Αντιδράσεις από την περιοδεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον Έβρο

Αγανάκτηση από τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου : “Ο Υπουργός επέλεξε να συναντηθεί μόνο με επιχειρηματίες”
ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: Ο “Φράχτης” δεν είναι αναπτυξιακό έργο κ. Λιβανέ

Αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού στον Έβρο, τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στους αγρότες της περιοχής. Σε σχόλιό του, ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως “το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού Ερυθροποτάμου είναι του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναλυτικά:

“Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε ο “άριστος”  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ανέμελου πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη με πρώτο σταθμό τον “Φράχτη” στην  περιοχή των Φερών. Πιθανόν να θεωρεί ο κ. υπουργός ότι είναι αντιπλημμυρικό έργο. Το πιθανότερο όμως είναι ότι ακολούθησε το επικοινωνιακό  παραμύθι της κυβέρνησης για τα  απροσπέλαστα σύνορα κ.λ.π . Μιας και πήγε όμως μέχρι εκεί γιατί δεν πήγε να δει και την περιοχή Μελισσοκομείο, όπου φράχτης δεν υπάρχει; Γιατί εκεί που είναι χερσαία τα σύνορα σταμάτησε;

Να θυμίσουμε ότι αυτή η περιοχή είναι που δεν ήθελε να χαλάσει καρδιές για λίγα στρέμματα με τους Τουρκους ο κ. Δένδιας. Αφού έβγαλε την στολή εκστρατείας και ενδύθηκε και πάλι αυτή του υπουργού, άρχισε τις συναντήσεις με ιδιώτες αγρότες οι οποίοι έχουν  καθετοποιημένες μονάδες. Καμιά ανοιχτή συνάντηση με φορείς και με αγρότες όπως έκαναν οι δικοί μας υπουργοί. Φοβήθηκε τις αντιδράσεις ;

Με περίσσιο θράσος ο κ . υπουργός ανακοίνωσε την κατασκευή του έργου “υπογειοποίηση αρδευτικού Ερυθροποτάμου” , το οποίο κινδύνεψε με απένταξη λόγω τον καθυστερήσεων της σημερινής κυβέρνησης, σαν δικό του. Το έργο αυτό  ανακοινώθηκε από τον  πρώην υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη από τον Έβρο το Μάη του 2019, και εντάχθηκε με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0011231844 στο μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ, τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Πρόκειται, όπως πολύ καλά μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας , έργο που ξεκίνησε από τη δική μας κυβέρνηση

Ο κ υπουργός εξήγγειλε και την κατασκευή κτιρίου φυτοϋγειονομικού  ελέγχου στο τελωνείο των Κήπων. Για αυτό το έργο, ο αείμνηστος  Νίκος Αντώνογλου ως Γ.Γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε δρομολογήσει  την υλοποίηση του . Όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου το 2019, παρέλαβε και την αναλυτική έκθεση  για όλους τους σταθμούς ελέγχου της χώρας, όπως βεβαίως  και των Κήπων.

Ελπίζουμε να λύθηκαν τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις για  να υπάρξει θετική εξέλιξη. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του πρέπει να καταλάβουν ότι ο Έβρος δεν είναι ιδανικός τόπος για επικοινωνιακά τερτίπια, είναι ένας τόπος με τεράστια σημασία και ιδιαιτερότητες.

Όταν η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτακη, αποψιλώνει  υπηρεσίες, υποκαταστήματα τραπεζών, υποβαθμίζει σχολές, φτιάχνει δομές φιλοξενίας και νομοθετεί υπέρ των χρυσοθήρων, δεν μπορεί  οι υπουργοί της να θεωρούν την φιλοτιμία των κατοίκων του Έβρου ανοχή στις επιλογές τους μοιράζοντας “καθρεφτάκια”.

Αγανάκτηση από τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου
“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου εκφράζει την αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής Τριγώνου Έβρου, καθώς βλέπουν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επισκέπτεται τον Έβρο και το Τρίγωνο (αυτό συμβαίνει σπάνια) και να επιλέγει να συναντηθεί μόνο με επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Ενημερώνουμε τον κ. Υπουργό ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, που οφείλονται στην πολιτική της ΚΑΠ και πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη απόδειξη η εγκατάλειψη της περιοχής μας από τους νέους και η πληθυσμιακή της κατάρρευση.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες του Τριγώνου, όπως και όλης της χώρας, παλεύουν όλο το χρόνο να ανταπεξέλθουν με αξιοπρέπεια έχοντας να αντιμετωπίσουν καιρικά φαινόμενα, πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, ακριβά αγροτικά εφόδια, πετρέλαιο, ρεύμα, πανωτόκια από τράπεζες, χαράτσια από εφορία, Δήμους, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, πρόστιμα ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ.

Και με την ευκαιρία αυτή να θυμίσουμε στον κύριο Υπουργό ότι παραμένει ανεκπλήρωτη η υπόσχεση που έδωσε ο τότε υπουργός κ. Βορίδης τον Νοέμβρη του 2020 απαντώντας σε ΕΡΩΤΗΣΗ των βουλευτών του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, με την οποία δεσμεύτηκε να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να λύσει οριστικά το πρόβλημα απόδοσης τίτλων κυριότητας στους ακτήμονες αγρότες του Βορείου Έβρου για τα αγροκτήματα που τους χορηγήθηκαν πριν τριάντα χρόνια.

Εμείς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, που στην ατζέντα ενδιαφερόντων της κυβέρνησης βρίσκονται οι επιχειρηματίες και απουσιάζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι. Γνωρίζουμε καλά ότι η κεντρική επιλογή της ΚΑΠ είναι «να πετάξει» έξω από το χωράφι τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες για να περάσει το χρυσοφόρο κύκλωμα της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε λίγους νεοτσιφλικάδες και επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν την πολιτική με ευλάβεια εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Ο κ. Υπουργός από την Ορεστιάδα δήλωσε ότι δεν άκουσε παράπονα. Από ποιους να τα ακούσει; Αυτοί που τον υποδέχτηκαν και τον συνόδευαν, ήταν οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. Γι’ αυτό και καλούμε τους αγρότες σε ετοιμότητα. Μόνο με οργάνωση και αγώνες μπορούμε να ελπίζουμε στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας” .

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο