Εντονη ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της εμφάνισης της γρίπης των πτηνών

Εντονη ανησυχία επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της εμφάνισης του ιού H5N1 που σκοτώνει εκατοντάδες άγρια πτηνά σε υγροβιότοπους και απειλεί, αν επεκταθεί σε πτηνοτροφίες και οικόσιτα πουλερικά, να λάβει διαστάσεις επιδημίας. ● Σπαρακτικές εικόνες στην Πρέσπα με αμέτρητα πτώματα πανέμορφων και σπάνιων πουλιών.

Συναγερμό έχουν σημάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών η οποία έχει εμφανιστεί σε υγροβιότοπους, κυρίως στις αποικίες αργυροπελεκάνων, με δραματικά αποτελέσματα.

Κόκκινο φως άναψε χθες με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για πτηνοτρόφους, κατόχους οικόσιτων πουλερικών, κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς που σχετίζονται με οιονδήποτε τρόπο με ζητήματα αποτροπής επέκτασης της ασθένειας.

Η υπηρεσία διαπιστώνει σημαντική αύξηση των περιπτώσεων ανίχνευσης της γρίπης των πτηνών σε πληθυσμούς άγριων πουλιών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, καθώς «η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 έχει επιβεβαιωθεί σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) στις Π.Ε. Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Σερρών, καθώς και σε κύκνους (Cygnus cygnus) στην Π.Ε. Καστοριάς. Οπου έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση, προκύπτει ότι πρόκειται για στελέχη υψηλής παθογονικότητας (HPAI), κάτι που εκτιμάται ότι ισχύει και για όσες περιπτώσεις αναμένεται ακόμα η έκδοση των σχετικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων».

Γι’ αυτό ζητά πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας μέχρι τα τέλη Απριλίου, μεταξύ άλλων, «απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λπ.): α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, και β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας».

Dreamstime.com

Το κυρίως δράμα με τη σπαρακτική εικόνα εκατοντάδων νεκρών αργυροπελεκάνων εκτυλίσσεται στην Πρέσπα όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 971 πουλιών. Οπως χαρακτηριστικά λέει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, «είναι δράμα αλλά δεν έχουμε τώρα τον χρόνο να το σκεφτούμε γιατί πρέπει να δράσουμε».

Σύμφωνα με την κ. Μαλακού, «αυτή τη στιγμή υπάρχει δυστυχώς πολύ μεγάλη εξάπλωση με καταγραφή μέχρι δέκα περιστατικών σε Κορώνεια, Πολύφυτο, Κάρλα, Δοϊράνη, με 70 περιστατικά στην Κερκίνη, 38 στη Ζάζαρη, 60 στην Καστοριά και 98 στη Χειμαδίτιδα, όπου υπάρχει επίσης μικρή αποικία αργυροπελεκάνων». Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ευτυχώς μαζική μετάδοση της ασθένειας σε άλλα πουλιά, κύρια θύματα είναι οι πελεκάνοι σε Πρέσπα και Χειμαδίτιδα, αλλά φυσικά ο φόβος της επέκτασης παραμένει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πρέσπα δόθηκε ένας τιτάνιος αγώνας από το 1990, όταν είχαν απομείνει μόλις 150 ζευγάρια αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στην Ευρώπη, για να φτάσει σήμερα η αποικία να φιλοξενεί 1.400 ζευγάρια αυτών των όμορφων πουλιών, ούτε λίγο-ούτε πολύ το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού τους. «Τώρα φοβόμαστε πολύ την επέκταση της ασθένειας στους ροδοπελεκάνους τους οποίους περιμένουμε να φτάσουν και οι οποίοι είναι ακόμη πιο ευαίσθητοι από τους αργυροπελεκάνους» λέει η κ. Μαλακού.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει μεγάλος αγώνας να αποσυρθούν τα νεκρά πουλιά: «Εχουμε απομακρύνει ήδη τα περισσότερα, αλλά έχουν μείνει περίπου 200 ακόμα για τα οποία υπάρχει δυσκολία διότι είναι πολύ κοντά στις φωλιές των υπόλοιπων και πρέπει να πλησιάζουμε με πολλή προσοχή γιατί δεν πρέπει να τα ενοχλήσουμε κι αυτή είναι μια δύσκολη αποστολή, αλλά πρέπει να το κάνουμε για να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα».

Η κ. Μαλακού, αφιοσιωμένη μια ζωή στην προστασία της σπάνιας αποικίας, αποδίδει χωρίς περιστροφές την εμφάνιση της ασθένειας στην κλιματική αλλαγή: «Από το 2005 υπάρχει ο ιός, αλλά φέτος η εξάπλωση είναι τεράστια και στην Ευρώπη και στην Αμερική αφού, το βλέπετε, και φέτος έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον Μάρτιο, γεγονός που επηρεάζει τα ψάρια τα οποία είναι η κύρια τροφή των πελεκάνων και οι χαμηλές θερμοκρασίες τα κρατούν σήμερα σε βαθιά νερά, γεγονός που έχει επίπτωση στις συνήθειες και στη σωστή διατροφή των πουλιών».

Απ. Λυκεσάς – efsyn.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο