Δήμαρχος Ορεστιάδας: Θα δείξει αν οι μετανάστες πράγματι αποχώρησαν από τον Έβρο

Αποχώρησαν οι μετανάστες από το Παζάρ Κουλέ στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να πήγαν στην Αδριανούπολη. Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν πρόκειται για πραγματική αποχώρηση ή αν ο Ερντογάν έχει άλλα στο μυαλό του.

Σε συναγερμό συνεχίζουν να παραμένουν οι δυνάμεις ασφαλείας και ο Στρατός στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές παρότι, όπως φαίνεται, οι μετανάστες έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμό που είχαν στήσει στο Παζάρ Κουλέ.

Εξάλλου, το βράδυ της Πέμπτης, ξέσπασε φωτιά με αποτέλεσμα να καούν οι σκηνές που είχαν στήσει οι μετανάστες στο δασάκι στις Καστανιές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, επί του τουρκικού εδάφους, εκσκαφείς και μηχανήματα καθαρίζουν την περιοχή όπου μέχρι πρότινος ήταν ο καταυλισμός.

Μιλώντας στο Sputnik, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης τόνισε ότι οι μετανάστες έφυγαν από το σημείο και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μεταφερθεί στην Αδριανούπολη ή στην ενδοχώρα. Πάντως, οι ελληνικές αρχές παραμένουν στο σημείο.

«Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες παρατηρήθηκε η δημιουργία πολλών εστιών φωτιάς στην πλευρά που είναι το δασάκι των Καστανιών και μετά, τις επόμενες ώρες, υπήρξε μία ομαδική αποχώρηση από όλο τον χώρο που είχαν καταλάβει τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιος (σ.σ. μετανάστες) ούτε στον καταυλισμό, ούτε μπροστά στον φράχτη. Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν μεταφερθεί στην Αδριανούπολη και πιθανότερα και την ενδοχώρα. Οι επόμενες ώρες ή μέρες θα δείξουν αν υπάρχει πραγματική αποχώρηση ή σκέφτεται κάτι άλλο ο Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

Απειλές Σοϊλού

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι από την Πέμπτη βράδυ εκκενώθηκε η περιοχή της συνοριακή πύλης Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη από πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον Tούρκο υπουργό 5.800 προσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε 9 νομούς της Τουρκίας όπου θα παραμείνουν σε κέντρα επανεισδοχής.

«Ηταν μια προληπτική κίνηση. Έπρεπε να το κάνουμε. Ωστόσο, κανείς ακόμη δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό», απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος ΥΠΕΣ. «Όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, δεν πρόκειται να αποτρέψουμε κανέναν απ’ όσους μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Παζάρκουλε», είπε

Σύμφωνα με πληροφορίες η αιφνίδια κίνηση της Τουρκίας να εκκενώσει την περιοχή του Παζάρκουλε πιστεύεται ότι έγινε από το φόβο της διασποράς του κορωνοϊού. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι δύο κρούσματα κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί μεταξύ των μεταναστών/προσφύγων απέναντι από τις Καστανιές.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο