Εμβόλιο κορωνοϊού: Προς απαγόρευση του AstraZeneca στους κάτω των 60

Συνεχίζεται το …θρίλερ με το εμβόλιο AstraZeneca καθώς αναμένεται να σταματήσει και στην Ελλάδα η χορήγησή του σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Στην αποψινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να ανακοινώσει το σκεπτικό της συγκεκριμένη απόφασης, και συγκεκριμένα της σύστασης. Δηλαδή η Επιτροπή δεν θα επιβάλλει αλλά θα συστήσει όπως έκανε αντίστοιχα και με το ίδιο εμβόλιο όσον αφορά το γυναικείο πληθυσμό.

Η συγκεκριμένη εισήγηση δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στους πολίτες σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Το σημαντικότερο είναι τι θα γίνει με όσους αναμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι και στην περίπτωση της απαγόρευσης του AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών, υπήρχε μια κατηγορία πολιτών που είχαν κάνει την πρώτη δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στις μερικές εκατοντάδες πολιτών είχε δοθεί η ευκαιρία να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, τότε αρκετοί νέοι είχαν επιλέξει να κάνουν και τη δεύτερη δόση με AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα σήμερα ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την Covid19 της ρυθμιστικής αρχής της E.E., εν μέσω φόβων για σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και καθώς περισσότερα εμβόλια καθίστανται διαθέσιμα είχε αναφέρει ότι οι χώρες μπορούν να αποφύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, δήλωσε

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει να το χορηγούν κάτω από μια ορισμένη ηλικία, η οποία κυμαίνεται συνήθως από τα 50 έως τα 65, περιορίζοντας τη χρήση του στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω σπάνιων περιπτώσεων αιματικών θρόμβων, κυρίως σε νέους ανθρώπους.

news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο