«Ανοικτό πάρκο» προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής 

Υπογραφή της Σύμβασης με Ανάδοχη Εταιρεία και έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του

Αρχίζουν οι εργασίες στην Πανεπιστημιούπολη στην Κομοτηνή που αφορούν στην υλοποίηση του έργου με τίτλο «Δίκτυο μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής».

Σήμερα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ακολουθώντας διαγωνιστική διαδικασία, προχώρησε στην υπογραφή της Σύμβασης με την Ανάδοχη Εταιρεία και δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών, συνολικού ύψους 312.909,47 ευρώ.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός «ανοικτού πάρκου» που περιλαμβάνει  μονοπάτια 3,5 χιλιομέτρων που θα καλύπτονται από πεύκα, πλατύφυλλα δένδρα και θάμνους και θα συνδέουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις των Τμημάτων και της Διοίκησης με τους χώρους υπαίθριας αναψυχής και το θερινό σινεμά-αναψυκτήριο το οποίο περιλαμβάνεται στο έργο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να απολαμβάνουν εκτός από τους  φοιτητές και το προσωπικό, όλοι οι πολίτες  της ευρύτερης περιοχής, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, για πεζοπορία και ποδηλασία ενώ  θα πληροί τις προδιαγραφές χρήσης από ΑμεΑ.

Σε έξι μήνες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, θα προσφέρονται ευχάριστες διαδρομές με άνετη περιήγηση στο φυσικό περιβάλλον της Πανεπιστημιούπολης, ενώ παράλληλα θα διευρυνθούν οι επιλογές των ατόμων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Θα έχουν τη δυνατότητα  να ενημερώνονται, μέσω πληροφορικών πινακίδων, για την πλούσια βιοποικιλότητα ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν στη περιοχή και θα έχουν την ευκαιρία να τα παρατηρήσουν και να τα φωτογραφίσουν.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) / Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η Διοίκηση του Δ.Π.Θ. εκφράζει θερμές ευχαριστίες τόσο στην Αναπτυξιακή Ροδόπης όσο και στην Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καθώς η συνδρομή τους ήταν καθοριστική για την υλοποίηση του  συγκεκριμένου έργου. 

Μάρης: Μια πανεπιστημιούπολη -πάρκο στην καρδιά του Δημοκρίτειου ανοιχτή για όλους

Μια πανεπιστημιούπολη -πάρκο στην καρδιά του ΔΠΘ. Μια “ανάσα” από την πόλη, στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης ένα πάρκο διαφορετικό δημιουργείται. Μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από 3,5 χρόνια, όπως είπε, ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ, ο κος Φώτης Μάρης και στοχεύει στην δημιουργία ενός χώρου άθλησης, αναψυχής, επισκέψιμο από άτομα όλων ηλικιών που θα μπορούν να συνυπάρχουν με την άγρια χλωρίδα και πανίδα απολαμβάνοντας ανάσες δροσιάς το καλοκαίρι και μοναχικούς περιπάτους σε ένα ασφαλές τοπίο ντυμένο άλλοτε με τα χρώματα του φθινοπώρου και άλλοτε του χειμώνα. Σε συνθήκες ασφάλειας και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο να ελλοχεύει κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, της ποδηλατάδας, του τρεξίματος.

Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Δίκτυο μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής» ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αρμόδιος αντιπρύτανης, ο κος Φώτης Μάρης μιλώντας στην εκπομπή της Μαρίας Νικολάου «Καθημερινές Ιστορίες» (1-6-2022). Όπως είπε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προχώρησε στην υπογραφή της Σύμβασης με την Ανάδοχη Εταιρεία και δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών, συνολικού ύψους 313.000 ευρώ. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός «ανοικτού πάρκου» που περιλαμβάνει μονοπάτια 3,5 χιλιομέτρων.

Περιλαμβάνει ένα δίκτυο μονοπατιών 3,5 χιλιομέτρων, πλάτος 2,5 μέτρων, οριοθετημένο από κορνίδια εμποτισμένης καστανιάς, με γεωύφασμα και συμπιεσμένο με χωμάτινο υλικό ψηφιδωτό έτσι ώστε να μην λασπώνει και να είναι ιδανικό για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο. Μια επίπεδη έκταση, ομαλή και προσβάσιμη για τα ΑμεΑ. Κατά μήκος των διαδρομών αυτών θα υπάρχουν κιόσκια, παγκάκια, μικροί ξύλινοι κάδοι κ.α. Το μονοπάτι αυτό θα περνάει απέναντι από το δασάκι που βρίσκεται πίσω από την Πρυτανεία , μια έκταση 80 στρεμμάτων, θα καθαριστεί ολόκληρο, ώστε ένα κομμάτι της διαδρομής να γίνεται μέσα από αυτό. Θα συνδέει το παλιό κτιριακό συγκρότημα που υπάρχει εκεί (με εγκαταστάσεις θερινού cinema) δεν έχει λειτουργήσει και είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Θα αναβαθμιστεί και αυτό, θα μπορεί να βγει σε διαγωνισμό και κάποιος ιδιώτης να το λειτουργήσει, να φτιάξει ένα κυλικείο ένα μικρό café ώστε οι άνθρωποι που επισκέπτονται την Πανεπιστημιούπολη να μπορούν να καθίσουν στην αρχή και στο τέλος απολαμβάνοντας το χώρο. Επίσης όργανα άθλησης 30.000 ευρώ, αυτά θα τοποθετηθούν κοντά στο ΤΕΦΑΑ, στο αλσύλλιο το οποίο καθαρίστηκε πριν ένα μήνα, αλσύλλιο που αγκαλιάζει το γήπεδο του στίβου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο