alexis-800x140

«Χρειάζεται μία μεγάλη, δημοκρατική, πατριωτική συμμαχία» (video)

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική επιθετικότητα, είπε από την Αλεξανδρούπολη ο πρώην ΥΠΕΞ και πρόεδρος της Κίνησης ‘Πράττω’ Νίκος Κοτζιάς
«Δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική αλά Τουρκ», είπε και στηλίτευσε την φοβισμένη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την τακτική υποχώρησης που υιοθετεί

 Της Κικής Ηπειρώτου

«Βρισκόμαστε στην εποχή της έλλειψης εξωτερικής πολιτικής, της υποχώρησης. Φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία μας εκ νέου», είπε μεταξύ άλλων από την Αλεξανδρούπολη, το απόγευμα της Τετάρτης 19/2, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς.

Την ομιλία του με θέμα «Εξωτερική πολιτική και Ελλάδα» παρακολούθησε αρκετός κόσμος, ενώ έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία τόσο εντός, όσο και εκτός της αίθουσας του Επιμελητηρίου. Το πλούσιο βιογραφικό του κ. Κοτζιά παρουσίασε η Συντονίστρια της Κίνησης Πράττω  Έβρου Γεωργία Αγγελινά.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, «στην κυβέρνηση είναι φοβισμένοι, δεν έχουν σχέδιο. Είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν και να υποχωρήσουν, όπου τους πιέσουν».

Άλλωστε, όπως είπε, «στην πολιτική μετράς αντιστάσεις», σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό το γεγονός ότι στις αρχικές δηλώσεις προθέσεων του Ερντογάν για τη Λιβύη, η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε τίποτα το ουσιώδες. Όταν, επί θητείας του, ο Τούρκος ομόλογός του Τσαβούσογλου πρόβαλε διάφορες ‘διεκδικήσεις’, «πάντα του απαντούσα ότι δεν θα φτάσετε ποτέ ως εκεί».

Νικητής και ανασφαλής

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, τα τελευταία 20 χρόνια, διαπιστώνεται μία μετακίνηση της ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η γείτονα χώρα αύξησε κατά πολύ το ΑΕΠ, αλλά και την αμυντική της δύναμη. Επιπλέον, συνεχίστηκε η αύξηση του πληθυσμού της, σε αντίθεση με τη χώρα μας. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, «σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο μορφωτικό επίπεδο, έχουμε εμείς το προβάδισμα» και διερωτήθηκε,  όταν υπάρχει αυτή η διαφορά δυνάμεων, τι μπορεί να κάνει μία χώρα όπως η Ελλάδα για να διατηρήσει τη δυναμική της;

Κατά τον κ. Κοτζιά, ασκεί έξυπνη εξωτερική πολιτική, φτιάχνει νέες συμμαχίες, ενισχύει τις υφιστάμενες. Η Τουρκία, υπογράμμισε, μπορεί να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, έχει όμως ισχυρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, όπως πχ θρησκευτικές και εθνικές.

Ο Ερντογάν μοιάζει να πιστεύει πως είναι αήττητος, όμως, στην απόπειρα του πραξικοπήματος, παρά λίγο να τον εκτελέσουν, υπενθύμισε ο πρώην Υπουργός, και συμπέρανε πως θα νιώθει πάντα ανασφάλεια και φόβο εξαιτίας εκείνων των γεγονότων.

«Μία πολιτική ηγεσία που μέσα της συγκρούονται το αίσθημα του νικητή και της ανασφάλειας, βγάζει νευρικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αμφισβητεί-γκριζάρει-επιβάλλεται

Εισχωρώντας βαθύτερα στην τακτική που ακολουθεί η Τουρκία, αναφέρθηκε σε 3 συγκεκριμένα βήματα που ακολουθεί η Τουρκία: Αρχικά, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα του άλλου. Στη συνέχεια, τα ‘γκριζάρει’ και στο τέλος, δεν αφήνει να εξασκήσεις τα δικαιώματά σου. «Όπως έγινε με τα Ίμια, που πλέον δεν μπορούν να ανέβουν Έλληνες!», είπε.

Επιπλέον, η Τουρκία προσπαθεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο, για παράδειγμα για τη Λιβύη, όπου μίλησε για την αρχή της ευθυδικίας*, κάτι που είναι απάτη, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς.

(* Αρχή της ευθυδικίας: επιτρέπει σε δύο γειτνιάζοντα παράκτια κράτη να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους κατά τρόπο που θεωρούν πιο δίκαιο από την αρχή της μέσης γραμμής, λόγω ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Η Άγκυρα έχει πιαστεί από αυτή τη δυνατότητα για να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ισχυριζόμενη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα).

Θέλει να τα αποκτήσει όλα, αλλά χωρίς πόλεμο

«Η Τουρκία μετράει πάντα αν μπορεί να υποστεί στρατιωτική ήττα. Θέλει να είναι αφεντικό στην περιοχή. Θέλει έλεγχο ή συνδιαχείριση πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δεν της ανήκουν. Θέλει, όμως, όλα αυτά, να τα αποκτήσει χωρίς πόλεμο», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθεί να περιορίσει και να περικλείσει την Ελλάδα και για τον σκοπό αυτό, έχει απλώσει ‘δαγκάνες’ από Καστελόριζο και Αιγαίο μέχρι τον Έβρο. Κάποτε, οι δαγκάνες αυτές ήταν απλωμένες και προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά, με ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς, διερωτήθηκε αν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να μας περικλείει με δαγκάνες, περιμένοντας κάποιο επεισόδιο. «Αυτό είναι μία παθητική στάση και δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική στην οποία πιστεύω εγώ», είπε.

«Δηλώσεις τσαμπουκά»

Για τις πρόσφατες δηλώσεις εκατέρωθεν, αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών και τις κατηγορίες για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης από τη χώρα μας, ο πρώην ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πως «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται», ως απάντηση στο πνεύμα του «τσαμπουκά». Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, δεν μπορεί η Ελλάδα να σκέφτεται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να λέει ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ορισμού της αιγιαλίτιδας ζώνης, αναφέροντας ως παράδειγμα το κλείσιμο του κόλπου της Σούδας. Οι Τούρκοι, όπως είπε, το έκαναν αυτό πριν 40 χρόνια, ενώ ο ίδιος, ως Υπουργός, μετά από μία επίπονη προετοιμασία, έχει έτοιμους τους σχετικούς χάρτες, ωστόσο ούτε η επόμενη ηγεσία του Υπουργείου έκανε κάτι επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και η τωρινή κυβέρνηση.

Για τη μουσουλμανική μειονότητα και το Προξενείο

Μιλώντας για τις αξιώσεις της Τουρκίας αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σημείωσε πως αν δεν υπάρξουν αποφασιστικές ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση, η Τουρκία είναι ικανή να φτάσει να λέει πως μέχρι και οι Ρομά στην Αθήνα είναι τουρκική μειονότητα. Ο ίδιος εξέφρασε την αδυναμία του για τους Πομάκους, τους οποίους χαρακτήρισε ως «περήφανους», ενώ σημείωσε πως θα πρέπει «να μαζέψουμε το Προξενείο, το οποίο λειτουργεί ως κράτος εν κράτη και διακινεί παράνομα χρήματα».

Όχι στην εξωτερική πολιτική αλά Τουρκ

Για την στάση που θα πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, απέναντι στην Τουρκία, είπε πως θα είναι λάθος να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μία μικρή Τουρκία. «Εμείς υπερασπιζόμαστε τα εδάφη μας, την κυριαρχία μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική αλά Τουρκ… Εγώ είμαι υπέρ της ειρήνης και κατά των κραυγών. Με συστηματική, προσεκτική, σωστή και μετρημένη εξωτερική πολιτική».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όσο για τη συμφωνία των Πρεσπών,  θυμήθηκε μία απειλή, που ακούστηκε μέσα στη Βουλή, ότι θα το κόψουν το κεφάλι και θα το ρίξουν στις Πρέσπες. «Την είπαν προδοτική αυτή τη συμφωνία. Έκλεισαν όμως τα ματάκια τους μπροστά στην εθνογένεση των Σλαβομακεδόνων. Έκαναν ότι δεν έβλεπαν». Αναφέρθηκε ακόμη τόσο σε δηλώσεις του Κων/νου Μητσοτάκη, όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη, που θεωρούσαν ως ιδανική λύση για το όνομα το Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στο γεγονός ότι πριν τη συμφωνία, όλοι αποκαλούσαν τη χώρα αυτή σκέτο Μακεδονία, με ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα, όλα, να θεωρούνται «μακεδονικά». Επισήμανε ακόμη πως δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος αναφορικά με την κοινή επιτροπή για τα σχολικά βιβλία, ενώ στηλίτευσε τη συμπεριφορά όσων βιάστηκαν να χαρούν με την εκτροπή της υπουργού από τη γειτονική χώρα, η οποία παραβίασε τη συμφωνία και τελικά καρατομήθηκε.

«Χρειάζεται μία μεγάλη, δημοκρατική, πατριωτική συμμαχία»

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ανήσυχος με όλες αυτές τις εξελίξεις, αφού, όπως είπε, «δεν τους βλέπω να ξέρουν να παλέψουν», τονίζοντας πως χρειάζεται μία μεγάλη, δημοκρατική, πατριωτική συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

«Έχω μια ανησυχία, δεν πρέπει να φτάσουμε σε ακρωτηριασμό  της δημοκρατίας και της κυριαρχίας μας», κατέληξε και δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό, τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ρόλο των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά και για την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου, όπως είπε, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας τον στήριξε.

Βίντεο με τη δήλωση του κ. Κοτζιά

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο