Επιμένουν στην επιδότηση 12% τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ

Να πληρώσει τα χρέη του καλούν το κράτος οι πρόεδροι των 5 Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φέρνοντας και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας, για τα έτη 2010-2015.

Με δεδομένη την πρώτη δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την οποία δικαιώνεται επιχειρηματίας της Καβάλας, τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ επιμένουν στη συγκεκριμένη διεκδίκηση, κι αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού οι προηγούμενες οχλήσεις προς αρμόδιους υπουργούς δεν είχαν καμία απολύτως τύχη.

Όπως είναι γνωστό, το μέτρο της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους, σε ποσοστό 12%, για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, καταργήθηκε με υπουργική απόφαση τον Απρίλιο του 2016. Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, η εν λόγω επιδότηση διαπιστώθηκε ότι δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα πρέπει να καταργηθεί. Παρά τις δεσμεύσεις ότι θα βρισκόταν κάποιος άλλος τρόπος στήριξης των επιχειρήσεων της ΑΜΘ, τίποτα δεν προχώρησε, ενώ, σαν να μην έφτανε αυτό, δεν δόθηκαν ποτέ ούτε τα χρήματα που οφείλονταν στις επιχειρήσεις πριν την κατάργηση του μέτρου και που αφορούσαν το διάστημα από το 2010 έως το 2015.

Μετά τις αντιδράσεις και το αδιέξοδο, πολλοί επιχειρηματίες, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Επιμελητήρια, προχώρησαν σε κατάθεση αγωγών, οι οποίες αναμένεται να εκδικαστούν και ίσως, με δεδομένο το δεδικασμένο της Καβάλας, να υπάρξουν νέες αποφάσεις δικαίωσης. Τα Επιμελητήρια ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μία λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα, που για αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγήσει στην διασφάλιση της επιβίωσής τους.

Η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Όπως γνωρίζετε, τον Απρίλιο του έτους 2016 με την υπουργική απόφαση 13311/273 που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ, καταργήθηκε η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του ν. 1767/1988 για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, κος Σταθάκης προέβη στην αιφνίδια κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης, καίτοι γνώριζε ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν είχε καταβάλει στις επιχειρήσεις τις οφειλόμενες ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως το έτος 2015, δηλαδή για χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο νόμος βρισκόταν σε ισχύ. Συνεπεία της άρνησης καταβολής των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων για μια πενταετία και περαιτέρω της οριστικής κατάργησης του αναπτυξιακού μέτρου, εκατοντάδες μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημία ενώ αναρίθμητες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ευαίσθητες αυτές περιοχές.

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από το έτος 2010 και μέχρι την κατάργηση του μέτρου το έτος 2016, αποστείλαμε στα αρμόδια υπουργεία δεκάδες παρεμβάσεις και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε την κατάργηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού μέτρου που συνέβαλε καθοριστικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε οριστικά τον ν. 1767/1988 και παρά τις δεσμεύσεις για αντικατάσταση της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης με παρόμοιο αναπτυξιακό μέτρο, ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, εκατοντάδες επιχειρήσεις προσέφυγαν στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, στρεφόμενες κατά του ΟΑΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου και διεκδικώντας την καταβολή των οφειλομένων ενισχύσεων για τα έτη 2010 έως 2015. Την 10-9-2019 εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας η με αριθμό 714/2019 απόφαση, η οποία δικαιώνει την προσφεύγουσα επιχείρηση και καταδικάζει τον Ο.Α.Ε.Δ. στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του ν. 1767/1988 (επιδότηση εργοδοτικού κόστους) για τα έτη 2010-2015. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης κάνει ρητή αναφορά στην υποχρέωση του ΟΑΕΔ να καταβάλει τις οικονομικές ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως και του έτους 2015, διότι οι επιχειρήσεις πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και τήρησαν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Περαιτέρω, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η εκδίκαση εκατοντάδων ακόμη αγωγών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων της περιφέρειας, για τις οποίες έχει ήδη δημιουργηθεί το δεδικασμένο της ως άνω δικαστικής απόφασης.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά της ως άνω 13311/273 Υπουργικής απόφασης, η οποία κατήργησε την επιδότηση εργοδοτικού κόστους και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, αποδεχόμενα το γεγονός της κατάργησης της συγκεκριμένης ενίσχυσης προς τις μεταποιητικές και τουριστικές περιοχές της περιφέρειάς μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα οριστική λύση του εκτιθέμενου ζητήματος. Ωστόσο, η εξεύρεση λύσης προϋποθέτει τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Εργασίας και του Ο.Α.Ε.Δ., προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να υπάρξει δικαίωση για τις επιχειρήσεις που αναμένουν την καταβολή των οφειλομένων επί μια δεκαετία.

Για το λόγο αυτό, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αποστείλαμε εκ νέου σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Επενδύσεων, αιτούμενοι την εξεύρεση οριστικής λύσεως για τις επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών μας. Παρ’ όλα αυτά, έως σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, θεωρούμε ότι το σημαντικό αυτό ζήτημα πρέπει να τεθεί υπόψη σας και ειδικότερα προτείνουμε την πραγματοποίηση διευρυμένης σύσκεψης παρουσία του Πρωθυπουργού, των εμπλεκομένων Υπουργείων και του Ο.Α.Ε.Δ., ώστε να εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας και να επιχειρήσουμε, πριν την έκδοση περαιτέρω δικαστικών αποφάσεων, την επίλυση του προβλήματος.
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο