Έβρος: Το 2020 η εστίαση έμεινε κλειστή για 127 ημέρες

Οι επαγγελματίες δεν ήθελαν να ανοίξουν και να αναγκαστούν να κλείσουν μετά από λίγο, ωστόσο η ανησυχία τους για την επόμενη μέρα είναι τεράστια

Μπορεί οι επαγγελματίες της εστίασης να διεμήνυαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν επιθυμούν ένα “on-off” άνοιγμα των καταστημάτων τους, δηλαδή επαναλειτουργία μόνο για  λίγες μέρες μέσα στις γιορτές και ακολούθως ένα νέο lockdown,  ωστόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προκάλεσαν μούδιασμα και ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό στον κλάδο.

Στον Έβρο, σύμφωνα με τον απολογισμό της Ένωσης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ο τζίρος του 2020 είναι μειωμένος κατά περίπου 50%. Οι επιχειρήσεις έμειναν ανοιχτές, χωρίς περιορισμούς, μόνο τις 150 μέρες του έτους, από τις οποίες εξαιρέθηκαν τόσο οι μέρες του Πάσχα, όσο και των Χριστουγέννων, κατά τις οποίες συντελείται περίπου ο μισός τζίρος όλης της χρονιάς.

Καφέ και εστιατόρια λειτούργησαν με σοβαρούς περιορισμούς ωραρίου και χωρητικότητας για 88 μέρες και έμειναν κλειστές για 127 μέρες. Ακόμη αρνητικότερες οι συνέπειες για τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία  ήταν ανοιχτά μόνο για 74 μέρες, έχοντας κατεβασμένα τα ρολά τους για τις υπόλοιπες 291 μέρες του 2020.

 

Μέτρα για την επόμενη μέρα

Μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, σύμφωνα με τις οποίες, η εστίαση θα παραμείνει κλειστή τις γιορτές και τουλάχιστον ως τις 7/1/2021, οι επαγγελματίες οργανώνονται για την επόμενη μέρα του κλάδου, όποτε κι αν έρθει αυτή, προκειμένου οι απώλειες θέσεων εργασίας και τα λουκέτα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την εστίαση που επεκτείνονται για το επόμενο διάστημα , αυτά είναι:

1) Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

2) Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

3) Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

4) Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

5) Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, και τον μήνα Δεκέμβριο, το 50% της ζημίας τους θα καταβάλλεται στους δικαιούχους και θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο