Μπροστά σε αδιέξοδο το ΔΠΘ για τη λειτουργία τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο

«Αγκάθι» ο χώρος στέγασης, ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του το φετινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επιστολή του Πρύτανη προς τον Δήμαρχο

Αντιδράσεις και από το 1ο Γυμνάσιο σχετικά με το ενδεχόμενο στέγασης του τμήματος στους χώρους του

Της Κικής Ηπειρώτου

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μη λειτουργήσει, από φέτος, το νέο τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ στο Διδυμότειχο, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης ενός έτοιμου και κατάλληλου χώρου δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στην επιστολή του Πρύτανη Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, με την οποία απαντά σε προηγηθείσα επιστολή του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου. Στην επιστολή, την οποία δημοσιοποίησε το Ράδιο Έβρος, ο Πρύτανης σημειώνει πως για τη λειτουργία του τμήματος είναι απαραίτητες οι επίσημες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι, όμως, που δεν υφίσταται, μέχρι στιγμής. Επιπλέον, ο κ. Πολυχρονίδης, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τα εξής:

«Θα είχε ιδιαίτερη σημασία να μας γνωρίσετε τον προγραμματισμό που επικαλείστε στην επιστολή σας, στον οποίο έχετε συμφωνήσει με το ΥΠΕΠΘ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των δύο αποθηκών, που έχετε καταρτήσει σε συνεργασία με τον κ. Υφυπουργό και τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του, είναι καθόλα έτοιμο επιστημονικά, διοικητικά και ακαδημαϊκά για τη λειτουργία του νέου τμήματος το Σεπτέμβριο του 2021, ενώ οι αβελτηρίες που προαναφέρθηκαν καθιστούν ορατό τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος».

Με βάση τα παραπάνω, το Πανεπιστήμιο διατυπώνει μια σειρά από σοβαρούς προβληματισμούς, που, δυστυχώς, αποτυπώνουν τη δημιουργία ενός δυσάρεστου κλίματος μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου:

Α) Το Πανεπιστήμιο δεν έχει συζητήσει ή συμφωνήσει για συστέγαση του τμήματος Ψυχολογίας με τη Νοσηλευτική

Β) Ουδέποτε συμφωνήθηκε από την πλευρά του ΔΠΘ η στέγαση του τμήματος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο για 1 έτος και η κατόπιν μετεγκατάστασή του στις αποθήκες της ΕΑΣ. Πρόθεση του Πανεπιστημίου είναι η εγκατάσταση του τμήματος για τουλάχιστον 5 έτη και για όσο απαιτηθεί, μέχρι να κατασκευαστεί η Πανεπιστημιούπολη του Διδυμοτείχου

Γ) Το ΔΠΘ από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι  η στέγαση του τμήματος στο 1ο Γυμνάσιο θεωρείται ως η καταλληλότερη λύση, με τις επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν στο κτίριο από το Πανεπιστήμιο, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. «Υποθέτουμε ότι τα 15 τμήματα β’ βάθμιας εκπαίδευσης που θα πρέπει να μετακινηθούν και παρουσιάζεται η μετακίνησή τους αυτή  ως κώλυμα υπήρχαν ήδη όταν μας υποδείχθηκε ως προτεινόμενος ο χώρος του 1ου Γυμνασίου  και Παραρτήματος Λυκείου», υπογραμμίζει με νόημα ο Πρύτανης, σχολιάζοντας σχετική αναφορά στην επιστολή του Δημάρχου.

Δ) Οι αποθήκες της ΕΑΣ είναι ακατάλληλες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο. Η ακαταλληλότητά τους, προκύπτει λόγω θέσης, ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατάστασης και υψηλού κόστους αποκατάστασης (εκτιμήθηκε ότι για κάθε αποθήκη θα απαιτηθούν 2,5-3 εκ ευρώ), ενώ για την ολοκλήρωση των εργασιών θα απαιτηθούν 3-4 χρόνια. Επιπλέον, τονίζεται πως η εγκατάσταση πανεπιστημιακού τμήματος σε χώρο αποθηκών συνιστά ατόπημα ακαδημαϊκό και σημειολογικά υποβαθμίζει το νέο τμήμα.

 

Αντιδράσεις από 1ο-2ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ

Σε κοινή επιστολή τους, οι διευθυντές του 1ου Γυμνασίου, του 2ου Γυμνασίου και του ΓΕΛ Διδυμοτείχου αντιδρούν στο ενδεχόμενο να στεγαστεί στο σχολείο τους το νέο τμήμα Ψυχολογίας. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί αντιδράσεις και από τη διεύθυνση και το σύλλογο γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, χώρος που στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται από το ΔΠΘ, όπως προκύπτει από την επιστολή Πολυχρονίδη.

 

Η επιστολή προς τους αρμόδιους:

                   

Όπως διαφαίνεται, η στέγαση του πολυπόθητου, νέου πανεπιστημιακού τμήματος Ψυχολογίας του ΔΠΘ στην πόλη των κάστρων, έχει εξελιχθεί σε έναν γόρδιο δεσμό, που, για την ώρα, φαίνεται ότι δύσκολα θα λυθεί, ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία του από τον Σεπτέμβρη και η υποδοχή νέων φοιτητών στην περιοχή του βορείου Έβρου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο