Μπήκαν τα θεμέλια για τον Μεθοριακό σταθμό του Ρεντουζέμ – Δημάριο

Της Μαριάννας Ξανθοπούλου

 Ένα βήμα προς την υλοποίηση της διακρατικής ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας για οδική σύνδεση Ρεντουζέμ με Δημάριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου με την έναρξη της κατασκευής του Μεθοριακού σταθμού του Ρεντουζέμ. Ο θεμέλιος λίθος του Σταθμού μπήκε μετά από 3 χρόνια καθυστέρηση από τότε που πρωτοανακοινώθηκε σε μια εντυπωσιακή τελετή με εκατοντάδες καλεσμένους φορείς του Σμόλυαν και της Ξάνθης.

Ξεκινά η κατασκευή του Μεθοριακού Σταθμού στο Ρεντουρζέμ (απέναντι από το Δημάριο) – Θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνονται τρεις λωρίδες – δύο στα 3,50 μέτρα και μία στα 3 μέτρα, ενώ θα τοποθετηθούν τρία διοικητικά κτίρια, δύο θάλαμοι ελέγχου, μια κινητή πλατφόρμα ακτίνων Χ, δημόσιες τουαλέτες, υγειονομικός έλεγχος, μια αίθουσα τελωνειακών επιθεωρήσεων, ένα υπόστεγο με μια μεταλλική οροφή και μια κλίμακα φορτηγών με άξονα θα κατασκευαστούν για να εξυπηρετήσουν το σημείο ελέγχου στα σύνορα. Το σημείο θα ανοίξει τον οδικό άξονα – Φιλιππούπολη – Σμόλιαν – Ρούντοζεμ – Ξάνθη – Βόρεια Ελλάδα ως τμήμα του διασυνοριακού διαδρόμου ενώ σύμφωνα με το σχέδιο, η προθεσμία για την κατασκευή του σημείου διέλευσης των συνόρων και η προσέγγιση ενός χιλιομέτρου σε αυτό είναι ένα έτος δηλαδή μέσα στο 2020, ώστε να μπορέσει να σηματοδοτήσει 140 χρόνια από τη συμφωνία των δύο χωρών για τις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Παυλίδου: «Αυτό που ο πατέρας μου Γιώργος Παυλίδης ξεκίνησε, η οικογένειά μας θα συνεχίσει»

Παρόντες από τους φορείς της Ξάνθης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, όπως και δημοτικές αρχές από το Δήμο Ξάνθης, κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης και Ιωάννης Ζερενίδης, και το Δήμο Μύκης, κ. Σαλή Γιουρούκ, και αντιπρόσωποι από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία.

Ιδιαίτερο συμβολισμό που χαιρετίστηκε με χειροκρότημα είχε η παρουσία της πολιτευτού κας Μαρίνας Παυλίδου, κόρη του αείμνηστου περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, που έλαβε πρόσκληση από τον Νομάρχη Σμόλυαν Νέντελκο Σλάβοφ και τον Δήμαρχο του Σμόλυαν Ρούμεν Πεχλιβάνωφ.

«Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό στην ελληνική πλευρά από τον πατέρα μου με άριστη συνεργασία από τη βουλγαρική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια. Το έργο αυτό δεν είναι μόνο να ενώσει τους δρόμους μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, αλλά να ενώσει τους λαούς και των δύο χωρών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, να γίνουμε όλη μία οικογένεια. Αυτό που ο πατέρας μου Γιώργος Παυλίδης ξεκίνησε, η οικογένειά μας θα συνεχίσει. Υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε γι ‘αυτό», δήλωσε η κα Παυλίδου.

Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία και των δύο κάθετων αξόνων, Αγίου Κωνσταντίνου και Ρουντοζέμ – Δημάριο, της νυν Π.Ε. και τότε Νομού Ξάνθης είναι έργα που εμπνεύστηκε και οραματίστηκε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Όπως ο ίδιος πίστευε πρόκειται για «δρόμους ανάπτυξης», Ένα έργο πνοής και ανάπτυξης που θα ενώσει όχι μόνον γεωγραφικά τις δύο χώρες και τους δύο Νομούς, Ξάνθης και Σμόλιαν, αλλά και πολιτισμικά, δίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης των δύο περιοχών, μειώνοντας τις αποστάσεις και δημιουργώντας οικονομικά κίνητρα κάθε μορφής.

Από τη Βουλγαρία συμμετείχαν ο βουλευτής Hiri Sadakov, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Smolyan Nedyalko Slavov, εκπρόσωποι της Αστυνομίας Συνόρων, οι δήμαρχοι Rudozem – Rumen Pehlivanov, του Smolyan – Nikolay Melemov, του Banite – Milen Belchev, του Madan – Malashev και άλλοι.

πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο