efhmerida1

Χαμός με την Ιστορία στις Πανελλήνιες 2024, έρχονται αντιδράσεις

Η σημερινή εξέταση στην Ιστορία των ΓΕΛ για τις Πανελλήνιες 2024 έφερε γκρίνια και παράπονα για τα θέματα και τον χρόνο που απαιτούσε η τεκμηρίωσή τους.

Οι μαθητές των ΓΕΛ που εντάσσονται στην ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικές Σπουδές σήμερα εξετάστηκαν στο τελευταίο τους μάθημα για τις Πανελλήνιες 2024 με την εξέταση της Ιστορίας να κρίνεται αρκούντως απαιτητική.

Πανελλήνιες 2024: Τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών στην Ιστορία

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ)που  χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως απαιτητικά και δύσκολα τα θέματα της σημερινής εξέτασης στην Ιστορία. Όπως επισημαίνει εξέταζαν μεγάλο εύρος της ύλης και αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη και τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Αυτό όμως που χρήζει προσοχής και σίγουρα προαλείφει το έδαφος για παράπονα από πλευράς υποψηφίων είναι το σχόλιο ότι το φετινό διαγώνισμα της Ιστορίας ήταν το πιο απαιτητικό των τελευταίων ετών, απαιτούσε μακροσκελείς απαντήσεις και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Στο ΘΕΜΑ Α1 που παραδοσιακά εξετάζει κατανόηση ιστορικών όρων ζητήθηκαν δύο όροι που δεν είχαν τεθεί ποτέ πιο πριν στις εξετάσεις (Μακεδονική Επιτροπή και «σκωρίες»), ενώ ο τρίτος όρος (Συμφωνία Μουρνιών) είχε ζητηθεί στις επαναληπτικές Πανελλήνιες εξετάσεις του 2017. Η σωστή περιγραφή των όρων αναμένεται να δυσκολέψει τους μαθητές.

Το ΘΕΜΑ Α2 δόθηκε ως ερώτηση κλειστού τύπου με τη μορφή ΣΩΣΤΟ/ΛΑΘΟΣ, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Οι προτάσεις α, β, δ μπορούν να θεωρηθούν ως σαφείς, ενώ οι προτάσεις γ και ε σίγουρα θα δημιουργήσουν ζητήματα στους μαθητές καθώς η διατύπωσή τους είναι προβληματική.

Το ΘΕΜΑ Β1 ήταν σαφές και απλό και απαιτούσε απάντηση από συγκεκριμένη ενότητα του σχολικού βιβλίου (σελ.52, ενότητα 6).

Το ΘΕΜΑ Β2 ήταν «επανάληψη» ερωτήματος που είχε τεθεί και στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2008, με την απάντηση να προκύπτει από δύο διαδοχικές ενότητες του σχολικού βιβλίου (σελ. 217-218 του σχολικού βιβλίου).

Το ΘΕΜΑ Γ1 είναι χωρισμένο σε δύο υποερωτήματα με δύο παραθέματα προς εξέταση. Το υποερώτημα α ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους μαθητές και να απαντήσουν στηριγμένοι σε άλλο απόσπασμα του σχολικού από αυτό που απαιτεί η απάντηση, ενώ το β υποερώτημα δεν έκρυβε δυσκολίες.

Το ΘΕΜΑ Δ1 – πιο απαιτητικό από το Γ1 – ήταν επίσης χωρισμένο σε δύο υποερωτήματα με τρία παραθέματα προς εξέταση. Και τα δύο υποερωτήματα ήταν σαφή με την απάντηση να βρίσκεται σε διαδοχικές σελίδες του σχολικού βιβλίου (σελ.60-61).

Πανελλήνιες 2024: Για καλά διαβασμένους τα θέματα στην Ιστορία, με εμπεριστατωμένη αντίληψη της διδαχθείσας ύλης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σχολιασμός από πλευράς των καθηγητών του Φροντιστηρίου Μεθοδικό που επισημαίνει αφενός το βαθμό δυσκολίας του αλλά και την απαιτούμενη καλή επαφή του υποψηφίου με την ύλη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ειδικότερα, όπως τονίζεται από πλευράς του Φροντιστηρίου Μεθοδικό τα σημερινά θέματα στην Ιστορίας παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Λόγω της δυσκολίας, δεν επαρκεί η κατανόηση και η αποστήθιση από
το σχολικό βιβλίο, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη συνθετική και αφαιρετική ικανότητα.

Μάλιστα σε πιο αναλυτικό σχολιασμό στα προς εξέταση θέματα δίνεται έμφαση στα κάτωθι σημεία:

• στο θέμα Α1 – γ ο όρος «σκωρίες», παρότι έχει εξεταστεί στο παρελθόν, δεν αποτελεί ιστορικό όρο

• στο θέμα Α2 – δ υπάρχει ασάφεια στη διατύπωση και η απάντηση εξάγεται από το γενικότερο πνεύμα του βιβλίου

• και στο θέμα Β2 για το ενωτικό ψηφισμα, υπάρχει μια μικρή ασφάφεια σε σχέση με τη διατύπωση του σχολικού βιβλίου.

Τα θέματα της Β ομάδας, Γ1 και Δ1, απαιτούν από τους υποψηφίους να έχουν ιδιαίτερα καλή γνώση της ύλης του βιβλίου και να έχουν καλλιεργήσει τη συνθετική και αφαιρετική
ικανότητα προκειμένου να απαντήσουν με πληρότητα

dnews.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr