Μπλόκο σε όλες τις ροές μεταναστών στην Ελλάδα – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Δυναμική είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην απόφαση της Τουρκίας να αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει την είσοδο στη χώρα μας σε οποιονδήποτε έρχεται από την Τουρκία και δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα και θα σφραγίσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Την φύλαξη των ελληνικών συνόρων θα αναλάβουν η ελληνική αστυνομία και ο στρατός στη βάση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη αστυνομία και στρατός έχουν παραταχθεί στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, καθώς στην τουρκική πλευρά έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα που επιθυμούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.  . «Μπαίνουν όσοι είναι νόμιμοι», αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει η κυβέρνηση. Τα τελωνεία κλείνουν αν κριθεί επιτόπου ότι υπάρχει λόγος, διαμηνύει η κυβέρνηση, ενώ θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι. 

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκονται στον Έβρο.

Επιπρόσθετα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας η Ελλάδα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως η χώρα είναι έτοιμη να αναπτύξει επιπλέον 1.000 στρατιώτες και εξοπλισμό στα σύνορά της με την Τουρκία για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών. Υπάρχουν συνολικά τρία τελωνεία στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας: Το Καπιτάν Αντρέεβο, το Λέσοβο και το Μάλκο Τάρνοβο.

Δερμεντζόπουλος: “Σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα η χώρα μας”

«Η χώρα μας είναι σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σε συνεργασία και με τον Στρατό και με την Ελληνική Αστυνομία, να προβεί σε συλλήψεις κι επιστροφή στην Τουρκία κάποιων ανθρώπων αν αυτοί τελικά περάσουν τα σύνορα», δήλωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος βουλευτής Έβρου της ΝΔ. Στον Έβρο βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, για να εποπτεύσει τη φύλαξη των συνόρων, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβαίνει για τον ίδιο λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, έναντι των τουρκικών εκβιασμών, σύμφωνα με τον κύριο Δερμεντζόπουλο. «Δεν πρέπει να ενδίδουμε στα προπαγανδιστικά βίντεο ή μηνύματα που προέρχονται από την τουρκική πλευρά, με σκοπό να δημιουργήσουν μια κατάσταση ανασφάλειας και πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, κανείς δεν έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα τον Έβρο. Υπάρχει ετοιμότητα σε υψηλό βαθμό, συνεργαζόμαστε με τον στρατό και την ελληνική αστυνομία, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά. Για ακόμη μία φορά η Τουρκία λειτουργεί εκβιαστικά, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Ευρώπη. Η Τουρκία έχοντας πολλά μέτωπα ανοιχτά, χρησιμοποιεί το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα προκειμένου να ασκήσει πίεση προς πάσα κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τη συμφωνία της με την ΕΕ, η οποία, εφόσον ανοίξει τα σύνορα, μπορεί να είναι στον αέρα».
Κρίσιμη η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει νέες προσφυγικές ροές χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος υπογράμμισε την κρισιμότητα της αναθεώρησης του Δουβλίνου. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ποικίλους τρόπους» μέσω των οποίων η ΕΕ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

«Η Ελλάδα κάνει αυτό που οφείλει να κάνει, σε διαρκή επικοινωνία και με την ΕΕ και με το ΝΑΤΟ. Ποτέ δεν είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του προσφυγικού μόνη της. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλη την ΕΕ. Δεν μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα το βάρος μόνη της. Με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ποικιλοτρόπως, είτε πιέζοντας τις χώρες που δε δέχονται πρόσφυγες-μετανάστες να δεχτούν, είτε επιβάλλοντας κυρώσεις στις εν λόγω χώρες. Από κει και πέρα, μιλάμε για περαιτέρω ενίσχυση και φύλαξη των συνόρων μας, και επιπλέον, έχοντας βρει ισχυρούς συμμάχους, η χώρα μας πιέζει προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του Δουβλίνου».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο