Ερντογάν: “Ευκαιρία για επίλυση των προβλημάτων η θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα”

Νέα “επίθεση φιλίας” από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την χώρα μας μετά τους σεισμούς. “Απολύτως καλοδεχούμενη” χαρακτηρίζει την “τεράστια αλλαγή” της τουρκικής στάσης ο Ν. Δένδιας

Στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ειδικά μετά τους σεισμούς, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παραδοσιακό Ιφτάρ (σ.σ. το μοναδικό γεύμα που τρώνε όλη την ημέρα, την περιόδο του Ραμαζανιού) για τους Τούρκους πρέσβεις, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚP.

Εκφράζοντας ότι το τραπέζι το Ιφτάρ είναι πρώτα και κύρια τραπέζι συνομιλίας και αδελφοσύνης, επεσήμανε ότι η σημασία αυτών των τραπεζιών γίνεται καλύτερα κατανοητή σε μια περίοδο που τάσεις όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία εξαπλώνονται σαν μάστιγα.

Ο Ερντογάν τόνισε δε στους Τούρκους πρεσβευτές ότι η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση προβλημάτων.

Δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων καθώς επίσης κι ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος.

Συνάντηση Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη

 Εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγίες είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη βούληση για διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για περαιτέρω προώθησή τους με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Επαφή Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Την Τρίτη ο Ν. Δένδιας είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση αρχικά συμμετείχε και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα, ενώ ακολούθως παρέμειναν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι είχαν σύντομη συνομιλία.

Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο: “Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό”

Στο μεταξύ, τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν την Τρίτη, από κοινού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. «Ο Ν. Παναγιωτόπουλος από την πρώτη στιγμή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στάθηκε στο πλευρό μας τόσο με τα μηνύματα που έστειλε όσο και με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε μαζί του» ξεκαθάρισε ο Χ. Ακάρ.

Δένδιας: Δεν είμαστε αφελείς, όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές 

Το μήνυμα πως η Ελλάδα ιστορικά, εθνικά, πάντοτε, έχει υπογραμμίσει ότι εφόσον η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας, η χώρα μας θα ανταποκριθεί, εκπέμπει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας σπεύδει να χαρακτηρίσει «απολύτως καλοδεχούμενη» την «τεράστια αλλαγή», όπως αναφέρει, της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας. Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τη στροφή αυτή της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται με τον καιρό και σημειώνει πως δεν είναι η ελληνική πλευρά η οποία είχε εκφράσει απειλές ή διεκδικήσεις. «Όταν εμείς βλέπουμε την Τουρκία να αφίσταται από το προηγούμενο παράδειγμα, και να δημιουργεί ένα νέο παράδειγμα απόπειρας φιλικών σχέσεων, αυτό είναι κάτι το οποίο, θέλουμε, να πιστέψουμε ότι είναι ειλικρινές. Δεν είμαστε αφελείς» υπογραμμίζει με σαφήνεια και εκφράζει την εκτίμηση ότι όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές.

«Εκεί θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης που θα προκύψει από την κρίση του τουρκικού λαού και πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά» εξηγεί. Κατά τον Νίκο Δένδια, οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να επιτρέψουν πάντα ένα καινούργιο ξεκίνημα και προτάσσει ότι και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε μία χείρα φιλίας που εκτείνεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επαναλαμβάνει το μήνυμα πως η Ελλάδα πάντοτε λέει ότι εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, είναι διατεθειμένη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία και να φερθεί με τον ανάλογο τρόπο. Αυτό είναι που συμβαίνει, προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας σκιαγραφεί την αλλαγή στην τουρκική στάση, όπως είπε, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια, λίγες μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Ενδεικτικά, σταχυολογεί ότι παλαιότερα, κάθε μέρα υπήρχαν υπερπτήσεις, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, ενώ όλο αυτό το διάστημα από την ημέρα εκείνη, δεν έχει καταγραφεί οποιαδήποτε παραβίαση. «Και κάτι παραπάνω: δεν υπάρχει καν τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενικά μια πλήρης αλλαγή της τουρκικής στάσης. Έχει αλλάξει τελείως η ρητορική. Δεν εκτοξεύονται ούτε ύβρεις, ούτε απειλές, ούτε οτιδήποτε άλλο εναντίον της Ελλάδας».

Επιχειρώντας να εξηγήσει την τουρκική στάση, αναφέρει πως θεωρεί καταρχήν ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά αυτή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα την ώρα της ανάγκης της τουρκικής κοινωνίας επέλεξε, χωρίς να ζητήσει το οποιοδήποτε γεωπολιτικό αντάλλαγμα, και χωρίς να λάβει υπόψη της όλα τα προηγούμενα, να σταθεί πλάι στον τουρκικό λαό. «Αυτό θεωρώ ότι εκτιμήθηκε από την τουρκική πλευρά» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσλογλου λίγες ώρες μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ρητά πως αν απαιτηθεί αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας

news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του