Ερντογάν: Ανακοίνωσε αύξηση 55% στον κατώτατο μισθό για το 2023

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο 85%

Κατά 55% θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία το 2023, όπως προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με βάση την αύξηση αυτή, ο κατώτατος μισθός στη γείτονα θα διαμορφωθεί στις 8.506,80 τουρκικές λίρες (455 δολάρια) και θα είναι αυξημένος κατά 55% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο και κατά 100% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.
Στις εξαγγελίες αυτές προέβη ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας ότι η αύξηση αυτή καθορίσθηκε έπειτα από παρέμβαση της κυβέρνησης κι αυτό διότι οι εργατικές ενώσεις και αυτές των εργοδοτών αδυνατούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν παρίστατο κανένας εκπρόσωπος από τις εργοδοτικές ενώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει με τον εξωπραγματικό ρυθμό της τάξεως του 85%, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα των νοικοκυριών και όχι μόνα να πιέζονται έντονα. Συγχρόνως η τουρκική λίρα από πέρυσι έχει επιδοθεί σε μια καθοδική πορεία καταγράφοντας τόσο το 2021 όσο και το 2022 τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η εμμονή του Τούρκου προέδρου με τα χαμηλά επιτόκια, αναγκάζει την κεντρική τράπεζα της χώρας να ακολουθεί μια ανορθόδοξη νομισματική πολιτική μειώνοντας τα επιτόκια. Από το άνοιγμα εκείνο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η τουρκική λίρα έχει πέσει στα Τάρταρα σημειώνοντας το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ. Σήμερα περί τις 13:40 έναντι του αμερικανικού δολαρίου παραμένει στα ίδια επίπεδα με χθες με την ισοτιμία στο 18,6778. Επί του παρόντος το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας βρίσκεται στο 14%, όταν πριν περισσότερο από ένα χρόνο βρισκόταν στο 19%.
ot.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο