Εκτός τεχνικού προγράμματος η κατασκευή νέου δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού του Άρδα

Την “απένταξη λόγω …αδράνειας της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ” καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Την απένταξη ενός πολύ σημαντικού έργου για το βόρειο Έβρο, την κατασκευή δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού στον ποταμό Άρδα, που θα καθιστούσε εφικτή την άρδευση 220.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, καταγγέλλει η παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, για την οποία μάλιστα είχε προειδοποίηση η συγκεκριμένη παράταξη, αποδίδεται στην αδράνεια της διοίκησης της Περιφέρειας.

Αναλυτικά:
“Από τις αρχές του έτους είχαμε επισημάνει ότι η αδράνεια της Διοίκησης της Περιφέρειας για το έργο «Κατασκευή νέων δίδυμων καταθλιπτικών αγωγών στον Ποταμό Άρδα», προϋπολογισμού 3.695.000,00 € κινδυνεύει να οδηγήσει στην ματαίωση του έργου. Το έργο είχε εγκριθεί ήδη από το 2016 και από το 2017 είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με απόφαση του τότε Υπουργού των Οικονομικών. Επειδή η Διοίκηση της ΠΑΜΘ δεν είχε προχωρήσει σε καμία ενέργεια για το έργο αυτό, είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο απένταξής του από το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που ισχύει από το 2021.

Σε σχετική επερώτηση της παράταξής μας, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κος Πέτροβιτς, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την πενταετή αδιαφορία της Διοίκησης, είχε επισημάνει ότι το έργο που αφορά την άρδευση 220.000 στρεμμάτων στο Βόρειο Έβρου, δεν προχωρούσε, κυρίως εξαιτίας απουσίας περιβαλλοντικών μελετών, για τις οποίες δήθεν είχε εξασφαλιστεί το ποσό των 260.000 € από τις πιστώσεις ΚΑΠ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ της ΠΕ Έβρου, ώστε να μπορέσει το έργο να ενεργοποιηθεί κλπ.

Τελικά, εκ του αποτελέσματος, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχε εκφράσει η παράταξή μας, και αποδείχτηκαν τα κούφια λόγια του κου Πέτροβιτς ως «προφάσεις εν αμαρτίαις»… Το έργο, όχι απλά απεντάχθηκε από το τεχνικό πρόγραμμα της ΠΑΜΘ για το 2022, αλλά παράλληλα, καμία περιβαλλοντική μελέτη υποστήριξής του δεν έχει ενταχθεί στο ίδιο πρόγραμμα! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Διοίκηση (και οι Υπηρεσίες της ΠΑΜΘ) δεν θα ασχοληθούν καθόλου με το έργο αυτό τουλάχιστον μέσα στο 2022. Ίσως το θυμηθούν κάποια στιγμή αργότερα, όταν οι συντηρήσεις των υφιστάμενων αγωγών που ήδη μετρούν 50 χρόνια ζωής, δεν θα μπορούν να «θεραπεύσουν» τα προβλήματα στην άρδευση των 220.000 στρεμμάτων. Έτσι, απλά, ένα έργο που κρίθηκε απαραίτητο από το 2016 για την απρόσκοπτη άρδευση των χωραφιών στο Βόρειο Έβρο, πλέον έχει περάσει στα …αζήτητα με ευθύνη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ της παρούσας Διοίκησης της Περιφέρειας”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο