Δωρεάν μετακινήσεις για όλους, από το Εγνατία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Ένα μικρό λεωφορείο, τύπου sprinter, με 17 θέσεις για καθήμενους και 13 για ορθίους, θα εκτελεί, σε περίπου ένα μήνα από σήμερα και σε καθημερινή βάση (πλην Κυριακής), δωρεάν δρομολόγια για κατοίκους και επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης, με αφετηρία το νέο χώρο στάθμευσης, πίσω από το γήπεδο Φώτης Κοσμάς, και διαδρομή που θα καλύπτει αρκετές περιοχές του κέντρου.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το Αστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. και εντάσσεται στο πνεύμα της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία «ποντάρει» πολύ στην αστική συγκοινωνία. Επιπλέον, προηγήθηκε οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία έχει προβλέψει όλα τα έξοδα για την πιλοτική εφαρμογή των δρομολογίων, για περίοδο ενός έτους. Το συνολικό κόστος που αναλαμβάνει ο Δήμος αγγίζει τις 98.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο, στο οποίο περιλαμβάνονται κόστη καυσίμων, συντήρησης, αμοιβές οδηγών κτλ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Πρόεδρος της Α.Ε. ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Αναστάσιος Δημητριάδης, αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της νέας αυτής πραγματικότητας, που, όπως είπαν, εύχονται να αγκαλιάσει ο κόσμος, προκειμένου και να εξυπηρετείται γρήγορα, με ασφάλεια και βεβαίως δωρεάν, αλλά και να συμβάλλει στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

Αρχικά, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως με το νέο χώρο στάθμευσης πίσω από το γήπεδο Φώτης Κοσμάς και με τις θέσεις που ήδη υπάρχουν μπροστά από το κέντρο νεότητας και το παλιό κολυμβητήριο, συνολικά, στην περιοχή είναι διαθέσιμες 250 θέσεις στάθμευσης. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, με τη δημιουργία νέων γηπέδων για beach volley κάτω από το Φάρο, τους επόμενους μήνες, το γήπεδο beach volley που βρίσκεται απέναντι από το πάρκο των προσκόπων, θα μπορεί να μετατραπεί σε πάρκινγκ για ακόμη 30-40 θέσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο αγώνας για διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης κάτω από το Φάρο, ώστε να περάσει η κυριότητά του στο Δήμο, συνεχίζεται με πάθος, και πέρα από την ανάπλαση που έχει ξεκινήσει και εκεί τις τελευταίες μέρες, εφόσον η προσπάθεια αποδώσει καρπούς, θα μπορούν τα επόμενα χρόνια να προστεθούν κι ακόμη 200-300 θέσεις, δυτικά του λιμένα. Σε αυτές, πρόσθεσε και το υπόγειο πάρκινγκ, κάτω από τον Άγιο Νικόλαο, ένα σχέδιο από τα παλιά, που έχει αρχίσει τελευταία να συζητείται και πάλι.

30 δωρεάν δρομολόγια την ημέρα

Το λεωφορειάκι, που σε περίπου ένα μήνα από σήμερα θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις διαδρομές, θα πραγματοποιεί από Δευτέρα ως Παρασκευή περίπου 30 δρομολόγια την ημέρα. Θα ξεκινά από τις 8 το πρωί, με αφετηρία το νέο πάρκινγκ, και θα συνεχίζει τα δρομολόγια, ως τη 1 το μεσημέρι, ενώ τα απογεύματα θα κυκλοφορεί από τις 6 ως τις 8. Το Σάββατο θα υπάρχουν επίσης δρομολόγια από τις 8 ως τη 1. Τα δρομολόγια θα γίνονται ανά 15 λεπτά και η διαδρομή περιλαμβάνει τις εξής στάσεις: (επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας) Κλειστό γυμναστήριο, Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο, (επί της 14ηςΜαϊου) στάσεις πλησίον του ΚΤΕΛ, του ΙΚΑ και τουΚΑΠΗ, μία στάση στην Εθνικής Αντίστασης  και μία τελευταία απέναντι από τα γήπεδα τένις, δίπλα από το κλειστό, προτού επιστρέψει στο πάρκινγκ της παραλιακής. Στην αφετηρία του θα υπάρχει ηλεκτρονικό ρολόι, το οποίο θα ενημερώνει τον κόσμο για την ακριβή ώρα αναχώρησης του επόμενου δρομολογίου.

Όλες οι μετακινήσεις είναι δωρεάν

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λαμπάκης, όλες οι μετακινήσεις θα είναι δωρεάν, είτε κάποιος έχει αφήσει το αμάξι του στο πάρκινγκ είτε όχι. «Με το ποσό των 98.000 ευρώ, για όλο τον χρόνο, μεταφέραμε το πάρκινγκ αυτό, στην καρδιά της πόλης… Δεν είναι ένας πρωτοπόρος, μοναδικός και καινοτόμος τρόπος, υπάρχει ήδη και στο Ηράκλειο, για παράδειγμα. Εκεί, τον πρώτο χρόνο κινήθηκαν 10.000 επιβάτες και τον δεύτερο χρόνο 40.000 επιβάτες. Πιστεύω πως θα γίνει τρόπος ζωής και κίνησης για τους συνδημότες μας, για να λύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, όχι στο 100%, αλλά μέχρι εκεί που μπορούμε με τον τρόπο αυτό», ενώ σημείωσε πως το θέμα θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις που μπορούν να βελτιώσουν την πρόταση αυτή. Αναφορικά με τα ταξί, προβλέπεται η δημιουργία 3 θέσεων, μεταξύ γηπέδου και Εγνατία, ώστε και αυτός ο επαγγελματικός κλάδος να έχει όφελος.

«Πρόκειται για έναν έξυπνο τρόπο μεταφοράς»

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως πρόκειται για έναν «έξυπνο τρόπο μεταφοράς,  που με λίγη υπομονή θα το συνηθίσουμε και στην πορεία θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον». Όπως είπε, το λεωφορειάκι, διαθέτει και ράμπα για άτομα με αναπηρία. «Πιστεύω ότι θα είναι μία επιτυχημένη παρέμβαση… Έχουμε ήδη καλή συνεργασία με τον Δήμο και πιστεύω και ο κόσμος θα το αγκαλιάσει».

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργος Παντελίδης, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τους οδηγούς του αστικού ΚΤΕΛ πως τα χρήματα για τα έξοδα και τις πληρωμές τους είναι εξασφαλισμένα από το δήμο και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

«Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας θα είναι σε πιλοτικό στάδιο, κάτι που σημαίνει ότι αν αγκαλιαστεί από τους δημότες, θα είμαστε σε θέση να το επεκτείνουμε αργότερα, έχοντας διασφαλίσει τους πόρους για να καλύψουμε μεγαλύτερη έκταση».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο