room-to-grow-bnner

Εκτός ελέγχου το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης       

Όλοι εναντίον όλων στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση, που μετά από 4,5 ώρες χρειάστηκε να διακοπεί λόγω της απίστευτης έντασης 

Της Κικής Ηπειρώτου

Μεγάλο προβληματισμό και βαρύ κλίμα προκάλεσε το σκηνικό ακραίας έντασης που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της πρώτης διά ζώσης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, μετά τη μερική άρση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού.

Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 4,5 ώρες για να συζητηθούν τα 12 από τα μόλις 13 θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς και το ότι η συνεδρίαση χρειάστηκε να διακοπεί, αφού η κατάσταση εντός αιθούσης είχε ξεφύγει, λέει, από μόνο του, πολλά.

Καταρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί πως η συνεδρίαση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, μόνο με την παρουσία των δημοτικών συμβουλών και των απολύτως απαραίτητων υπηρεσιακών, δηλαδή της υπαλλήλου για τα πρακτικά και του κλητήρα που καλούσε τους εισηγητές των θεμάτων, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από οθόνη που βρίσκεται έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την ίδια οθόνη παρακολούθησαν τη συνεδρίαση και τα ΜΜΕ, δηλαδή, η ΓΝΩΜΗ, με δύο ακόμη συναδέλφους να κάνουν ένα σύντομο πέρασμα και να αποχωρούν γρήγορα, αφού οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για την παρακολούθηση μίας τόσο χρονοβόρας διαδικασίας.  Να σημειωθεί πως στην έναρξη της συνεδρίασης, κι ενώ έξω από την αίθουσα βρισκόταν μόνο η υπογράφουσα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης παρουσίασε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία αναφέρονταν πως στις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, επιτρέπεται να παρίστανται εκπρόσωποι των ΜΜΕ, θέτοντας θέμα δημοκρατίας και ανάγκης για άμεση ενημέρωση των δημοτών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Κολιός, σημείωσε πως ο ίδιος είχε διαφορετική ενημέρωση από υπηρεσιακό του ίδιου Υπουργείου, τονίζοντας πως προέχει η υγεία και η ασφάλεια όλων, κι ότι  εφόσον υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης από την οθόνη που υπάρχει έξω, δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. Ο κ. Λαμπάκης επέμεινε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του για να επιτραπεί η παρουσία των ΜΜΕ μέσα στην αίθουσα, κάτι που προκάλεσε έναν κύκλο αντιπαραθέσεων, που διήρκησε πάνω από μισή ώρα. Τελικώς, ο πρώην Δήμαρχος απέσυρε την πρότασή του και ο κ. Κολιός δεσμεύτηκε πως το θέμα θα επανεξεταστεί για την επόμενη συνεδρίαση.

Από εκείνο το σημείο και ύστερα, η συζήτηση των θεμάτων κύλησε ομαλά, δίχως να λείπουν και οι υψηλοί τόνοι, χωρίς όμως ακρότητες. Το θέμα που στάθηκε αφορμή για τη διακοπή της συνεδρίασης ήταν το 11ο, υπό τον τίτλο: «Εξόφληση μισθών εργαζομένων στην υπό εκκαθάριση δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΕΑ», το οποίο έφερε για συζήτηση ο κ. Λαμπάκης. Πρόκειται για την υπόθεση δύο πρώην εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί οικονομικά ως προς τις απαιτήσεις τους από το Δήμο. Ο κ. Λαμπάκης, τόνισε πως ενώ έχουν καταβληθεί οι υποχρεώσεις της ΔΕΠΕΑ προς όλους, έχουν μείνει μόνο οι δύο αυτοί εργαζόμενοι, καλώντας το σώμα να αποφασίσει για την αποκατάστασή τους. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου και στη συνέχεια, προκλήθηκε χάος. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, αρχικά, ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Κιζιρίδης και ο κ. Λαμπάκης, οι οποίοι, σύμφωνα με σχόλια άλλων συμβούλων «έκαναν την αίθουσα δικαστήριο, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον». Στην πορεία, στο κλίμα έντασης συμπαρασύρθηκαν και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με φωνές, βαριές κουβέντες, χτύπημα χεριών στο τραπέζι και παντελή έλλειψη ψυχραιμίας εκατέρωθεν. Η κατάσταση ξέφυγε σε τέτοιο βαθμό, που ο πρόεδρος έκρινε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ηρεμήσουν τα πράγματα. Έτσι, γύρω στις 10.30, ελήφθη η (ορθή) απόφαση για οριστική διακοπή της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με συμβούλους που μίλησαν στη «ΓΝΩΜΗ», το επεισοδιακό αυτό φινάλε της συνεδρίασης προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό. Μάλιστα, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποχωρούν κάθε φορά που τα πράγματα θα ξεφεύγουν. Συμπερασματικά, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως από μακριά ήταν πιο αγαπημένοι οι δημοτικοί μας σύμβουλοι…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο