room-to-grow-bnner

Διαγωνισμός Διηγήματος από τους Φίλους του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή την ανακήρυξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του 2021 ως «Ευρωπαϊκό έτος Σιδηροδρόμων» και τον εορτασμό των 150 χρόνων του σιδηροδρόμου στην Αλεξανδρούπολη, κατ΄ επέκταση και των 150 χρόνων από τη δημιουργία της πόλης μας, η Ομάδα μας «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης» διοργανώνει διαγωνισμό διηγήματος με γενικό τίτλο “Ιστορίες του Σταθμού και του Τρένου”.

Στόχος είναι, μέσα από τη δημιουργία, συλλογή και δημοσίευση διηγημάτων και αφηγήσεων, να συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση της συλλογικής μας μνήμης και την επανασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το παρελθόν της, αναδεικνύοντας τον ρόλο του τρένου και του σταθμού, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης.

Πληροφορίες για το Διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους θα ήθελαν να γράψουν και να μοιραστούν μαζί μας ένα μικρό διήγημα, μια σύντομη βιωματική ή μυθοπλαστική αφήγηση, που να έχει ως θέμα το σιδηρόδρομο.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τις 16 Μαρτίου, θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου 2021 και απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, εθνικότητας και ορίου ηλικίας, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο διήγημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι τα διηγήματα να μην έχουν συμμετάσχει σε άλλο διαγωνισμό, να μην έχουν εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες ή διαδίκτυο) και να αποτελούν πρωτότυπα έργα, δηλαδή να μην προσβάλλουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.

Επίσης, ως προς τους τυπικούς όρους, θα πρέπει να γράφονται στην ελληνική γλώσσα, να έχουν τίτλο, να μην υπερβαίνουν αυστηρά τις 1200 λέξεις και να είναι δακτυλογραφημένα σε γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος στοιχείων 12, διάστιχο 1,5.

Η υποβολή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: filoigallikoustathmou@gmail.com και ως θέμα θα αναγράφεται: «Συμμετοχή στο Διαγωνισμό Διηγήματος».

Η αξιολόγηση των διηγημάτων θα πραγματοποιηθεί από κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από τους συγγραφείς, Μαριάννα Κορομηλά, ιστορικό, Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφο – συγγραφέα, και Θανάση Β. Κούγκουλο, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας – Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των κειμένων θα γίνεται χωρίς την αναφορά του ονόματος του συμμετέχοντα, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουνίου 2021 και τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Έκδοση-Αφιέρωμα, υπό τον γενικό τίτλο του διαγωνισμού, στην οποία θα τηρηθεί η ορθογραφία του συγγραφέα. Για την έκδοση, οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές και τον εκδοτικό οίκο τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι δράσεις της Ομάδας των Φίλων

Η Ομάδα των Φίλων του Γαλλικού δημιουργήθηκε με σκοπό την διάσωση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Γαλλικού Σταθμού, του πρώτου σωζόμενου ιστορικού τοπόσημου της πόλης (η κατασκευή του χρονολογείται στο 1871), το οποίο αποτελείται από επτά κτίρια σημαντικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στα δυόμισι χρόνια από τη σύστασή της (Νοέμβριος 2018), η Ομάδα έχει διοργανώσει διάφορες δράσεις.

Με την συμμετοχή πολλών ενεργών πολιτών της πόλης αλλά και της διασποράς, η σελίδα των Φίλων στο Facebook (αριθμεί σήμερα περί τα 2.600 μέλη) έχει κατορθώσει να αναδειχθεί σε μια «κιβωτό» καταγραφής προσωπικών αρχείων και συγκέντρωσης ενός αξιόλογου φωτογραφικού υλικού, ιστορικών αναφορών και αφηγήσεων (πάνω από 600) που έρχονται να μας υπενθυμίσουν την σύνδεση του Σιδηροδρόμου με την «γένεση» της πόλης.

Ο Γαλλικός Σταθμός περί το 1874, από τη συλλογή του Ιδρύματος Pierre de Gigord, Getty Museum. Η φωτογραφία εντοπίστηκε και πρωτοδημοσιεύτηκε από τον κ. Γιάννη Κουκμά.

Ωστόσο, η κίνηση δεν περιορίζεται σε δράσεις μόνο μέσα από το διαδίκτυο. Έχει πραγματοποιήσει δύο ιστορικούς περιπάτους, ο πρώτος (Δεκέμβριος του 2018) ξεκινώντας από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με κατάληξη το κτιριακό συγκρότημα του Γαλλικού Σταθμού, και ο δεύτερος (Σεπτέμβριος 2019) στην οδό Εθνικής Αντίστασης, στα ίχνη της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής.

Από τον 1ο ιστορικό περίπατο προς τον Γαλλικό Σταθμό, φωτο: Γιάννης Κουκμάς

Επίσης, σε μια προσπάθεια ανάδειξης ανάλογων καλών πρακτικών, διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία από πλευράς συμμετοχής μία εκδρομή στο Κάραγατς (Μάιος 2019), αδελφή πόλη του οθωμανικού Δεδεαγάτς, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την αξιοποίηση του εκεί ιστορικού σταθμού της πόλης από το τουρκικό κράτος.

Από την εκδρομή στο Κάραγατς, φώτο: Λουκία Στογίου Ξανθάκη

Στις 13-15 Σεπτεμβρίου 2019, σε συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Αντιπεριφέρειας Έβρου, στο πλαίσιο του προγράμματος VIA EGNATIA πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης έκθεση με 50 ιστορικές φωτογραφίες του σταθμού και της πόλης μας, που ανασύρθηκαν από οικογενειακά αρχεία.

Από την εκδήλωση στο Νομαρχείο, φωτο Κατερίνα Κάλτσου

Η Ομάδα προσπαθεί να επιτύχει τόσο την προστασία του συγκροτήματος του Σταθμού από τη φθορά του χρόνου, με προτεραιότητα τη διάσωση του κεντρικού ξύλινου κτιρίου, σε συνεργασία με την διοίκηση του Ο.Σ.Ε. και άλλους φορείς, όσο και την θεσμική του θωράκιση από ασύμβατες χρήσεις, όπως η μεταφορά του ΚΤΕΛ.

Για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων ενεργειών και σε συνεργασία με την “MONUMENTA”, έχει υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για την επανεξέταση του χαρακτηρισμού του Συγκροτήματος του Γαλλικού Σταθμού ως Ιστορικός Τόπος.

Στις 4 Μαρτίου 2021, με αφορμή την ανακήρυξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του 2021 ως «Ευρωπαϊκό έτος Σιδηροδρόμων», οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού υπέβαλλαν υπόμνημα στον EFAITH, δηλ. την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ενώσεων Βιομηχανικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με το οποίο ζητείται η υποστήριξη του φορέα.

Κάθε τόπος συνδέεται με μία σειρά μνημείων που αποτελούν κεντρικά στοιχεία της ταυτότητας και της ιστορίας του. Στην Αλεξανδρούπολη ξεχωρίζει ο Γαλλικός Σταθμός, ένα εμβληματικό μνημείο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, θυμίζοντας πως είναι ο γενέθλιος τόπος της πόλης και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο