efhmerida1

Εγκατάσταση 10 επιταχυνσιογράφων σε σχολικές μονάδες της Αλεξανδρούπολης

Τα δεδομένα που καταγράφουν θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος μπορεί να δώσει και πολύτιμα στοιχεία για τη δυναμική συμπεριφορά των κτηρίων σε περίπτωση σεισμικής δόνησης    

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος “Earthquake Resilient Schools–EReS”, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2024, η εγκατάσταση δέκα επιταχυνσιογράφων χαμηλού κόστους SeismoBug v3.0 σε πέντε σχολικές μονάδες της Αλεξανδρούπολης συγκεκριμένα στις παρακάτω σχολικές μονάδες :

2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης , 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης.

Οι επιταχυνσιογράφοι εγκαταστάθηκαν στο ισόγειο και στην οροφή των κτηρίων, με ασύρματη διαδικτυακή επικοινωνία και μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα εργασίας του ΙΤΣΑΚ (Ν. Θεοδουλίδης, Κ. Κωνσταντινίδου) και του Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Β. Παπανικολάου) συνεργάσθηκε άψογα με τους Διευθυντές των παραπάνω σχολικών μονάδων και με τον συντονισμό της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ. Πρασόπουλος, αποσπασμένος εκπαιδευτικός, Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Έβρου) για να ολοκληρώσει με επιτυχία την εγκατάσταση των επιταχυνσιογράφων στην πόλη.

Η χωρική κατανομή των εγκαταστάσεων εξασφαλίζει την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας σε επίπεδο μικροζωνικής της πόλης, αλλά μπορεί να δώσει και πολύτιμα στοιχεία για τη δυναμική συμπεριφορά των κτηρίων σε περίπτωση σεισμικής δόνησης.

Οι συμμετέχοντες εταίροι του προγράμματος :

α) το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε),

β) το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ Μονάδα Έρευνας του ΟΑΣΠ),

γ) το Disaster & Emergency Management Presidency (AFAD) τηςΤουρκίαςκαι

δ) το Istanbul Technical University (ITU) της Τουρκίας

Σύμφωνα με τα παραπάνω υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας στις 17 Μαΐου 2024 δια των εκπροσώπων των φορέων :

κα. Ελένη Πλακωτή, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, ΠΕ01

κος Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Οι στόχοι της συνεργασίας είναι η εγκατάσταση σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες σεισμογράφων/ επιταχυνσιογράφων και η σχετική εκπαίδευση των μαθητών/εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητας ΔΔΕ Έβρου στην σεισμολογία για ανάπτυξη εκπαιδευτικών δεξιοτήτων, με βάση τους στόχους του προγράμματος ΗΟΡΙΖΟΝ “Earthquake Resilient Schools”  και ειδικότερα :

  • Η βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας για την εκτίμηση και μείωση του σεισμικού κινδύνου,

(α) με την ανάπτυξη ενός πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορέων που σχετίζονται με την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και τη μείωσή του στην περιοχή και

(β) με την από κοινού εφαρμογή δραστηριοτήτων για τη διάχυση των μέτρων προστασίας και μείωσης του σεισμικού κινδύνου σε θέσεις υψηλής σεισμικότητας στη Διασυνοριακή Περιοχής Ελλάδας-Τουρκίας με έμφαση στη σχολική κοινότητα.

  • Η ανάπτυξη μεθοδολογίας :

(α) για τη διερεύνηση δεικτών σεισμικού κινδύνου σχολικών κτιρίων με την εγκατάσταση σεισμογράφων/επιταχυνσιομέτρων εντός σχολικών κτιρίων,

(β) για τη βελτίωση του μοντέλου διακινδύνευσης

(γ) για την διερεύνηση της σεισμικής απόκρισης των συγκεκριμένων κτιρίων.

  • Παράλληλα, με βάση την υφιστάμενη γνώση και ενημερωτικό υλικό του ΟΑΣΠ και του αντίστοιχου φορέα της γειτονικής χώρας, θα αναπτυχθεί και θα διαδοθεί εκπαιδευτικό πακέτο με βάση την ανάλυση «Αναγκών και Βέλτιστων Πρακτικών» σε σχέση με την κατάσταση ετοιμότητας στα σχολεία. Το πακέτο αυτό θα περιέχει κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και ετοιμότητα στα σχολεία με στόχο τη βελτίωση της σεισμικής ανθεκτικότητας της σχολικής κοινότητας.

Ως εκ τούτου και για να επιτευχθούν οι στόχοι του Έργου, δόθηκε από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Έβρου άδεια εγκατάστασης σεισμογράφων σε 5 επιλεγμένα κτίρια σχολικών μονάδων της διοικητικής ευθύνης της ΔΕ  Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Διευθυντές .

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου θα επιδιώξει συνεργασίες με σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Έβρου, καθώς και άλλους εθνικούς ή/και τοπικούς φορείς της περιοχής για:

  • Διοργάνωση ομιλιών, σεμιναρίων, ημερίδων, θερινών σχολείων μαθητών ή/και εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων της περιοχής, για την σύνδεση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικής κοινότητας
  • Ενημέρωση πολιτών για το πρόγραμμα και τις δυνατότητες που ανοίγονται για μαθητές και εκπαιδευτικούς, για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία καθώς και συνεργασίες με τις αρχές Πολιτικής προστασίας
  • Δημοσίευση σε περιοδικά, τοπικό ή διεθνή τύπο, συνέδρια κ.α.
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεναρίων καθώς  και πραγματοποίησής τους εντός της σχολικής τάξης στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με διεπιστημονική προσέγγιση
  • Κάθε άλλης δραστηριότητας που περιγράφεται στο πρόγραμμα Horizon  «Earthquake Resilient Schools»,  εφόσον υπάρχει δυνατότητα να υποστηριχθούν από εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Έβρου.

Η συσκευή : SeismoBug (http://www.seismobug.com/)

Είναι ένας αυτόνομος τριαξονικός επιταχυνσιγράφος, βασισμένος στην τελευταία τεχνολογία μικροηλεκτρομηχανικών αισθητήρων (MEMS). Είναι κατάλληλο για καταγραφή σε πραγματικό χρόνο μέτριων έως ισχυρών γεγονότων σεισμών και μπορεί να λειτουργήσει εντελώς χωρίς επιτήρηση σε εξωτερικό τροφοδοτικό (με εφεδρική μπαταρία), με δυνατότητες αυτόματης ενεργοποίησης συμβάντων και μη πτητική τοπική αποθήκευση. Ενσωματώνει επίσης μνήμη buffer πριν από την ενεργοποίηση, αυτόματη βαθμονόμηση, ακριβή χρονική σήμανση συμβάντων, έξοδο χαμηλού θορύβου και συμπαγές μέγεθος.

Η διαμόρφωση της συσκευής και η ανάκτηση δεδομένων πραγματοποιούνται μέσω ενσύρματης ή ασύρματης (Bluetooth) σύνδεσης με κεντρικό προσωπικό υπολογιστή, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό. Επιπλέον, το λογισμικό υποδοχής υποστηρίζει αναφορά γεωγραφικής θέσης συσκευής, εγγραφή σε πραγματικό χρόνο με ενεργοποίηση πληκτρολογίου και προηγμένες δυνατότητες μετα-επεξεργασίας εγγραφής.

Ανάπτυξη :Βασίλης Κ. Παπανικολάου, Διπλ. Eng. MSc DIC, PhD, Μεταδιδακτορικός  Ερευνητικός Συνεργάτης, ΕΠΠΟ-ΙΤΣΑΚ

Επιστημονικός Συνεργάτης : Χρήστος Ζ. Καρακώστας, Διπλ. Eng., PhD, Διευθυντής Έρευνας, ΕΠΠΟ-ΙΤΣΑΚ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr