room-to-grow-bnner

Ένταση έφεραν οι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων

Το πρόγραμμα, 4ετούς διάρκειας, προβλέπει την τοποθέτηση, σε πρώτη φάση 20 και συνολικά 59 κάδων ανακύκλωσης, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα τον εξοπλίσει, δωρεάν, με κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων, προκειμένου οι πολίτες να αφήνουν σε αυτούς ό,τι δεν χρειάζονται πια, προκάλεσε ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής.

Το πρόγραμμα, 4ετούς διάρκειας, προβλέπει την τοποθέτηση, σε πρώτη φάση 20 και συνολικά 59 κάδων ανακύκλωσης, σε διάφορα σημεία της πόλης. Ωστόσο, το γεγονός ότι το θέμα ήρθε ως επείγον, ενόψει ενός δεκαήμερου ανακύκλωσης που διοργανώνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, και μάλιστα δίχως να έχει μοιραστεί η προγραμματική σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει ο Δήμαρχος με την εταιρεία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης καταρχάς διερωτήθηκε για ποιον λόγο να γίνει αυτή η συνεργασία και να γεμίσει ξαφνικά η πόλη με ακόμη 60 κάδους, ενώ εκτίμησε ότι η απόφαση θα κριθεί ως μη νόμιμη από την Αποκεντρωμένη, αφού δεν υπάρχει κανένα όφελος για τους δημότες, αλλά μόνο επιβάρυνση, ενώ εξυπηρετεί καθαρά ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα, σχολίασε ως «ντροπή για τη δημοκρατία», το γεγονός ότι δεν μοιράστηκε στους συμβούλους η προγραμματική σύμβαση.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης σημείωσε πως δεν υπάρχει απολύτως καμία επιβάρυνση για το δημότη, ούτε οικονομική, ούτε κάποια άλλη, αλλά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει μόνο οφέλη. Όπως είπε, αυτή την στιγμή, οι πολίτες αφήνουν είδη ένδυσης και υπόδησης είτε μέσα στους κάδους, είτε έξω από αυτούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία άσχημη εικόνα.

Όσο για την αποθήκη ιματισμού του Πολυκοινωνικού, όπως σημείωσε, είναι υπερπλήρης. Άλλωστε, σε αυτό αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης,  ο οποίος τόνισε πως λόγω της υπερπληθώρας ρούχων και υποδημάτων, το Πολυκοινωνικό έχει αναγκαστεί να στείλει δύο φορές σε εταιρείες ανακύκλωσης τα «περισσεύματα», λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δωροεπιταγές από σούπερ μάρκετ, οι οποίες δόθηκαν σε άπορες οικογένειες.

Ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Νέας Αυτοδιοίκησης» Βαγγέλης Μυτιληνός εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, αντιπροτείνοντας η διάρκεια της σύμβασης να είναι αρχικά για ΄1 χρόνο, πιλοτικά, κι όχι για 4.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κολιός διάβασε τα βασικά σημεία της προγραμματικής σύμβασης, η οποία, όπως είπε, έφτασε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης και στη συνέχεια σημείωσε πως θα μοιραστεί στους συμβούλους ώστε να αποφασίσουν στη λήξη της συνεδρίασης. Τελικώς, η συνεργασία υπερψηφίστηκε, με ορισμένες τροποποιήσεις που πρότεινε η αντιπολίτευση.

Αντιπαράθεση για τους συμβασιούχους του Δήμου

Μετά από ερώτηση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», το σώμα απασχόλησε και η στάση που κράτησε η Δημοτική αρχή στην εκδίκαση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων των 31 συμβασιούχων.

Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίασή του είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία να στηρίξει το αίτημα των 31 συμβασιούχων στη δικαστική προσφυγή τους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με τη δημοτική αρχή του κ. Ζαμπούκη και την ΑΝΑΣΑ να καταψηφίζουν το αίτημα.

«Θεωρούσαμε αυτονόητο ότι η δημοτική αρχή θα εφάρμοζε την απόφαση του ΔΣ» αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και συνεχίζει: «Πληροφορηθήκαμε όμως πως συνέβη το αντίθετο !!! Και πράγματι, απαντώντας στην ερώτησή μας, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου είπε ότι στο δικαστήριο (13/11/19) υποστήριξε πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Και προφασίστηκε  ότι έτσι υποστήριξε  τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών !!!!!!  πράγμα που απ’ ότι φαίνεται δεν το έκανε η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου !!!! Δηλαδή, ο νομικός σύμβουλος λειτούργησε αυτοβούλως (;; !!!) κρίνοντας πως η απόφαση δεν ήταν σωστή, προφανώς γιατί διαφωνεί ο Δήμαρχος.

Ήδη έχουν απολυθεί όλοι οι συμβασιούχοι του Δήμου της κοινωφελούς εργασίας με τις συνέπειες να γίνονται αμέσως ορατές σε όλα τα τμήματα, στην καθαριότητα των σχολείων κλπ. Μέχρι να «τρέξει» η  διαδικασία για τις νέες προσλήψεις θα περάσουν αρκετοί μήνες με σοβαρή έλλειψη προσωπικού και αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες».

Στο θέμα παρενέβη και ο Δημήτρης Λαζόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως «η Νομική Υπηρεσία, παρά τη βούληση της πλειοψηφίας, παρέστη στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόλυσης, με αποτέλεσμα την απόρριψη των ασφαλιστικών».

Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος του δήμου σημείωσε πως το θέμα δεν είναι «άσπρο-μαύρο» και πως μία άλλη αντιμετώπιση του θέματος θα δημιουργούσε προβλήματα στον Δήμο.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο