Έπιασε δουλειά η Επιτροπή για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου συγκροτήθηκε και πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση η επιτροπή που θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την επιλογή και τον προγραμματισμό των δράσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ για την εκατοστή επέτειο της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό. Μεταξύ των μελών της Επιτροπής και δύο σημαντικές προσωπικότητες του Έβρου.

Πιο συγκεκριμένα, πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ – Δικηγόρος, ενώ τα μέλη που την απαρτίζουν είναι:

  • -Θεόδωρος Αγγλιάς, Δικηγόρος – Ζωγράφος, τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξανδρούπολης
  • -Παύλος Δαμιανίδης, Χημικός – τ. Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης
  • -Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Φιλολογίας ΔΠΘ – Κοσμήτορας Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ
  • -Ζωή Κοσμίδου, Εκτελεστική Γραμματέας Περιφέρειας ΑΜΘ – Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Θράκης
  • -Νικόλαος Πινάτζης, Αρχιτέκτων – Πρόεδρος Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
  • -Βασίλης Πνευματικάκης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Paris 8 – Επιστημονικός Συνεργάτης Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν οι βασικοί θεματικοί άξονες καθώς και ο χαρακτήρας των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2020. Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 7 Ιανουαρίου.

«Πολύ τιμητική πρόταση»

Το μέλος της Επιτροπής Θόδωρος Αγγλιάς μας μίλησε για την πολύ τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό του, αλλά και προς τον συμπολίτη μας Νίκο Πινάτζη. Όπως σημείωσε, οι ιδιότητες όλων των μελών της επιτροπής, δύο από κάθε νομό της Θράκης, έχουν χαρακτήρα συνθετικό και προσθετικό στην όλη προσπάθεια.

«Πάμε να κάνουμε ένα ωραίο σύνολο για μία ετήσια θεματογραφία, που αφορά αυτό το μεγάλο γεγονός. Στην πρώτη συνάντηση κάναμε έναν σχεδιασμό πάνω στους άξονες που θα κινηθούμε. Θα υπάρχει μία μεγάλη βεντάλια από εκδηλώσεις, αλλά και μία παραγωγή σε έντυπο και ιστορικό υλικό… Πέραν των εκδηλώσεων που θα κάνει ο κάθε Δήμος ελεύθερα, όπου ακούγονται ονόματα όπως αυτό του Χρόνη Αηδονίδη και του Θανάση Γκαϊφύλλια, που, φυσικά, δεν μπορούν να λείψουν, θα φροντίσουμε για την παραγωγή κάποιων εκδόσεων,  για να μείνουν ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Για παράδειγμα, μπορούμε να καταγράψουμε όλα τα αγάλματα, τα ιστορικά ντοκουμέντα της αρχαίας Θράκης, που βρίσκονται απανταχού της Γης, από το Λούβρο ως το Μεξικό και αλλού. Ένα ακόμη λεύκωμα για τα βυζαντινά μνημεία, αλλά και για τα νεότερα, όπως το Καπνομάγαζο, η Ακαδημία, όπως τα πολλά νεοκλασικά της Ξάνθης…  Ακόμη, υπάρχει η σκέψη να καταγράψουμε τις φορεσιές, τα επαγγέλματα, το στρατιωτικό υλικό εκείνου του καιρού, αλλά και το έργο των εικαστικών της Θράκης».

Παράλληλα, στο σχεδιασμό υπάρχει και η πραγματοποίηση μίας μεγάλης συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, η παρουσίαση παράστασης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά και η τιμητική εκδήλωση, κατά την περίοδο του Μάϊου, ενός «τρανταχτού» ονόματος.

Πέρα από τα πολιτιστικά και ιστορικά, η επιτροπή έχει στις σκέψεις της και την υλοποίηση ενός μεγάλου οικονομικού συνεδρίου, για την ανάπτυξη και την προοπτική της Θράκης, για το μέλλον της περιοχής σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.

«Ψάχνουμε και ένα λογότυπο, ένα σήμα που θα μείνει, που θα γίνει κονκάρδα… Μας εξιτάρει όλη αυτή η προετοιμασία, ξέρουμε ότι και ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό», είπε ο κ. Αγγλιάς, σημειώνοντας πως η Επιτροπή είναι ανοικτή σε προτάσεις και ιδέες από τους πολίτες που  μπορούν να συμβάλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην προετοιμασία των δράσεων. Να σημειωθεί ακόμη πως πολλές από τις εκδηλώσεις θα είναι μεταφερόμενες από πόλη σε πόλη.

Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο