασφαλιστική κάλυψη, τις ασφαλιστικές εισφορές του πρακτικά ασκούμενου αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ο εργοδότης και την πληρωμή ο φορέας υλοποίησης του έργου, η οποία δύναται να είναι επιδοτούμενη ή χρηματοδοτούμενη από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η αμειβόμενη πρακτική άσκηση για όσους ξεκινήσουν από τώρα ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου 2021.

-Κάνατε λόγο για 152 απόφοιτους του ΔΙΕΚ Αλεξανδρούπολης των οποίων δεν έχει προχωρήσει το θέμα της πρακτικής τους άσκησης. Που κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτό και πείτε μας τι αλλάζει με το νέο ισχύοντα νόμο.

Δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια. Δεν υπήρχε δέσμευση. Τώρα επειδή ήρθε ο νόμος, πλέον, υπάρχει χρονική δέσμευση. Συγκεκριμένα βγήκε καινούριος νόμος γι’ αυτούς που έχουν τελειώσει μέχρι το 2020 οι οποίοι, στο εξής, έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν την πρακτική τους, είτε την έχουν ξεκινήσει και την άφησαν μισή, είτε όχι κι αυτό θα ισχύει μέχρι το Δεκέμβριο του 2022. Πρόκειται για 152 άτομα στο Δ.Ι.Ε.Κ. τα οποία σχεδόν όλα έχουν ενημερωθεί. Κάποια δεν απάντησαν στα τηλέφωνα, προφανώς κάποια τηλέφωνα δεν ισχύουν και το Ι.Ε.Κ. δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Πάντως η απαραίτητη ενημέρωση έγινε και υπήρξε ανταπόκριση από κάποια άτομα, τα οποία, ήδη, ξεκίνησαν ή πρόκειται να ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση.

Όλγα Τατσίδου 

 

Ειδικότητες του ΔΙΕΚ Αλεξανδρούπολης κατά το έτος κατάρτισης 2021-2022

1.Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής(πολυμέσα/webdesigner-developer/video games)

2.Τεχνικός Φαρμάκων καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων

  1. Βοηθός Φαρμακείου

4.Τεχνικός Μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

5.Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Ναυτιλίας.

6.Τεχνικός Δασικής Προστασίας

7.Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ

8.Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (υπηρεσία υποδοχής- υπηρεσία ορόφων- εμπορευματογνωσία)

  1. Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
  2. Βοηθός Εργοθεραπείας

11.Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

  1. Διασώστης- Πλήρωμα ασθενοφόρου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο