Δυναμική είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην απόφαση της Τουρκίας να αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει την είσοδο στη χώρα μας σε οποιονδήποτε έρχεται από την Τουρκία και δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα και θα σφραγίσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Την φύλαξη των ελληνικών συνόρων θα αναλάβουν η ελληνική αστυνομία και ο στρατός στη βάση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη αστυνομία και στρατός έχουν παραταχθεί στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, καθώς στην τουρκική πλευρά έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα που επιθυμούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. . «Μπαίνουν όσοι είναι νόμιμοι», αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει η κυβέρνηση. Τα τελωνεία κλείνουν αν κριθεί επιτόπου ότι υπάρχει λόγος, διαμηνύει η κυβέρνηση, ενώ θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκονται στον Έβρο.
Επιπρόσθετα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας η Ελλάδα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως η χώρα είναι έτοιμη να αναπτύξει επιπλέον 1.000 στρατιώτες και εξοπλισμό στα σύνορά της με την Τουρκία για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών. Υπάρχουν συνολικά τρία τελωνεία στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας: Το Καπιτάν Αντρέεβο, το Λέσοβο και το Μάλκο Τάρνοβο.
Δερμεντζόπουλος: “Σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα η χώρα μας”
«Η χώρα μας είναι σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σε συνεργασία και με τον Στρατό και με την Ελληνική Αστυνομία, να προβεί σε συλλήψεις κι επιστροφή στην Τουρκία κάποιων ανθρώπων αν αυτοί τελικά περάσουν τα σύνορα», δήλωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος βουλευτής Έβρου της ΝΔ. Στον Έβρο βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, για να εποπτεύσει τη φύλαξη των συνόρων, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβαίνει για τον ίδιο λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Στην αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει νέες προσφυγικές ροές χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος υπογράμμισε την κρισιμότητα της αναθεώρησης του Δουβλίνου. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ποικίλους τρόπους» μέσω των οποίων η ΕΕ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.


