Έντονες αντιδράσεις για τα «κανόνια ήχου» στα σύνορα του Έβρου 

Ανησυχία Ευρωπαίων τη συγκεκριμένο μέθοδο που παράγει τα ντεσιμπέλ ενός τζετ και μπορεί προκαλέσει βαριές βλάβες

«Ο συγκεκριμένος «εξοπλισμός» προορίζεται αποκλειστικά για την καταστολή πλήθους μανάδων με παιδιά και δυστυχισμένων ανθρώπων» αναφέρει η Πρωτοβουλία Αστυνομικών

Έντονη κριτική έχει δεχθεί η Ελλάδα με βάση δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χρησιμοποιεί κανόνια ήχου κατά μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία. Πάντως η Κομισιόν, που πήρε αποστάσεις, λέγοντας ότι «ο τρόπος φύλαξης των συνόρων κάθε χώρας είναι αρμοδιότητα της χώρας», επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν θα λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές.  

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ελληνικές Αρχές χρησιμοποιούν στα σύνορα με την Τουρκία «κανόνια ήχου», με υψηλούς θορύβους για να τραυματίσουν ανθρώπους (ο ήχος τους φέρεται να μοιάζει με τον αντίστοιχο θόρυβο που παράγει ένας κινητήρας τζετ) προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο μεταναστών στην Ε.Ε. 

Τόσο το AP, όσο όμως και η γερμανική DW, δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα τέτοιο ηχητικό κανόνι. Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, το «ηχητικό κανόνι» μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου. 

Tα βασικά στοιχεία του δικτύου αυτού εργαλείων θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα αξιωματικού της αστυνομίας, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, Δημοσθένη Καμαργιού. «Αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Χρειαζόμαστε σύγχρονο εξοπλισμό και εργαλεία για να το κάνουμε αυτό», δήλωσε. 

 

«Έλεγχος αλλά με ανθρώπινο τρόπο»  

Σύμφωνα με την εφημερίδα Brussels Times, αρκετοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Σάμι Μαχντί (CD&V), έχουν επικρίνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από την Ελλάδα κατά της άφιξης των μεταναστών και ζήτησαν τόσο από τη χώρα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσουν μια εξήγηση. 

«Είμαι απολύτως υπέρ της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά είμαι περισσότερο υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο Μαχντί. «Ο στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε όλους τους μετανάστες, αλλά να έχουμε καλύτερο έλεγχο στη μετανάστευση. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με ανθρώπινο τρόπο», πρόσθεσε. 

Ο Μαχντί εξήγησε ότι πιστεύει πως οι μετανάστες πρέπει να τυγχάνουν ατομικής μεταχείρισης και να μπορούν να ζητούν άσυλο σε οργανωμένες συνοριακές διαβάσεις. Συμπλήρωσε δε ότι σχεδιάζει να στείλει επιστολή στην Επιτροπή για «εκκίνηση ευρύτερης συζήτησης» σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τις ανθρώπινες αξίες. 

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ καταδίκασε, επίσης, την εν λόγω τακτική στο Twitter γράφοντας ότι «είμαστε αδύναμοι απέναντι στον ισχυρό (Πούτιν, Ερντογάν, Erdogan, Κίνα) και σκληροί έναντι του αδύναμου. Αυτή είναι η “σκληρή μας δύναμη”; Είναι αυτή η γεωπολιτική αναβίωση της Ευρώπης; Ένα “κανόνι ήχου” για να πνίξει τις κραυγές των απελπισμένων προσφύγων… και νόμιζα ότι η Ευρώπη ήταν ο πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στην ανάρτησή του. 

Eπισημαίνεται ότι τα «κανόνια ήχου» αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης φυσικών και πειραματικών νέων ψηφιακών φραγμών που εγκαθίστανται και δοκιμάζονται στα σύνορα μήκους 200 χιλιομέτρων. Η Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιεί δύο «κανόνια ήχου» στα σύνορα με την Τουρκία για να αποτρέψει την παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2020. 

  

Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών αντιδρά στο «ηχητικό κανόνι» 

Ενάντια στην προμήθεια του «ηχητικού κανονιού» τάσσεται η Πρωτοβουλία Αστυνομικών σημειώνοντας ότι «ο συγκεκριμένος «εξοπλισμός» προορίζεται αποκλειστικά για την καταστολή πλήθους. Φυσικά όχι πλήθος εγκληματιών, αλλά πλήθος μανάδων με παιδιά και δυστυχισμένων ανθρώπων που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες και η τύχη τους φέρνει στα σύνορα της χώρας μας». 

Παράλληλα οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η εν λόγω προμήθεια από την ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιείται την ώρα που «που οι συμμορίες και η μαφία δολοφονούν κόσμο στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι, την ώρα που αδίστακτοι ληστές εισβάλουν στα σπίτια των πολιτών και διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, την ώρα που τα τμήματα (Α.Τ. Τ.Α. Τ.Τ.) στη Αττική και μέσα στο κέντρο της Αθήνας έχουν απονεκρωθεί. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

«Για άλλη μια φορά άξιο συγχαρητηρίων το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνολικά η κυβέρνηση. Την ώρα που οι συμμορίες και η μαφία δολοφονούν κόσμο στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι, την ώρα που αδίστακτοι ληστές εισβάλουν στα σπίτια των πολιτών και διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, την ώρα που τα τμήματα (Α.Τ. Τ.Α. Τ.Τ.) στη Αττική και μέσα στο κέντρο της Αθήνας έχουν απονεκρωθεί, η κυβέρνηση και εν συνόλω η πολιτική και φυσική ηγεσία ενισχύουν τη καταστολή κατά άοπλων πολιτών. 

Ειδικότερα, αγοράστηκε από την ΕΛ.ΑΣ το λεγόμενο «ηχητικό κανόνι» με σκοπό την εφαρμογή του για τον περιορισμό των προσφύγων στον Έβρο. Ο συγκεκριμένος «εξοπλισμός» προορίζεται αποκλειστικά για την καταστολή πλήθους. Φυσικά όχι πλήθος εγκληματιών, αλλά πλήθος μανάδων με παιδιά και δυστυχισμένων ανθρώπων που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες και η τύχη τους φέρνει στα σύνορα της χώρας μας. Η χρήση του συγκεκριμένου όπλου εφαρμόζεται ήδη απέναντι σε διαδηλωτές όπως είδαμε σε ΗΠΑ (διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ) και Ισραήλ (διαδηλώσεις Παλαιστινίων). 

Στις μέρες μας η οικονομική δυσπραγία και η κοινωνική ανισότητα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας, Η ανεργία και η απλήρωτη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Την δίκαιη οργή του κόσμου φοβάται η κυβέρνηση, και για αυτό εξοπλίζεται με κάθε τρόπο απέναντι στον λαό μας. Άλλωστε η μέχρι τώρα πορεία κάθε κυβέρνησης αποδεικνύει ότι ως κύριο εχθρό τους έχει το λαό. 

Επιβεβαιώνεται πως εχθρός είναι ο πρόσφυγας που ζει στις άθλιες συνθήκες των hot spot, εχθρός είναι ο λαός μας που θα βγει στο δρόμο να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών καλούμε κάθε συνάδελφο να αναρωτηθεί ποιον στοχεύουν αυτά τα σύγχρονα όπλα και ποιον εξυπηρετούν. Σήμερα ο πρόσφυγας αύριο οι δικοί μας άνθρωποι και οι οικογένειές μας». 

 

(πληροφορίες από efsyn, iefimerida, documentonews) 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο